Forum Zdrowie Ortodoncja
ZMIEŃ
      dentysta

dentysta

(18 wyników)
    • ja polecam Witold Kuroczko z Zamościa, ul Gminna 43
    • witam mam takie pytanie czy osoba zakładająca apartat powinna widnieć w rejestrze lekarzy jako ortodonta czy wystarczy stomatolog, dentysta??
    • witam wszytkich, czy ktoś może mi polecić jakis metody wybielania? które np stosował lub słyszał od znajomych?;] niedługo scigam mój aparacik i zastanwiam sie an d wybielaniem-interesowałby mnie Wroclaw, ale chętnie przyjmę każdą sugestie;]podrzućcie jakies ceny, która metdoa skuteczna itd;]pozdrawiam!
    • W maju br po ugryzieniu czegoś twardego, złamała mi się plomba w górnej lewej 6. Ząb bolał. Dentysta, który leczył ten ząb 3 lata wcześniej stwierdził, że to płytkie wypełnienie i nie może tak boleć. Skoro nie może to poszłam tym razem do dentyski. Obejrzała zęby i stwierdziła, że 7 obok wygląda podejrzanie i trzeba wymienić plombę. Wymieniła, ząb dalej bolał, a właściwie cała górna trójka 5, 6, 7. Na kolejnej wizycie zrobiła mi prześwietlenie i stwiedziła, że w 5 jest maleńki uby...
    • Noszę aparat od grudnia i mam trochę schizy że po zdjęciu (jeszcze jakieś 2 lata ;/) będę miała zęby z dziurami. Oczywiście dopinguje mnie to do czyszczenia zębów po każdym posiłku, ale chciałam też żeby ortodontka mi je wyczyściła (ma taką usługę) ale pani powiedziała że nie widzi takiej potrzeby i jak zobaczy to mi powie. Stąd moje pytanie średnio co jaki czas zaleca się czyszczenie zębów przez ortodontę? I drugie - zapytałam czy warto iść do kontroli do dentysty ale pani, która prowa...
    • masakra, już kilka razy mi się zdażyło, że asystentka ortodonty coś mi w zębach robi, ma oczywiście założone rękawiczki, ale w dziąsła strasznie uwiera jak dotyka palcami z długimi paznokciami. nie wiem dlaczego ortodonci nie zwracają uwagi na paznokcie swoich asystentek i pacjent cierpi...
    • Jeszcze nie mam aparatu a mój dentysta powiedział ostatnio, że bedzie trzeba wymienić jakąś starą plombę. Nie jest to konieczne natychmiast, ale trzeba bedzie z czasem wykonać. Mam w związku z tym pytanie: cz lepiej wymienić plombę przed założeniem aparatu, czy lepiej z tym poczekać? --- Z góry dziękuję za odpowiedź :-)
    • Witam, aparat noszę od około miesiąca, na razie tylko na górnej szczęce. Założenie żelastwa poprzedzone musiało być usunięciem dwóch górnych czwórek. Podobna "przyjemność" (usunięcie dolnych piątek i założenie metalu) czeka mnie jeszcze za parę miesięcy. I moje małe pytanie: czy wielu z Was miało usuwane AZ cztery zdrowe zęby? Wada nie wydaje mi się aż tak strasznie duża... owszem, zęby są stłoczone, ale na dolnej szczęce minimalnie... Większość znajomych usuwała tylko górne przedt...
    • Aparat nosze juz ok 6 miesiecy(góra)i 3mies.(dół)....efekty sa tak swietne ze najchetniej to bym sie caly czas usmiechala:):):) od jakiegos miesiaca myje zeby pasta typu"Whitening"(chyba Signal)...robie to bardzo czesto ok 6 razy dziennie! Sa bielutkie jak po wybielaniu u dentysty prawie!! problem w tym ze obawiam sie ze moze to miec jakies negatywny wplyw na moje zeby itd? czy to prawda? ale wygladaja tak pieknie ze najchetniej to bym je myla caly dzien!!! suma sumarum nie pytam ...
