dania

(439 wyników)
  • Słyszałam, że połączenie pomidora i ogórka jest fatalne, gdyż jakiś tam składnik ogórka zabija całą wit. C z pomidora. Wiem, super smaczne, jeszcze ze śmietanką, solą i piperzem, ale zero wit. C, a o nią zimą nam chodzi.
  • Moja córka ma 10 miesięcy skończone i wiem, że schematy zalecają podawanie już dwóch dań. Problem w tym, że my z mężem nigdy nie jemy obiadu z dwóch dań; jest albo zupa (pożywna), albo drugie danie. Po prostu tak wolimy. Proszę, wyjaśnijcie mi, jakie jest uzasadnienie podawania dwóch dań. Czy jedno danie odpowiednio skomponowane pod względem składników odżywczych nie wystarczy? Dodam, że córa ciągle na piersi i inne jedzenia ( bardzo różnororodne ale jeszcze bez glutenu i mleka krowiego...
  • Córka skończyła niedawno roczek i jak dotąd tylko raz dostała obiad z dwóch dań. Najpierw zupa, mniej niż zwykle, po godzinie drugie danie i wcale nie miała na nie ochoty. Dostaje więc tylko jedno danie (najczęściej zupę, ale taką pożywną), nie woła po nim o jeszcze, następny posiłek (podwieczorek) dostaje po 3-4 godzinach. Niby już od 10 mies. dziecko powinno miec dwudaniowy obiad, ale wydaje mi się, że skoro jednym się najada, to nie ma takiego musu wciskac jej drugiego. Jakie...
  • moj synek niedlugo konczy 9 miesiecy. w poradniku przeczytalam, ze powinien juz jesc obiad z dwoch dan- zupki i jarzynki z miesem. no ok, ale powiedzcie mi czym rozni sie zupka od jarzynki??? do tej pory gotowalam mu ziemniaczka,marchewke i inne warzywka z kawalkiem mieska i miksowalam lub rozdrabnialam (nie ma zebow) na gesto. podzielcie sie swoimi doiswiadczeniami i ewentualnymi przepisami
  • mam prosbe mojemu malemu gotuje sama obiadki z mieskiem, podaje mu kaszki ryozwe z owocami, robie kisielek.Wydaje mi sie ze ciagle je to samo, chcialabym mu zaczac podawac jakies inne rzeczy, tylko nie wiem co mozna zrobic i co moze jesc? macie jakies pomysly.dzieki
  • Dziewczyny, czy Wasze 2,5 latki jedzą codziennie i zupkę i drugie? Dla mojego dwa dania - nawet "rozbite" czasowo - to za dużo:/
  • Chodzi mi np o kotlet z piersi kurczaka i ziemniaki? Jaki obiad dajecie, jeśli wogóle można? Syn jest niejadkiem, je niektóre dania ze słoiczków, moich zupek dla niego nie cierpi! Nie chce żeby jadł tylko gotowe dania.
  • Mam w domu strasznego niejadka, który do tej pory jadał głównie słoiki na drugie dania. Zupy gotowałam mu sama. Czy macie jakieś pomysły co można mu dawać na początek próbując go przyzwyczajać do normalnego dorosłego jedzenia? Tylko nie piszcie proszę - moje dziecko je wszystko - bo z niejadkiem jest trochę trudniej i pomimo moich starań on nie je wszystkiego.
  • kupilam kalarepke po raz pierwszy,niestety nigdy w zyciu jej nie jadlam i nie wiem czy je sie ja na surowo czy raczej gotuje i prosze o jakis przepis dla dziecka,a i czy o tej porze warto ja kupowac czy omijac tak jak pomidory.dziekuje za odp
  • Drogie mamay!Wlasnie coreczka rozpocznie 5 miesiac zycia a ze nie karmie ja piersia bede musiala urozmaicac diete coreczki.Zapoznalam sie z przepisami na pierwsza zupke i pelna zapalu juz chcialam ja zrobic ,gdy zdalam sobie sprawe ,ze marchew ze sklepu jest tak naszpikowana chemia ,ze az wyglad odstrasza.Co zatem robic? Kupilam pierwsza zupke -krem od 5 miesiac Bobo-vity i tak rozmyslam,czy to aby dobre te dania za sloiczkow-mam wierzyc ,ze marchew tam zawarta jest bezpieczna? ...
