Forum Kultura Książki Książki
ZMIEŃ
      egipt

egipt

(17 wyników)
    • Szukam książki-akcja w Egipcie-nie pamiętam ani tytułu ani autora.Czytałam parę lat temu i z chęcią bym wróciła do niej.Może ktoś z Was mi pomoże. Dziewczyna wybrać siędo Egiptu tak jak jej babka/prababka przed laty.W czasie podróży czyta jej znaleziony/odziedziczony pamiętnik.W tle całej ksiązki majaczy starożytny Egipt,ze swoimi bogami,kapłanami itp. Help :)
    • Witajcie, Polecicie mi jakieś książki, których akcja dzieje się w Egipcie? Ale nie o starożytnym Egipcie, a o tym współczesnym. Pozdrawiam,
    • - została na nowo odkryta. Czytaliście, jakie opinie? Warto kupić?
    • ...czy ktos moze taka ksiazke polecic? Po polsku lub angielsku?Wybieram sie za kilka dni i chetnie bym takie czytadlo wziela ze soba!Wiekszosc lektur,ktore tu znalazlam dotyczyla starozytnosci lub A.Christie,a ja chcialabym najchetniej jakis romans, z faraonem w tle,tajemnica,przygoda,odkryciami.. ktorego akcja toczy sie w XIX wieku, no ewentualnie w XX..Z gory wielkie dzieki..
    • Znacie może jakieś interesujące książki z Egiptem w tle?
    • polecilibyście mi coś w tej tematyce?? coś w stylu Shannon Drake albo Elizabeth Peters?? ************ "Na poboczu Drogi Mlecznej, najbardziej nieważka, z nieważkich, Będę chwytać okazje do sfer- z tych najwyższych- najwyższych..."
    • Chcialabym rozpocząc nowy wątek, dotyczący pisarzy pochodzących z Pakistanu lub innego kraju muzułmańskiego. Ostatnio przeczytałam ksiązkę pakistańskiego autora - Mohammada Hanifa pt. "Wybuchowe Mango". Bardzo mi się spodobała, nie tylko na błyskotliwe poczucie humoru autora, czy ciekawą tematykę (niewyjaśniona do dzis śmierć pakistańskiego przywódcy), ale także to, że przybliża czytelnikowi kulturę i mentalność tego kraju. Ksiązka bardzo mi się spodobała, jeśli ktoś z was również ja cz...
    • Witam! Chęnie przeczytałabym sobie dobrą książkę z akcją toczącą się w Egipcie, interesuje mnie właściwie każdy okres historii. Bedę wdzięczna za sugestie. pozdrawiam pati
    • dotychczas spotkałam się z jedną naprawdę ciekawą książka traktującą o starożytności. Powieść nie powieść - "Egipcjanin Sinuhe" Mika Waltari. Moze znacie coś równie ciekawego (moim skromnym zdaniem) godnego polecenia w tej tematyce . Z góry dzięki.
    • Czy ktos moze zna tytul ksiazki A. Christie,ktorej akcja toczy sie w starozytnym Egipcie?Bede wdzieczna za pomoc.
    • Kiedys, dawno temu udalo mi przeczytac ta nietypowa jak na J.Alex'a ksiazke dla mlodzierzy. Akcja rozgrywa sie w starozytnym Egipcie, a glownym bohaterem jest chlopiec, ktory oczywiscie musi rozwiazac jakas zagadke kryminalna. Wiem, ze planowane byly jeszcze 2 tomy, ale nigdzie nie udalo mi sie znalesc. Czy ktokolwiek widzial, ma lub wie gdzie mozna nabyc powyzsze? Pozdrawiam IZis
    • Mam ochotę przeczytać jakąś ciekawą książkę o starożytnym Egipcie w stylu dziennika albo książki przygodowej. Ale również chciałbym z tej książki coś „wynieść”. W styczniowym numerze Focusa jest książka podana książka Egiptologia wydawnictwa Debit ale po sprawdzeniu, że kosztuje prawie 60 zł i ma 28 zrezygnowałem. Znacie może coś godnego polecenia?
    • Mam taki cytat, rzekomo z Homera: Daleko na falującym morzu leży wyspa, kawałek przed krajem Egiptu - nazywa się ją Faros - odległa na tyle, na ile przestronna galera za dzień przepłynąć zdoła, kiedy świszczący wiatr za nią wieje. Jest tam wygodny port, z którego piękne galery wypływają w morze, zabrawszy słodką wodę. Ktoś może kojarzy, czy to rzeczywiście z Homera, a jeśli tak, to skąd? I drugie pytanie: słyszał ktoś o greckiej poetce Elephantis (Elefantis?) podobnież pi...
    • Chce kupić mojemu chłopakowi jakiś kryminał...Tylko moje gusta czytelnicze znacznie różnią sie od jego w związku z czym mam problem w wybraniu tego typu książki:)Może jest ktoś kto się bardziej zna??Wiem tylko, że lubi czytać w/w książki z domieszką historii a także o tematyce Egiptu...Z góry dziękuje:)
    • Kochani, 4 lata temu czytałam bardzo fajna książkę ,ale za nic nie pamiętam tytułu ani autora -ktoś może mi pomóc? Tłem wydarzeń był Egipt.Dziewczyna znalazła pamiętnik swojej babci czy prababci,w którym opisywała swoją podróż do Egiptu.Owa dziewczyna postanowiła ruszyć śladami babci.W czasie podróży czyta pamiętnik itp.Od czasu do czasu starożytne duchy pojawiają sie w książce. Mniej wiecej tak to szło,może się komuś coś skojarzy ? Z góry dziękuję ;)
    • Interesuję się trochę wierzeniami starożytnych (co zreszta widać po podpisie:-) w tym również mitologią egipską i nordycką. Czy ktoś spotkał się z jakimiś ciekawymi książkami z tego zakresu i mógłby mi coś polecić? Z góry dziękuję za odpowiedź.
    • Polećcie ciekawe książki o mitologii egipskiej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się