dania

(199 wyników)
  • Mam jeszcze jedno pytanie. Czy lepiej małemu podać Sinlac czy nadal być tylko przy kaszy jaglanej do mleka? Ma 7 mc i nie najada się tym Nutramigenem (1). Nie chcę jeszcze wprowadzić 2, tylko najpierw jakieś jedzenie. Już je brokuła. Jak dałam do prawie każdego mleka kaszy jaglanej to miał zatwardzenie. Czerwone policzki i plamki na klatce piersiowej są nadal. Jeszcze nie robiłam kontrolnego badania na candidę, a czytałam, że Sinlac to głównie ryż.
  • Mój syn w lutym skończy 4 lata często ma kaszel, nieraz dochodzi katar, poza tym żadnych innych objawów, ostatnio jak byliśmy u pediatry powiedziała, że to raczej na tle alergicznym i kazała cały czas (nawet jak nie będzie kaszlu) podawać Zyrtec, dopiero w domu pomyślałam, dlaczego nie dała skierowania do alergologa żeby się upewnić, bo jeśli to nie alergia to po co truć dziecko niepotrzebnie lekami a jeśli faktycznie jest to alergia to lepiej wiedzieć na co jest uczulony i konkre...
  • Mój syn, 2,8l, ma uczulenie na białko mleka krowiego, jednak jak chce to dostaje żółty ser czy czekoladę. Ma po tym wysypkę, suche krostki głównie na policzkach i nogach. Mówi, że go to nie swędzi. Czy w związku z tym, że synowi nie przeszkadza wysypka mogę zacząć podawać juz zwykłe mleko i jego przetwory? Jakie mogą byc konsekwencje? Czy czekać aż alergia przejdzie?
  • Witam, Mam takie: pytanie Moja córcia od urodzenia uczulona na mleko i przetwory. Wystarczyło, że plasterek sera żółtego zjadłam a ta wymiotowała cały następny dzień. Teraz jak zjem coś mlecznego to od razu ma szorstką skórę na łokciach i łydkach. Do tej pory była na piersi (ma 10 miesięcy) ale chciałam ją odstawić. Dostałam receptę na Bebilon Pepti i fajnie się przestawiła bez cyrków na to mleko, ale niestety po 2 dniach dostała biegunki. Po bebilonie comfort ma szorstką skórę. Innych mle...
  • ... więc się przeraziłam! Mały (4,5 miesiąca) ma objawy skazy białkowej (wysypki, ciemieniuchy, czerwone zgięcia rąk i nóg, śluzy w kupie, nerwowość, bóle brzucha)- jestem na ostrej diecie niemal od początku i wciaż nei jest dobrze. A ja jestem wykończona dietą i niewyspaniem. Dziś lekarz alergolog zaproponowal przejśce na Nutramigen i to czym prędzej, zeby Mały się jak najłagodniej przystosował do nowego "pysznego" smaku. Chciałam go karmić jak najdłużej, a tu takie zalecenie... P...
  • No właśnie mały chyba jest uczulony na zupki bobovity,(wysypka) sama marchewka też bardzo podejrzana. Wczoraj dałam mu danie hippa ziemniaczki(to napewno może)z dynią. Zjadł ochoczo a potem wszystko zwrócił. Czy to oznacza że dynia już odpada? Czy może spróbować dzis znowu z tym daniem? I jeszcze jedno mało mam "bezpiecznych" warzyw, które mogłabym dorzucić do zupki, i zastanawiam się czy mogę tam dołozyć ugotowny i zmiksowany zwykły ryż, taki ze sklepu?
  • karmię piersią małego alergika uczulonego na białka mleka krowiego + prawdopodobnie pomidory, banana, ryby, orzechy:( No a czeka mnie pitraszenie na urodziny mojego męża. I trudno coś pitrasić i nie móc tego próbować. Myślę i myślę, co mogę zrobić wykwintnego na taką rodzinną imprezkę:) Będą teściowie, moi rodzice....same rozumiecie, że chciałabym się "popisać daniem" a jednocześnie mieć i przyjemność gotowania i jedzenia. A nie mogę jeść mleka, masła, serów, śmietany, jogurtów it...
  • kiepska ze mnie kucharka, tym bardziej, ze mały niewiele je, dlatego napiszcie, w jakiej postaci podać pierwszy raz cukinię, potem kalarepę i kapustę, Antek ma rok i je: - dynie - indyka - kaszę jaglaną - kaszę gryczaną - ryż - oliwa z oliwek - sinlac za moment będę próbowała cukinię, ale nie wiem, co mam zrobić z tym kawałkiem warzywa, która samo jest bez smaku, to samo z kalarepą, a kapustę jak dajecie, z czymś? zmiksowaną? a szparagi (jeśli znajdę mrożone) pewnie same zmikso...
  • Witam serdecznie, Już kilka razy pisałam (fakt moje posty nie cieszyły się dużą popularnością :), ale jeszcze raz zaryzykuję. W skrócie - mały skończone 4 miesiące, od urodzenia coś tam zawsze wyskakiwało na buzi, ale szybko znikało. Karmiony piersią + ok. 100 ml Bebilonu Pepti / dobę. Jako 2 miesięczne dziecko z powodu bardzo obfitych ulewań śluzem podejrzenie refluksu - wykluczone, zrobione dodatkowe badania (posiew kału - wyszła candida +) nie wykazały niczego niepokojącego. W...
