dania

(192 wyniki)
  • Witam mój syn rozpoczął 10 miesiąc życia i podaję już dwa dania czy schemat jest prawidłowy czy coś powinnam zmienić. 8.00 180 mleko nan activ 2 z kaszką 11.00 100 jogurt nestle 13.00 130 zupka jarzynowa słoiczek 16.00 130 drugie danie słoiczek (danie mięsne lub rybka co drugi dzień pół zółtka ) 20.00 180 mleko nan activ 2 z kaszką 2.00 180 mleko nan activ 2 z kaszką W międzyczasie herbatka , sok maksymalnie `150ml lub woda. Kilka krotnie próbowałam podawać mleczny posiłek w fo...
  • Pani doktor i szanowne mamy. W który miesiącu wprowadza się obiad dwudaniowy?
  • Pani Doktor Zgodnie ze schematem chciałam dac córce dwa dania obiadowe. Zupki gotuje sama. Ale jak ona zje zupkę a potem jarzynkę z mięskiem, to wieczorem nie za bardzo chce kaszkę. nawet tą na noc nie dopija do końca, a potem w nocy się kręci bo głodna. tak wyglądał jej schemat do 10 miesiąca: 7 kaszka bifidus 10:30 deserek 13:30 zupka 16:30 kaszka 20:00 kaszka nie wiem gdzie wcisnąc to drugie danie, a może zrezygnowac z deserka? dziecko i tak pije tylko soczki, bo herbatek nie l...
  • Karmię mojego synka gotowymi daniami ze słoiczków. Jest na Nutramigenie więc dobieram skład dań bardzo starannie. Ma 6,5 miesiąca ale zaczynałam rozszerzać dietę jak skończył 5 miesięcy bo ma korygowane 6 tygodni wieku. I tu mam pytanie do Pani Doktor. Jak podejść do różnych dziwnych rzeczy dodawanych przez producentów? Na przykład groszku, cebuli, soli (w daniach Hippa). W jakim wieku dziecko może zacząć jeść tę cebulę na przykład. No i co s solą? Stosując tak rygorystyczne podejście ...
  • Pani Dortor! Mój synek od początku karmiony jest Nutramigenem1 (potworne KOLKI) a od 2 tyg. podaje mu również kaszke ryżową na Nutramigenie, a od 4 dni przechodzimy na mleko Bebiko1 (podaje mu go 2x dziennie). Dodam, że synek skończył 4 mies.(19tyg). Moje pytanie brzmi: kiedy moge zacząc podawac mu inne dania takie jak: zupke jarzynową, jabłuszko, kaszki smakowo-owocowe? I jak długie robic przerwy? Czy poczekac aż całkiem przejde na Bebiko?
  • Panie doktorze i kochane mamy proszę o opinię. Czytam ostatnio dużo na temat żywienia niemowlat i trochę przerażają mnie opinie na temat dań ze słoiczków. skąd się bierze brak zaufania do tego rodzaju jedzenia? Czy ktoś wie coś więcej , jest bardziej wtajemniczony co złego jest w tych słoikach? Czy lepiej zrobię gotując zupę na mięsie kupionym w sklepie i warzywach z warzywniaka? przecież też nie wiem skąd one pochodzą. Czy może mi ktoś poradzić gdzie kupować warzywa i mięso dla d...
  • P.Beato proszę o poradę: podaję mojemu synkowi(7 m-cy)codziennie na przemian zupkę/obiadek słoiczkowy, staram się, aby dania były urozmaicone i wybieram z różnych firm; problem w tym, że w ich składzie przeważnie jest marchewka i od niej synek zrobił się jakby przyżółcony- najbardziej nosek. Czy zrezygnować z tych gotowych dań? Tyle się w różnych postach naczytałam o przedawkowaniu beta karotenu, o wzdęciach wątroby u niemowlaków, że mnie to niepokoi. Sądziłam, że takie jedzonko jest ...
  • Próbuję dać po raz pierwszy 8-miesięcznej Córci mleko sztuczne Enfamil, ale ani myśli go jeść. Zastanawiam się czy spróbować w nocy jak się wybudza na jedzenie.
