Forum eDziecko edziecko Niemowlę
ZMIEŃ
      dania

dania

(796 wyników)
    • Witam, Synek ma skończone 3 m-ce, jest na piersi, ostatnio miał podcinane wędzidełko podjęzykowe (tydzień temu) ssie pierś już bez bólu (mojego), nie ma ochoty na ssanie piersi gdy nie jest głodny, woli piąstkę wkładać do buzi, a wkłada cały dzień niemalże, bo bardzo się już ślini, a gryzaka za bardzo jeszcze nie umie trzymać w rączce, pogryzie chwilę i wypuszcza. Najlepsza piąstka, ale niestety od kilku dni ssie palce, lub kciuka...co robić? Gdy podałam mu smoczka, bardzo chętnie zassał, ...
    • Witam, w walce z kolką wszelkie sposoby nas zawiodły (Sab Simplex, Gripe Water, suszarka, itp). Znajoma przywiozła z Niemiec krople, które tam się stosuje-Carminativum Hetterich (coś jak nasze żołądkowe, też na bazie mięty). Mają 37% alkoholu. Daje się 3 razy dziennie po 5-10 kropli. Na stronie producenta piszą, że taka ilość nie szkodzi niemowlętom, że np. pół jabłka ma tyle samo alkoholu. Na ulotce jest, że można, pediatra nie określiła się jasno, choć ulotkę widziała. Nie po...
    • Mój 10 mies. synek bardzo wczoraj wymiotował (6-7 razy), ostatnio ok. 22. Dzisiaj na razie nie, ale pojawiła się rzadsza kupa. Lekarz stwierdził, że może to być "jelitówka", kazał dawać dużo pić, ale zapomniałam zapytać z tego wszystkiego, co z jedzeniem, a on od rana krzyczy "am". Dałam rano trochę kaszki mleczno-ryżowej, no i w nocy i teraz była pierś. Co mogę mu dziś dawać do jedzenia? Pewnie coś lekkiego, ale nie bardzo wiem co, może jakąś zupkę papkowatą dla młodszych dzieci? Kleik...
    • Czy na prawdę dziecko dziesięciomiesięczne jest w stanie zjeśc dwudaniowy posiłek? Jeśli ma być np. zupa jarzynowa i do tego mięsko z jarzynką i ryżem, to co za różnica czy on zje to jako jedno danie czy rozdzielę mu to na dwa talerze? No i czy w ogóle on to pomieści jak bym miała najpiejrw dac mu zupę a potem jeszcze raz to samo tylko, ze bez wody? A Wy jak robicie?
    • czy ktos ma moze tez ten problem - synek 11mies chetnie zajada dania ze sloiczkow - 2 dziennie, do tego jest alergikiem, wiec trudno mu kupic cos, co go nie uczula, nie ukrywam, ze dla mnie to wygoda i spokoj, a dzis lekarka kazala mi odstawic sloiczki, bo dziecko ma za zolta skore i pewnie je za duzo marchwi!zadnych Gerberow bez marchwi nie znam, wiec jestem w kropce... czyzby zostalo juz tylko pichcenie zup domowych? kk
    • Od kiedy dziecko jest gotowe na jedzenie nie całkowicie zmiksowanych dań, tylko z drobnymi kawałkami? Schemat żywienia zaznacza, że dopiero w 10 miesiącu konsystencja powinna stymulować żucie. Ja sama gotuję, więc nie mam doświadczeń ze słoiczkami.
    • U mnie pod tym kontem to cyrk normalnie:)cokolwiek z męzem( babcią, dziedkiem, kazdym innym gosciem) nie jemy,mój synek( 9 mies) do tąd "sie prosi, wymusza"az mu damy spróbować..inaczj jest placz, pisk itp.. On już wszystkeigo próbował...pączka, ogórka kiszonego, i inne różnosci nie stosowne w tym wieku.. a jak jest u Was??Dajecie choc polizać????Czy tylko ja tak ulegam??? (ps. nie mial nigdy zadnych sensacji żąłądkowych zeby nie bylo:)
    • Witam, mam pytanie ile razy dziennie dajecie nowości dla swoich pociech?Moja córeczka rozsmakowała się w złocistych jabłkach z Bobowity,daje jej 2 razy dziennie(nie wiem czy nie za dużo).Czy dajecie jakieś inne nowości dzieciom w tym wieku a jak tak to jakie? Słyszałam żeby wprowadzać gluten w celu przyzwyczajenia do karmienia w przyszłości mlekiem sztucznym - czy to stosujecie? Pozdrawiam
    • Witam.Mam pewien problem z córeczką ,poniewaz nie chce ona jeść dwuch dań.Najchetniej jada zupki ktore jej ugotuje ale o kąsystecji papki bo jak znajdzie jakis kawalek to go wypluwa ,a je kawalki juz od 7 miesiaca poprostu teraz wszystko wyciaga z buzi ,chcialam zapytac czy mimo to ze teraz powinnam wprowadzac dwa dania do diety to moge z tego zrezygnowac i gotowac jej poprostu gesciejsze zupki a ewentualnie na drugie danie podawac jej sloik dla 7 miesieczniakow(mieszkam w dublini...