  • Dziewczyny mam take pytanie: Jak właściwie skomponować menu na Wigilie. Jakie dania są typowo Wigilijne - nie chodzi mi o dokładny przepis tylko o rodzaj. Albo jakie dania przygotowuje się w Waszych regionach. Wiadomo, że wg tradycji ma ich być 12. Mi przychodzi do głowy: 1. Karp 2. Barszcz z uszkami 3. Kluski z makiem 4. Pierogi z kapusta i grzybami 5. Pascha - ciasto .... i moze coś jeszcze ale nie mam pewności czy to typowo Wigilijne, więc prosze o propozycje.
  • dziecka. Niedługo wyjeżdzam na urlop i zabieram ze sobą słoiczki dla swojej córci, jednak mała jest przyzwyczajona do gotowanych obiadków. Niestety na wyjeździe nie będzie tak prosto, jak w domu, gdzie zawsze mam ugotowany obiad i mała najcżęściej dostaje to co my, a jak się nie da to oddzielnie gotuję tylko dla niej. Problem w tym, że nad morzem, nie chcę spędzać większości czasu przygotowując lub czekając, jak coś się zrobi. Wymyśliłam, że będę jej gotować z rana zanim wyjdz...
  • Pomóżcie. Moje dzieciątko za kilka dni skończy 4 m-ce. Jutro chcę dać mu soczek jabłkowy, ale nie wiem ile ml. Napiszcie proszę.
  • Witajcie dziewczyny.w 10 miesiącu powinna dzidzia jeśc zupkę i drugie,prawda? ponieważ moja córka nie zjada całej porcji zupki(słoiczki,moich nie chce),nie wyobrażam sobie jak tu jeszcze zaserwować drugie.Pomyslałam więc,że pozmieniam troche w planie dnia i zupke dam np.o 11,zamiast kaszki ryżowej( a ta podam rano)i drugie danie po drzemce,ok.15-15.30.Aha,i ile razy taki bobas powinien dostawać mleczko w ciągu dnia-córcia jest na cycku. Co myslicie?Prosze o rady, no i z góry za nie ...
  • Niedlugo córka skończy 10 miesięcy. Nie bardzo wiem jak mam się zabrać do wprowadzenia kolejnego posilku bo jak czytalam ma być 5 posilków dziennie a teraz mam wprowadzać 6 (?!) Poza tym jakie to mają być ilości? Córcia jadla ok. 180ml zupki. No i czy dawać mięsko do zupki i 2 dania czy tylko do jednego. Jak to ma wyglądać???
  • Możecie podać jakieś przepisy? synowi opatrzyło się już mięsko. Ostatnio chętnie zjadł kalafior z ziemniakami i sadzonym jajkiem- bardzo mu smakowało. Może możecie polecić jakieś smaczne dania? także z ryb. Pozdrawiam
  • Moja teściowa uważa ze [b]gotowe dania dla niemowląt to czysta chemia[/b]! I że dzieci które często jędzą te dania[b] nie mają [/b]w przyszłości, tzn jak mają po kilka lat, [b]apetytu[/b] i są chude jak patyk! sama nie wiem, czasami jak mi się nie chce gotować to kupuję małemu zupkę albo obiadek ale ciekawi mnie czy teściowa ma rację??!! [b]w gazetach[/b] jest napisane że wszystkie [b]dania są pod kontrolą, [/b]zawierają tylko najlepsze warzywa... wydaje mi się że lepiej kupic obiadek niż mar...
  • Witajcie dziewczyny, moja córcia jutro kończy 10m-cy,jest na cycku i słoiczkach,bardzo często nie zjada całego obiadku,chociaz dostaje i tak na raz pół porcji ze słoiczka.Do tej pory to czego nie zjadła z miseczki wyrzucałam.Ale tak sie zastanawiam,czy nie mogłabym jej tego podgrzać za godzinke i podać?Jak Wy robicie? Dziekuję za porady
  • Witam. Postanowiłam podawać dziecku słoiczki, bo wydało mi się to droższe. Nie chciałam by syn jadł pryskane i modyfikowane genetycznie produkty. Zaczęłam kupować Hipp, ale zauważyłam, że w składzie są inne dodatki, nie wiem czy obojętne np węglan wapnia (po co ten wypełniacz). Gerber w większości tych dodatków nie ma. Ale załamałam się jak przeczytałam, że tylko prodkty Bio z Gerbera są z upraw ekologicznych. Co ja mam temu dziecku podawać. Może w takim razie lepiej jest juz sa...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się