  • Witam serdecznie, chyba mam problem z moją 8-miesięczną córką (właśnie dziś kończy 8 miesiąc). Od 5 miesiąca jest na mleku Bebiko (obecnie Bebiko 2). Schemat żywienia wygląda następująco: 6.00-7.00 - 210 mm 9.30-10.00 - kaszka ryżowa owocowa (150 ml + 5 łyżek kaszki) 13.00-13.30 - zupka-obiadek, duży słoiczek, tj. 190g + pół żółtka co drugi dzień 16.30 - 17.00 - owoce, mały słoiczek, tj. 130g + 100 mm z kaszką glutenową 19.30 - 210 mm z kleikiem (3 łyżeczki kleiku). W międzyczasie...
  • witam, bardzo proszę o ocenę schematu mojej 6 miesięcznej córki. 8.00 180-200 ml Bebilon Pepti 12.00 słoiczek zupki z mięsem 16.00 słoiczek owoców z kaszką 20.00 200 ml kaszki na Bebilonie Pepti ok 2.00 180-200 ml Bebilon Pepti w między czasie pije jakieś 100-150ml rozcieńczonych soczków, a po 16.00 i ewentualnie w nocy już samą wodę. dodam, że ona nie chce częściej, bo nawet co te 4h nie woła, że jest głodna. Zastanawiałam się nad odstawieniem nocnego jedzenia ale martwi mnie że zo...
  • Witam, nie wiem co się dzieje z moim 8-miesięcznym szkrabem. Od jakiegoś czasu średnio raz dziennie wymiotuje. Wychodzi mu teraz drugi ząb i ma infekcję kataralną. Jednak gardło nie jest czerwone ani podrażnione. Byliśmy u lekarza usg brzuszka ok. Czekam na wyniki moczu i posiewu oraz krwi. Dodam, że zanim wychodziły mu zęby było ok. Ładnie jadł i w nocy też się nie domagał. Dopiero tak ok 4-5. Później 9, 9.30. ;(kaszka na mleku). OK 13. zupka, 16-16.30. deser. i 20-20.30. Mleko z kasz...
  • Synek ma 4,5mieś,kiedy skończył 4 mieś zaczęłam podawać mu marchewkę najpierw ze słoiczka ale zjadał tylko łyżeczkę krzywił się i więcej nie chciał,spróbowałam gotować marchewkę sama ale też nie chce.Zamknie buzię i nie otworzy jak widzi łyżeczkę.Przyrządzałam marchewkę z ziemniaczkiem,z pietruszką,ale on nawet buzi nie otwiera.Próbowałam z jabłuszkiem jako deser,też nie chce,kaszkę też nie,je tylko mleko(4 razy po 180 ml),a na wieczór przed snem zjada mleko 180 z kleikiem.Posiłki stałe...
  • Witam serdecznie. Zastanawiam sie czy odpowiednio zywie synka, ktory niedawno skonczyl 9 miesiecy. Problem polega na tym, ze troche nie wiem jak mu poukladac posilki z racji tego, ze od niedawna synek ma wprowadzone 2 dania "obiadowe", a nie jedno jak dotychczas. Nie byloby klopotu, gdyby synek chcial jesc kaszke z dodatkiem owocu, ale niestety w jego przypadku to odpada. Owoc - tak, ale bez mleka czy kaszki. Teraz schemat wyglada mniej wiecej tak (chyba za wiele posilkow): o...
  • Witam i bardzo proszę o opinię jak i kiedy najbezpieczniej przestawić stopniowo dziecko na mleko krowie. Synek ma 8 m-cy, gdy będzie miał 13 m-cy pójdzie do żłobka. Dziś dowiedziałam się, że 2 gr, czyli dzieci powyżej roku dostają zwykłe mleko 3,2 %....Nie jestem zachwycona, planowałam cały drugi rok podawać modyfikowane ale cóż... Tylko w sytuacji alergii i na podstawie zaświadczeń od lekarza dziecko może dostawać inne posiłki niż w menu żłobkowym... Raczej z tej opcji nie skorzy...