    • mialam wyrwana gorna 6, zalozony szew ale niestety zebodol nie wypelnil sie do konca, bylo troche ropy. Zebodol byl wylyzeczkowany(w poniedzialek) niby ladnie sie goil do chwili...dzis wypadl mi skrzep :(( i teraz widac dziure!!! :(( co mam robic?? wygoi sie samo?? a moze to normalne ze skrzep wypada po 3 dniach?? napiszcie co mam robic!! :) z gory dziekuje :)
    • mam pytanie, otoz w gornej czesci uzebienia po jednej stronie mam odsloniete szyjki zebowe na 4,5 i 6. Orto stwierdzil ze nie ma przeciwskazan do zalozenia aparatu stalego. W trakcie leczenia zabkow stomatolog tez nie wypowiadal sie na ten temat.Ja nawet wczesniej tego nie dostrzeglem. Ale jak juz sie zaczelo nosic aparat, bywac u orto to wtedy dostrzega sie wszystkie mankamenty uzebienia:-) Poza tym nigdy nie mialem zadnych bolesci dziasel, krwawienia czy cos takiego. Byc moze...
    • Przyczyna wg dentysty jest problem z dziaslami. Nigdy nie mialam szpary, wiec teraz czuje sie z tym bardzo zle. Pytalam go czy mozna jakos zeby znowu polaczyc. Powiedzial ze mozna, najpierw zalozy mi aparat na 6 tygodni a pozniej polaczy czyms na stale pod spodem te jedynki, po ty by zeby znowu sie nie rozchodzily. Jest to dosc kosztowne, ale oczywiscie jestem gotowa zaplacic kazda cene. Chcialam tylko zapytac, czy ktos z was mial podobny problem. Byc moze jest jakas inna metoda...
    • Interesuje mnie ortodonta, a w dalszej kolejności zwykły dentysta. Gab. gdzie podejdą kompleksowo, i też nie najdroższy. Jeśli znacie ww proszę podzielcie się ze mną informacją.
    • Witam wszystkich! Jestem totalnie początkująca. Leczę zęby, żeby załozyć aparacik. Mam pytanie- ponieważ na górze zęby są bardzo stłoczone + tyłozgryz, na pewno trzeba będzie usunąć jakieś zęby. W górnej piatce i szóstce mam po jednej malej dziurce .Bez sensu jest je plombować, skoro ortodonta może orzec, że któryś z nich jest do wyrwania. Szczerze mówiąc- nie mam czasu krążyć między dentystą a ortodontą. Dlatego mam proste pytanie (może nawet głupie:)- czy ortodonta wyznaczając z...
    • WLASNIE MI pierscien sie poluzowal, tak poluzowal ze moge go sciahnac,.. jakby nie ten durny drut, ktory go trzyma. ale od poczatku. Jestem wlasnie na wakcjach za granica, w domu bede po 15 lipca( wtedy oczywiscie pobiegne do orto ) ale teraz musze cos z tym pierscieniem zrobic... Tylko CO?? pozatym mialam podwyzszony zgryz..... powyzszenia spadlo , i pierscien sie trzma tylko na drucie. Z drugiej strony mam jeszcze powyzszenie. AAAA MOGLAM GRYSC DWOMA ZEBAMI;;; A TERA...
    • Witam! Mam takie pytanko, planuje zalozenie aparatu stalego ale przed tym lecze zeby i dentysta (nie ortodonta) uprzedzil mnie ze jesli zaistnieje potrzeba leczenia kanalowego to z aparatem bede musiala poczekac jakies 6 miesiecy. Czy ktos z Was wie cos na ten temat? Dlaczego trzeba czekac i to az pol roku???
    • Wlasnie zauwazylam ze z lewej gornej czworki odkleil sie zamek i barzdo sie zamrtwilam bo miezskam daleko a nastepna wizyta 1 lipca.Orto mowila mi ze jak sie jakis odklei to zebym nie ruszala i poczekala do wizyty i ze nie gorzi mi polkniecie go.Ja juz do niego zagladam czy aby sie gorzej nie poluzowal.czy tez macie taki problem?? Pomocy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się