Forum Kuchnia Wegetarianizm
ZMIEŃ
      cukier

cukier

(33 wyniki)
    • Wiem, że ten wątek był już wałkowany na forum, ale nie udało mi się go odszukać. Czy ktoś wie, czy w produkcji cukru buraczanego nadal używa się filtrów ze zwęglonych kości? Może ktoś z tu obecnych pracuje w cukrowni, albo ma tam rodzica, małżonka, znajomego...
    • Wege.... Jaki macie poziom cukru. U mnie jest bardzo niski, czy wiązać ten fakt z dietą wege.Rano na czczo od 56-do 70. W ciągu dnia nie pzrkroczyłam jeszcze 90. Nie jestem cukrzykiem i ten niski poziom nie ma związku z przyjmowaniem insuliny. Kontroluję poziom cukru od tygodnia regularnie bo zawsze czułam się słabowito ale ostatnio to właściwie mi się juz nic nie chce. Zawsze ten fakt składałam na karb niskiego ciśnienia krwi. Każda wasza opinia pomoże mi. Dzięki.
    • Cukier kryształ i inne…. Cukry w formie kryształów po rozpuszczeniu np. w wodzie (herbata, napoje itd) przechodzą w formy niekrystaliczne. Ww. cukry proste, dwucukry, w roztworze występują w formie izomerów przestrzennych L i D w proporcji zbliżonej do 50% /50%. Jednym ze sposobów odróżnia ww. izomerów to różnice w skręcalności płaszczyzny światła spolaryzowanego. Cząsteczki D- i L- nazywamy enancjomerami danego związku. Jedynie D-cukry są formami przyswajalnymi dla człowi...
    • podobno bialy cukier jest bielony za pomoca maczki kostnej lub czegos takiego co jest pozyskiwane z kosci zwierzat,ma ktos na ten temat jakies informacje,cokolwiek? pozdrawiam
    • - sezam mielony w malakserze (albo w młynku), - miód (lub dla wegan cukier trzcinowy albo inny słód np.: melasa, słód jęczmienny, syrop klonowy ) - wanilia (najlepiej prawdziwa) - kakao sezam zmielony troche podprażony na patelni (suchej patelni - bez tłuszczu) wszystko sie miesza i już ;-)
    • www.himavanti.org/ezoteryka_serca_hridaja_091.htm szukając zupełnie czegoś innego natrafiłam na tę uroczą stronkę... Uroczą, bo tylu głupstw w jednym miejscu to - wyłączając przemówienia Kaczyńskiego - dawno nie spotkałam. Szczególnie urzekł mnie ten kawałek o ewolucji..... Myślę, że to właśnie jest jeden z przykładów, czemu ludzie traktują wege jako szkodliwą, albo w najlepszym przypadku - mocno nawiedzoną sektę oszołomów. Nie jestem w stanie zrozumieć, czemu z - jak by nie p...
    • Swym autorytetem potwierdza to guru tego forum, niejaki brumbak. O - proszę: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? f=77&w=74017284&a=76408561 :-D
    • ok. 200g mąki tortowej, drożdże - pół opakowania, szczypta soli, szklanka letniej wody, kropla oliwy (mąka na oko, trzeba dodać wody, jeśli ciasto za twarde, lub mąki, gdy za miękkie) owoce sezonowe ze składników - oprócz owoców! - zrobić ciasto, poczekać aż podrośnie ok. godzinę, w razie upału ciasto powinno urosnąć szybko. potem rozwałkować, wyciąć kółka szklanką, włożyć owoce sezonowe (w razie potrzeby dosypać np. mieszankę cukru waniliowego ze zwykłym, do jagód można dodać bu...
    • tutaj też zapytam:)czy zna ktos przepis na te szarlotke? dodam, że to "nietypowa" szarlotka bo w składzie występuje kasza manna:)) i może dlatego tak smakuje chociaż uprzedzam że warszawski green way troche ją kaleczy mówiąc oględnie:( bardzo proszę o odzew...
    • To, co udało się ustalić w tych badaniach to to, że ci stulatkowie nie mają ze sobą prawie nic wspólnego. Mają niski cholesterol lub wysoki, niektórzy ćwiczą, inni nie, niektórzy palą, inni nie. Niektórzy są strasznie wredni, inni potulni jak baranki. Niektórzy są wybuchowi, ale wszyscy mają niski cukier jak na swój wiek. Wszyscy mają niski poziom trójglicerydów jak na swój wiek. I wszyscy maja względnie niski poziom insuliny. Insulina jest wspólnym mianownikiem wszystkiego, o cz...
    • Ponieważ nie mogę używać normalnego krowiego mleka, zastępuję je zwykle sojowym. Niestety nie każde jest dobre - no i cena nie jest specjalnie przyjazna. Ponoć można mleko sojowe zrobić samemu - czy macie może jakiś przepis, jak? -------------- "Bo cukier rafinowany to cukier STĘŻONY!" by ggigus :-D
    • znacie jakies przepisy? mam ochote na prawdziwy kwas, a nie te sztucznosci z butelek pet pozdr iza
    • Chcialabym was zapytac, jak przyrzadzacie kasze. O ile z trawieniem pełnoziarnistego pieczywa i makaronu nie mam problemow, o tyle zjedzenie kaszy na obiad moze mi zepsuc reszte dnia. Pomyslalam wiec, ze moze problem tkwi w sposobie przyrzadzania? Jakie macie w tej sprawie doswiadczenia? A przy okazji - niejako w sukurs (?!)przyszedl mi wywiad z Tygodnika Forum z niejakim Udo Pollmerem. Nie zeby mnie jakos szczegolnie przekonal, ale troche "pomieszal mi szyki". Ponizej fragment...
    • To tak gdyby ktoś kto widział ich reklamę odrazu pomyślał że to nie dla wege; ) ale naprawdę są bez żelatyny, ale smaku nie znam bo jeszcze nie jadłam.. W końcu lato, trzeba jakoś w bikini wyglądać;) ale słodycze te są podobno o niższej zaw kalorii, bo bez tłuszczu.. dajcie znać czy warte kupienia!!
    • czy nabial jest zdrowy?ktos mi mowil,ze ma cukier laktaze i ten cukier nie jest najlepszy dla watroby. Ja-co przyznaje-kompletnie sie na tymnie znam. gdy jem ser zolty, ser plesniowy, czy camembert-jest Ok, ale gdy zjadam serek wiejski lub pije kefir lub jogurt naturalny, lub nawet mleko, to boli mnie zoladek.slyszalam o nietolerancji laktozy, ale ja nie mam po nabiale biegunek, tylko po niektorych serach-takim zwyklym twarogu i kefirku i jog. nat, boli mnie brzuch=zoladek...co to...
    • halava (7)