  • Witam! Synek ma 7m-cy i tydzień. Odkąd przeszliśmy na butelkę (miał 2m-ce) je co 4 godz. Nasz schemat wygląda tak: 8 - 180ml mleka z 3-4 miarkami kleiku 12 - 200-250ml zupki 16 - 150-180ml kleiku praktycznie na wodzie plus jabłko czy banan 20 - 210ml mleka z kaszką (prawie na gęsto) 24 - 180ml mleka z 1 miarką kleiku 4 - 180ml mleka Od niedawna do tej porcji o 4 nie daję mu kleiku, próbowałam też tą porcję rozrzedzać, ale niestety wtedy nie wytrzymał 4 godzin. Próbowałam j...
  • Dotychczas podawałam NAN Ha sensit. Teraz powoli przechodze na NAN1. Brzuszek ją nie boli, choć kupki są inne - bardziej zielone. Ale problem mam inny: córka je mało i niechętnie. Zjada w sumie 600 -700 ml/dobę. Waży około 5 kg, a ma prawie 13 tygodni. Czy jest może jakieś mleko, które ma więcej kalorii? Ale żeby równoczesnie Basia nie zjadała mniej! I czy mogę jej już dawać cokolwiek oprócz mleka?
  • jestem samotną mamą 1.5 rocznych małych łobuziaków. W dzień jedzą 5 posiłków i niemam problemu z ich nakarmieniem a jak czasami gorzej jedzą to się nie przejmuję. Klęska jest w nocy. Dziś w nocy każdy wypił mi po 3 butelki mleka (z 7 miarek mleka) W wakacje ucieszyłam się bo dopiero budziły mi się nad ranem (ok 5 6 rano)na mleko, dawałam im - to wtedy dłużej mi pospały. Rano nie musiałam się śpieszyć ze śniadamniem. Ale coraz częściej w nocy się budziły a ja sama już niemiałam...
  • Mój synek 6 sierpnia kończy 4 miesiące. Tym samym przychodzi pora na rozszerzanie diety... I tu zaczynają się schody... Mały jest żarłokiem-na kontroli w wieku 3 miesięcy ważył 8kg, je 7 posiłków na dobę. Wydaje mi się, że kleik ryżowy czy kukurydziany podawany wieczorem zmniejszył by ilośc posiłków(mały nie budziłby się w nocy). I teraz 1. pytanie. Czy przygotowany kleik-tak jak każe producent podawać łyżeczką czy z butelki? Czy zrobić go tyle samo ile mleka czy mniejszą ilośc...
  • Dzien Dobry Synek skonczyl 8 miesięcy i zastanawiam się jak mu zmniejszyc ilosc posilkow mlecznych. Jest na bebilonie pepti, wazy dosc sporo bo prawie 10 kg ale tez wzrost ma słuszny 78cm. Do tej pory nasz schemat wygladał tak: 7:00 180ml pepti 9:00 120ml pepti +3 miarki kaszki 13:00 zupka z jarzyn i mieska (sama gotuje, ale ilosciowo daje tak jak sloiczek 190gr) 16:00 180 pepti 18:00 niecałe starte jabłko 20:00 210pepti +4 miarki kleiku Czy nie je za duzo? z ktorego posilku najlep...
  • Próbuję, próbuję i znaleźć rozwiązania nie mogę. No budzi się i budzi. i to nie ciągle o tych samych godzinach, żebym mogła powiedzieć że przyzwyczajenie. Niby podobnie co noc, ale jednak ciągle inaczej. Prawie pół roku był tylko na piersi, teraz jeszcze karmię go rano i czasem popołudniu odciągam mleko i dodaję do kaszki na mm. Takę pierś często o 5, potem trochę pociągnie ok. 8. i Albo już wstaje albo śpi do 9. Generalnie rano nie chce pić mleka. o 10.30 próbuję wcisnąć mu mm, ale wy...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się