dania

(337 wyników)
  • Od jakichś dwóch tygodni poczytuję to forum i tutaj przekonuję się, że jeśli się chce, to MUSI SIĘ UDAĆ :D Wątek ten zakładam troszke po to by sie pochwalić, troszkę po to, by pokazać tym, które myślą, że karmienie piersią się nie uda, że MUSI SIĘ UDAĆ. Marysia przyszła na świat 09.09.2009 roku ( trzy tygodnie przed terminem) mierzyła 51 cm, ważyła 2650 gram i od razu polubiła cyca :D W trzeciej dobie jej waga spadła do 2485 gram, w szóstej dobie w dniu wypisu ważyła 2560 gram...
  • czy jest jakaś granica wieku, w którym można bezpiecznie podać smoczek uspokajacz? bezpiecznie oznacza, że nie zaburzy to techniki ssania? dziecko ma 9 tygodni, jest typem 'cyckozwiska', prawie wcale nie daje się odłożyć, śpi tylko przy piersi, no widać, że w tej paszczy coś musi mieć; nie chcę dziecka zapychać smokiem tak po prostu, ale są sytuacje, w których nie mogę dać piersi, a cisza i spokój są pożądane (jazda autem, ryk młodszego, histeria starszego z powodu ryku młodszego, zatrzymać s...
  • Mój synek urodził się w 37 tyg. z wagą 2690. Przy wyjściu ze szpitala ważył 2520. teraz ma 5 tygodni. Zaraz po powrocie do domu odwiedziła nas połozna. No i zaczęło się:-(. Dawałam małemu pierś, ale słabo pił - pewnie to moja wna, bo nie bardzo mi to wychodziło. Prawie cały czas wisiał u piersi, a ja nasłuchiwałam czy pije. Połozna stwierdziła,że ma zapadnięty brzuszek i że "zaraz zaśnie na wieki" - rozkaz: dokarmiać! No i dostał butlę. Ale ja w dalszym ciągu chciałam go karmić piesią, choci...
  • Właśnie się zalogowałam, by poszukać trochę wsparcia :( ponad dwa tygodnie temu urodziłam moja drugą córeczkę. Pierwszą karmiłam prawie 1,5 roku, czytając Wasze forum. Problemów nie było prawie żadnych, to była czysta przyjemność. Teraz chyba tyle nie wytrwam, chyba że się coś zmieni... Mała po prostu strasznie mnie gryzie, jej dziąsła to takie małe imadełka, położna stwierdziła, że to taki duży chłopaczek, dlatego tak ciągnie. Mała urodziła się z wagą 4200. Wydaje mi się, że technikę ss...
  • Hej, karmię piersią od ponad 2 miesięcy. W najbliższą sobotę wychodzę na całą noc i chce córce zostawić odciągnięte mleko. W początkowym okresie karmiłam tylko z jednej piersi przy podejściu, więc z drugiej mi leciało do muszli laktacyjnej i zbierałam pokarm. Potem przeszłam za radą kolezanki na system karmienia z obu piersi przy podejściu i z tej drugiej mi nie kapie. No i nie wiem jak odciągnąć najlepiej pokarm. Czytałam tutaj, że między karmieniami. Ale boję się nadprodukcji. A jeśli ...
  • Witam Drogie Forumowiczki Tym razem zwracam sie z nowym problemem. Jakieś 1,5 miesiaca temu zabralismy naszej 3 miesięcznej wtedy Mai smoka. Nauczyla sie zasypiać przy piersi. Teraz ja wracam do pracy od 17-21, a mój mąż bardzo chce dać jej znowu smoka, bo boi się, że nie poradzi sobie z usypianiem jej wieczorami. Probowalismy dziś nauczyć ją zasnąć samej w łożeczku, ale porażka, plakała prawie godzine i potem to juz nawet na rekach nie pomagało. Skończyło się po 1h i 15 min cycem i za...
  • Wczoraj zaczęłam wymiotować i dostałam biegunki. Dzisiaj strasznie boli mnie brzuch. Wczoraj dawałam mu butle ale dzisiaj dostał już pierś tylko że strasznie zaczął boleć mnie brzuch. Nie wiem czy mogę dać małemu pierś czy lepiej poczekać aż mi całkiem przejdzie?
  • Mam 5,5 miesięcznego Synka. Do tej pory jadł tylko moje mleko, ale przez ostatni tydzień był z Babcią, od której nie chciał pić z butli ani z kubeczka. Kupiłam więc Sinlac, żeby Dziecko coś zjadło w czasie mojej nieobecności. Sinlac Malcowi smakował i przez 3 dni podawania bardzo dobrze się "przyjął". Teraz znowu będę w domu i mam wobec tego pytanie. Czy wrócić na te 2 tygodnie do wyłącznego karmienia piersią, czy skoro już dałam coś innego, to traktować ten fakt jako rozpoczęcie...
  • Synek zachorowal, szpital, podejrzenie meningokokow. Na szczescie to bylo wirusowe i szybko przeszlo. A tesciowa przyszla w odwiedziny do szpitala i rzuca uwage, ze przeciez jest na piersi, to nie powinien chorowac. Ale mi sie przykro zrobilo... Ona sama karmila trzy miesiace, lata 60-te, wiadomo, inne zalecenia. Ale kurcze w takich momentach przekonuje sie, ze istnieje cos takiego jak zal/zazdrosc o to, ze inna kobieta moze rozwijac ze swoim dzieckiem relacje 'karmicielska'.