  • Misia nie lubi jeść. Je bo musi, je bo jest głodna, ale nie lubi i ogranicza się do niezbędnego minimum. Wcale jej się nie dziwię, bo ma 13 miesięcy a dostaje tylko Bebilon Pepti z chrupkami kukurydzianymi. Samego Bebilonu Pepti nie chce pić, musi być zagęszczacz, chrupki kukurydziane sie znudziły, kaszka ryżowa - baaaaaaaardzo smakuje ale uczula. Nie wiem czy ryż czy cała reszta dodawana do kaszki . Ugotowałam zwykły ryż do miękkości, az się rozłaził - nie chce jeść! Więc dalej nie wiem. W...
  • Piszę ten post w oparciu o własne doświadczenia związane z glistnicą u mojej córki - i w ogóle w naszej rodzinie. Córka prawdopodobnie już w wieku8-9 miesięcy była zakażona, słabo przybywała na wadze mimo częstego naturalnego karmienia, normalnych posiłow. Potem stała się niejadkiem, miała często katar, i do 1, 5 roku kiedy zrobiłam badania - była strasznie marudna. walczymy z glistami już ponad dwa lata, po okresach wyleczenia dochodzi do kolejnych infekcji, mimo trzymania higi...
  • Wiadomo, że dietę każda z nas podejmuje dla Dziecka, ale co WAM - Mamom dała dieta w czasie karmienia piersią? Bo u mnie po "zarzuceniu" karmienia piersią nagle okazało się, że mleko mi nie smakuje - nigdy go nie lubiłam, ale pod koniec ciąży nawet mi smakowało. Teraz nawet zastanawiam się, czy jako dziecko nie byłam uczulona bo miałam naprawdę mlekowstręt. Ale już jogurty mogę jeść litrami, ale robione w domu, te kupne też już nie mają uroku sprzed ciąży. Na cytrusy patrzeć nie m...
  • Hej, Mój malec ma skaze białkową, karmie piersia wiec na wszystko nie mogę sobie poradzić. Jęsli macie jakieś propozycje na dania wielkanocne aby nie zaszkodzić malcowi prosze piszcie, mile widziane przepisy. Z góryu dziekuję i pozdrawiam
  • Cześć Mój synek za dwa tygodnie kończy 6 miesieęcy i chyba czas najwyższy urozmaicić jego dietę ( do tej pory karmiłam go tylko piersią). Jednak nie bardzo wiem, od czego mam zacząć, jakie produkty wprowadzać na początek i w jakiej kolejności, same warzywa czy owoce. Prosze pomóżcie! Zapomniałam napisać, że mój Mateuszek jest alergikiem. Zagubiona mama Agnessx
  • drogie mamy, mam 5 mies dziecko alergika, które jest tylko na nutramigenie 1 i dopajane wodą. poradźcie proszę jak mu wprowadzić kleik ryżowy, w jakiej proporcji i jak się poznaje ze ma alergię na wprowadzany produkt? dotychczas dodałam mu kilka łyżeczek do mleka i widzę że zrobiły się szorstkie policzki - czy już zaprzestać czy trzeba jeszcze kontynuować wprowadzanie kleiku? a kiedy należy zmienic mleko z 1 na 2? chce zacząc od kleiku, bo alergikom nie powinno się na początku ...
  • wiem, że może się to wam wydać okrutne, ale już nie wiem co mam robić. mała nadal źle sypia, budzi się często i nadal drapie, mam wrażenie że ona się drapie już n tle nerwowym...skóre ma dość ładną, w każdym bądź razie tak ładnej skóry jeszcze nie miała nigdy:) przeleczone mamy lamblie, owsiki, w tym tygodniu chce zacząć zbierać kupy do zbadania czy wytępiliśmy te gady.... oczywiście nie chce dawć małej hydroxyzyny czy tym podobnych... myślałam nad melisą, zwykła w torebkach??...
  • Moje dziecko we wrzesniu kończy 3 latka. Obecnie jest stwierdzona alergia pokarmowa , do tego dochodzi candida ++. Jest na diecie. Zapisalismy Go z mężem do przedszkola, w kótórym Pani Dyekotr ma alergików i wyraza zgode na przynoszenie swoich wszystkich pokarmów dla dziecka. Ma tez dizecko z dieta antygrzybiczną. Bardzo bym chciala, aby Filipek miał kontakt dxiecmi, aby sie uczył , bawił w grach zespołowych itd. Przedszkole bardzo rozwija. Moją obawy budzi ,tylko to ,ze jak pójdz...
  • Przepraszam za może głupie pytanie ale czy mozna dodawać cielęcinkę do zupek jeśli dziecko jest uczulone na mleko??? Dziękuję i pzdr
  • Piszę z ciężkim sercem pytając Was o opinie i ewentualne doświadczenia. Ania jest uczulona ma białko mleka krowiego.Zmiany na skórze zawsze b. delikatne w porównaniu z innymi alergicznymi dzieci i jeśli już, to występowały po kilku dniach. W maju zrobiliśmy poważniejszą próbę nabiałową i... zero zmian, natomiast zaczęły się wymioty. Początkowo wiązałam to z chorobą lokomocyjną, bo wtedy trochę podróżowaliśmy. Lekarka rodzinna twierdziła, że to reakcja na podawane 2 tyg. temu produkty n...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się