Jak ją robicie? Może ktoś odkryje przede mną nowe oblicze halavy? (Mój sposób: do prażonej na maśle kaszy mannej wlewam mleko z wiórkami kokosowymi, pokrojonym bananem, miodem, cukrem waniliowym i gałką muszkatołową. Dodaję migdały. Nie zawsze uda mi się doczekać do wystygnięcia. Zjadam ze smakiem...)
    • zostawilam tu post z pytaniem czy ktos wie jaiego jest pchodzenia. ale widze, ze nikt nic nie wie. a wydawalo mi sie, ze sa tu ludzie wszystko wiedzacy na temat wegetarianizmu i zdrowego odzywiania........
    • A może by tak przejść na jedzenie większej ilości owoców? Przeważnie surowych owoców? Nie całkiem chodzi mi o pełen frutarianizm, ale o zwiększenie ilości owoców (też owocowych warzyw) w diecie. Czy ktoś z was kroczy już owocową drogą?
    • ktory napisal(a): Re: Parówkowym skrytożercom mówimy NIE Autor: Gość: _ IP: *.sbc.man.ac.uk Data: 21.03.2004 15:38 + dodaj do ulubionych wątków + odpowiedz na list + odpowiedz cytując ------------------------------------------------------------------------------ -- To prawda, ze parowka parowce nie jest rowna. Co do firmy Morliny, to mysle, ze podobnie jak do kilku jeszcze innych, mozna miec zaufanie. Poza tym organizm oprocz olejow jadalnych i oliwy- zasobnych w n...
    • sci.pam.szczecin.pl/~fasting/literatura/LITERATURA.HTM

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się