Dodaj do ulubionych

słodzik! do p.doktor i dziewczyn

16.10.03, 12:04
Witam !!! Mam pytanko dotyczące słodziku.Czy są jakieś przeciwskazania do
używania słodziku zamiast cukru w okresie starania się o dziecko i w czasie
ciąży? Nie ukrywam, że muszę uważać na kalorie. W czasie odchudzania
stosowałam słodzik przez długi czas. Teraz jednak się zastanawiam czy mogę
nadal bez ograniczeń go stosować. Będę bardzo wdzięczna za wszelkie
informacje. Pozdrawiam serdecznie!
Obserwuj wątek
    • nicol-e Re: słodzik! do p.doktor i dziewczyn 16.10.03, 12:32
      hej- ja także mialam ten problem, jednak na okres ciąży odstawilam słodzik-
      lekarz mówil, że jest on sztucznym wyrobem a po co pchać w siebie chemię-
      trudno powiedziec, czy słodzik może byc szkodliwy dla płodu, bo jak wykonac
      takie badania? Wszystko moze byc szkodliwe, tak więc dla własnego spokoju
      odstaw go.
      Aurelia
    • faridaa Re: słodzik! do p.doktor i dziewczyn 16.10.03, 19:30
      Co do tego rodzaju świństw... mam na myśli słodziki to radzę ostrożnie nie
      tylko w ciąży. Nie jestem pewna, czy wszystkie są równie niebezpieczne, ale z
      całą pewnością te zawierające aspartam, tak. To samo dotyczy wszystkich
      produktów, które mają aspartam w swoim składzie, czyli np. wszelkie napoje
      typu light, gumy do żucia bez cukru. Ja jak przeczytałam na ten temat w
      internecie, to od razu swój słodzik wyrzuciłam. Nie wiem, jaka dawka jest
      toksyczna, ale, jak wiem, że coś może zaszkodzić, to na wszelki wypadek nie
      biorę tego do ust. A już na pewno nie zaleca się żadnej chemii kobietom w
      ciąży, jak najmniej konserwantów, a najwięcej naturalnych produktów. Nadmiar
      cukru jest niezdrowy z pewnością, ale jeżeli masz na myśli słodzenie kawy czy
      herbaty, to 2-4 małe łyżeczki na pewno Ci nie zaszkodzą i od nich nie utyjesz.
      Pozdrawiam i życzę owocnych starań o dzidziusia.
      • bubab Re: słodzik! do p.doktor i dziewczyn 17.10.03, 17:01
        faridaa napisała:

> Co do tego rodzaju świństw... mam na myśli słodziki to radzę ostrożnie nie
        > tylko w ciąży. Nie jestem pewna, czy wszystkie są równie niebezpieczne, ale z
        > całą pewnością te zawierające aspartam, tak. To samo dotyczy wszystkich
        > produktów, które mają aspartam w swoim składzie, czyli np. wszelkie napoje
        > typu light, gumy do żucia bez cukru. Ja jak przeczytałam na ten temat w
        > internecie, to od razu swój słodzik wyrzuciłam. Nie wiem, jaka dawka jest
        > toksyczna, ale, jak wiem, że coś może zaszkodzić, to na wszelki wypadek nie
        > biorę tego do ust. A już na pewno nie zaleca się żadnej chemii kobietom w
        > ciąży, jak najmniej konserwantów, a najwięcej naturalnych produktów. Nadmiar
        > cukru jest niezdrowy z pewnością, ale jeżeli masz na myśli słodzenie kawy czy
        > herbaty, to 2-4 małe łyżeczki na pewno Ci nie zaszkodzą i od nich nie
        utyjesz.
        > Pozdrawiam i życzę owocnych starań o dzidziusia.

Aspartam jest szkodliwy tylko dla osob chorych na fenyloketonurie, schorzenie
        metaboliczne , ktore polega na niemoznosci metabolizowania fenyloalaniny.
        Liczne prace naukowe (dla chetnych wykaz na priva) dopuscily stosowanie
        spartamu (i innych slodzikow), zalecane jest jednak nie przekraczanie
        okreslonej dawki, innej dla kazdego ze "slodzikow". Dawka jest naprawde spora,
        uzywajac slodzikow do slodzenia napojow na pewno jej sie nie przekroczy.
        pozdr,
    • iwonka50 Re: słodzik! do p.doktor i dziewczyn 17.10.03, 12:50
      Powiem Ci dlaczego lepiej słodzików nie używać. W temp. 30 st. aspartam rozpada
      się na fenyloalaninę i jeszcze jeden aminokwas(którego nazwy teraz nie pamiętam)
      z uwolnieniem cząsteczki metanolu. Metanol jest szkodliwy co prawda w trochę
      większych ilościach ale skąd wiesz jaka ilość może zaszkodzić twojemu dziecku?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka