daru

(8 wyników)
  • (czyli zdolnosci przewidywania przyszlosci... z wielu znanych definicji tego pojecia - te mam na mysli). Prosilbym o kilka slow od osob, ktore potrafia przewidywac (podkreslam: nie planowac - lecz przewidywac) wlasna i szerzej - spoleczna przyszlosc?
  • Do jakiego stopnia możliwe jest zaufanie w związku? Na czym polega wg Was oddanie siebie w związku, bycie darem dla drugiego?
  • Zgadzacie sie z nastepujacymi cytatami : "Najpiękniejsze kobiety mają najmniejsze szanse zdobycia wartościwego mężczyzny" - Marlena Dietrich ;"Piekne kobiety nie mają szczęscia w milości" (ten zaslyszany przeze mnie, brak autora)? Jestem ciekawa Waszych komentarzy, opini, odczuc, dowiadczen itd.
  • Ostatnio duzo o smierci na roznych "forach". Pytania czy potrafilibysmy umrzec za kogos bliskiego, przeplataja sie z obawa by smierci nie przezywac wielokrotnie. Ona na razie jest nieunikniona i wydaje sie jedyna sprawiedliwoscia wpisana w ludzka egzystencje. Na pewno jest tez bardzo skondesowanym doswiadczeniem zycia przez ktore kazdy z nas przejdzie. Ale wyobrazmy sobie ze obdarowano nas darem niesmiertelnosci. W sensie fizycznym. Abstrahuje od niesmiertelnej duszy, dziel wyb...
  • znacie takich ludzi, ktorzy w towarzystwie zdaja sie byc wszedzie?chca ze wszystkimi byc za pan brat i jak rozmawiacie z kims, to taka osoba jakby chce wam odebrac waszego rozmowce? chyba nie robi tego swiadomie tylko ma dar ze tak powiem do gaworzenia na rozne tematy, ktoremu ciezko dorownac, zwlaszcza ze wiele ludzi lubi z taka osoba rozmawiac. jak sie zachowujecie? probujecie wtedy ˝przekonac˝ rozmowce do siebie czy sie poddajecie i z potencjalnie ciekawej rozmowy sie wycofujecie.
  • i dlatego wlasnie bylem laskaw urodzic sie w dzien ich swieta. wszystkiego najlepszego Wodzu ... dziekuje ci Imagine. nie bojcie sie, schiza mi nie grozi. wracajac do nich, do kobiet. uwielbiam je za sam fakt ich istnienia. i zal mi ich. zasluguja na znacznie wiecej. niestety, od nas sie tego nie doczekaja ... Imagine.
  • W poprzednich 2 częściach artykułu “Schizofrenia – inny punkt widzenia” starałem się zwrócić uwagę rodziców i bliskich osób dotkniętych fenomenem schizofrenii na to, że w uporaniu się z powstałym problemem braku komunikacji potrzebna jest przede wszystkim nasza gotowość do otwarcia własnej świadomości na nowe doświadczenia, jak i chęć poszerzania wiedzy o publikacje spoza psychiatrycznej półki. Uzupełnieniem do poprzednich 2 części, jak też swego rodzaju formą “uwagi d...
  • "...czynienie dobra ma tę przewagę nad dobroczynnością, iż nie może odbywać się przy okazji. Filantropia nie może być tylko dodatkiem do wielkiego liczenia, tak jak dar nie może być odsetkiem. Dlaczego? Bo to obraźliwe dla obdarowywanych. Menu tzw. charytatywnych bali to obraza dla głodnych, którym bale te mają służyć. Powszechna dziś zasada „kupując to i to pomagasz dzieciom które”, to obraza dla tych dzieci. Gorsza nawet niż jałmużna, bo przy okazji jałmużny dający i...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się