  • witam tam się zastanawiam a propo rozszerzania diety i wprowadzania pojedyńczych warzyw jak wiadomo mamy teraz zimę i nie ma szans na młoe warzywa, nie wiadomo czy marchewka ze sklepu była pryskana itd. czy takie złe jest danie gotowego dania z marchewki np.bobovit czy hippe?>
  • witam, proszę o radę. otóż karmię synka (blisko 5 tyg.) piersią. mały to typowy "cycoholik", potrafi żądać karmienia nieustannie, zarówno w dzień jak i w nocy. ssie długo, w międzyczasie śpi przy piersi, trącanie w policzek/uszko na ogół nie jest w stanie go obudzić i sprowokować do dalszego ssania. za to odłożony do łóżeczka budzi się po kilku minutach i, oczywiście, awantura o cyc. ktoś mi poradził żeby na noc dawać butlę, wtedy młody dłużej pośpi. nie muszę chyba dodawać, ...
  • mam 6-mies, coreczkę Julię.O moich kłopotach z karmieniem piersia to już wiadomo,ale doszły nowe.już od 2 tygodni staram się rozszeżyć dietę mojej córci. Zaczęłam od soku z marchewki,gotowaną marchew a teraz marchewkę z ziemniakiem.Mała zaciska dziąsełka nie chce jeść.Dałam jej do zabawy łyżeczkę i próbowałam po troszeczku,a zjada pół łyżeczki,nie mogę jej przekonać by zjadła więcej bo poprostu nie chce co mam zrobić by zachęcic ją do posiłku.Pomocy
  • Kolezanka, ktora rodzila w innej miejscowosci po wyjsciu ze szpitala (po porodzie) dostala liste rzeczy ( w formie tabelki), ktore moze jesc, a ktore nie. Z tego co wiem u mnie w szpitalu tego nie daja, ma ktos moze taka liste zeskanowana i moglby mi wyslac???
  • J.w. Czy to konieczne? MOja córka dziesieciomiesięczna je zupki obiadki ze słoiczków ale nie dodaję do nich kaszek. Oczywiście jest ciągle na cycu :D W ciagu doby je nawet z 7/8 razy pierś - niektórzy moga powiedzieć, że dużo ale ja jej nie chce tego ograniczać bo najczęsciej je w nocy (chyba ma to po tatusiu :D ) Pulpecikiem nie jest - waży 9 kg. Ale do rzeczy - czy muszę wprowadzić kaszki czy kleiki do dań czy wogóle muszę wprowadzić jako oddzielny posiłek. Drogie mamy licz...
  • Witam wszystkie mamy, bardzo proszę o pomoc, bo nie wiem co robić. Moja 4.5 miesięczna córcia miała problemy z kupką a była tylko na piersi. Problemy trwały już dobry miesiąc więc moja lekarka rodzinna poradziła żebym dała trochę herbatki z kopru albo przegotowanej wody. Tak też zrobiłam i mała nie chce w ogóle już ssać piersi. Pręży się , płacze, jest potwornie głodna, ale piersi nie ruszy. Z butelki owszem jak odciągnę, ale nie jestem w stanie tyle odciągnać ile ona może wyssa...
  • Czy macie może pomysły na dania (co ugotować) dla matki karmiącej piersią? Nasz maluszek ma 3 tygodnie. Zauważyłam, że po produktach mlecznych ma koleczki. Więc wszekie białe serki i dania nabiałowe poszły w odstawkę. Ale co jeść? Nigdy nie byłam rewelacyjną kucharką... :( Może jest gdzie w internecie jakaś strona z przykładowymi daniami... takimi dla mam karmiących? Bo wszelkie książki kucharskie jakie mam w domu raczej nie uwzględniają takich sytuacji i proponowane tam dania są ...
  • Pani Moniko, dziewczyny:) Mój synek ma 4,5 miesiąca, ale że urodził się 16 dni po terminie, to jakby 5 rozwojowo. Do przedwczoraj tylko na piersi, ale ze względu na to, że słabo przybiera (przez ostatnie 3 tygodnie ok. 250 gram), i w ostatnim czasie zaczął się budzić w nocy coraz częściej (wczceśniej co 2,5-3, a nawet 4 godziny, a ostatnio co 1,5), uzgodniłam z lekarką, że zacznę go trochę podtuczać:) - dodam, że jak się urodził, był na 75 centylu a teraz jest między 3 a 10 (waży...
  • 1) Mój syn pije tylko wodę poza moim mlekiem. Sporadycznie zdarza mu się dostać coś innego. Sama zastanawiam czy nie przegięłam za bardzo z ta woda ? Podawać mu jakieś inne płyny ? 2) Myślę o treningu jedzenia sztućcami, ale nie wiem czy zaczać od łyżeczki czy widelca ? Jaki posiłek byłby najlepszy na poczatek, żeby cała chałupa w nim nie była :D ? Syn chce wszystko sam.
  • Dziewczyny mój synek ma 4,5 miesiąca. Karmie go piersią. Mama zamęcza mnie pytaniami dlaczego nie daje juz małemu pierwszych warzyw. Dlaczego dzieci karmione piersia maja czekać do ukończenia 6 miesiąca aby włączyc nowośc w jedzeniu?
  • W jakiej kolejności powinno się karmić 7-miesięczniaka, któremu zaczyna się rozszerzać dietę (na etapie marchewki, ziemniaków i innych pojedynczych warzyw) - najpierw pierś i potem papka albo kaszka, czy zacząć od warzyw/kaszki i "dobić" mlekiem z piersi?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się