    • właśnie skończyłam lepić pierogi i tak się zastanawiam czy 11- miesięczny chłopczyk może zjeść całego pieroga czy dać mu tylko farsz ze środka? wiem że głupie ale nie mam się kogo doradzić z góry dzięki
    • drogie mamy, napiszcie coś proszę o doświadczeniach związanych z podawaniem 5- miesięczniakom produktów HIPP. ciekawa jestem czy się bardzo różnią od gerbera lub bobovity. dzięki
    • Podajcie, które dania obiadowe lub zupki najbardziej smakują waszym pociechą i z jakiej firmy, bo mój maly to tylko ze smakiem je zupkę jarzynową Bobovity i nie wiem co mu podać nowego. Pozdrawiam Sylwia
    • Moj Macius za pare dni skonczy 9 mies. czytalam , ze od 10 mies. obiad powinien skladac sie nie z 1 ale z 2 dan, czyli zupy i drugiego. czy trzymacie sie tego sztywno? czy dajecie moze wieksze porcje, ale jednego dania. szczerze sie przyznam, ze ledwo mi starcza czasu na gotowanie obiadkow jednodaniowych i deserkow, ze przejscie na obiady dwudaniowe strasznie mi skomplikuje zycie pod wzgledem czasowym, po prostu ledwo sie wyrabiam. z gory dzieki i goraco pozdrawiam
    • jw. chodzi o to, że nie wiem co dać mojej 8 m-c córce do zjedzenia po obiedzie. Tzn. Mała dostaje ok. godz. 7-7.30 180 ml. mleczka z kleikiem ryżowym (odrobinę), potem ok. 10-10.30 zjada jabłuszko tarte lub innego owocka ok.100 ml., kolejny posiłek to 12-12.30 mleczko (150 ml.) z dodatkiem kaszki kukurydzianej, potem idziemy na spacer i po spacerku 15-15.30 zjada zupę jarzynową z odrobiną mięska (ok. 180-200 ml.) no i kolejny jej posiłek to mleko (210 ml.)z kleikiem ryżowym po kąp...
    • dziewczyny, moja córcia ma 2 tyg., obiecałam sobie, ze nie będę dawac smoczka, ale juz nie wytrzymuję. Ola cały czas płacze jak nie jest przy piersi, przy niej od razu się uspokaja, mało śpi w ciagu dnia, nie mam czasu nawet odgrzać zupy, już nie mówiąc o ugotowaniu, i dałam smoczek. Ale mam teraz wyrzuty, wprawdzie pomogło, gdyz Ola lezy spokojnie i sobie ssie, ale ja mam wyrzuty, ze poszłam na łątwiznę, dziewczyny, czy to coś złego i takiego wynaturzonego z mojej strony, że dałam smoc...
    • Zastanawiam się, może ktoś mi powie. Moje dziecko ma prawie 10 miesięcy i czy można dać jej trochę jajecznicy? Może to głupie pytanie, ale ja jak jem jajecznicę to ona tak się patrzy, że mam ochotę jej dać trochę. Jak myślicie?
    • Zastanawiam się czy mogę dać mojej 7,5 miesiecznej Córci zupkę hippa, w której składzie jest pełne mleko (15,6%). Karmię ją piersią, nie daję dodatkowo żadnego mleka modyfikowanego. Poradźcie.
    • ostanio zauwazylam wzmozona aktywnosc mojego dziecka jak cos jemy:) Karmie piersia i do tej pory dawalam tylko sloiczki albo owoce i warzywa typu marchew, ziemniak itp.Czy dajecie cos sprobowac maluchom ze swojego talerza?Czy dziecko karmione piersia moze probowac produkty zawierajace mleko typu zolty ser, nalesnik itp? Jestem ciekawa jak jest u Was
    • Witam, moja 2,5mies. córeczka ostatnio wciąz "mieli"usteczkami - jakby była głodna. Przystawiana do piersi owszem je - ale czasem krociutko, choc zdarza się to nawet co 15 minut czy pół godziny. nie wiem czy to tzw. skok rozwojowy czy - jak sugeruje babcia - potrzeba smoczka. Fakt, ze trudno jej nawet wytrzmać na 2 godzinnym spacerze, co wcześniej było normalne. No i nie wiem - zasmoczkować dziecko czy nie? Nie mam jakos argumentów przeciwko z wyjątkiem tegio, ze nie bardzo mi sie ...
    • Dzidzia ma dwa tygodnie, wymiękłam i dałam smoczek po tym jak mi całymi dniami wisiał na cyculkach. Była położna środowiskowa i mnie zrugała, że za wcześnie, że góra 6 miesięcznemu dziecku można dać smoczek. Mały jest happy, jeszcze na dobre mu ten smoczek sie nie zainstalował, to może mu go zabrać? Poradźcie, bo nie wiem czy dobrze robię

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się