Dodaj do ulubionych

starożytność

IP: 82.177.70.* 17.12.03, 16:43
dotychczas spotkałam się z jedną naprawdę ciekawą książka traktującą o
starożytności. Powieść nie powieść - "Egipcjanin Sinuhe" Mika Waltari. Moze
znacie coś równie ciekawego (moim skromnym zdaniem) godnego polecenia w tej
tematyce . Z góry dzięki.
Obserwuj wątek
    • czarna_jagodka Re: starożytność 17.12.03, 17:57
      Polecam Ci nastepujące książki

A. serię powieści Stevena Saylor'a z cyklu "Roma sub rosa":
      1. Rzymska krew
      2. Ramiona Nemezis
      3. Zagadka Katyliny
      4. Rzut Wenus
      5. Morderstwo na via Appia
      6. Rubikon
      7. Ostatnio widziany w MAssillii
      To powieści kryminalne z czasów republiki Rzymskiej. Mozna je czytać w dowolnej
      kolejności, choć ja radzę po kolei. We wszystkich wystepują ci sami główni
      bohaterowie i czasem są odniesienia do wydarzeń przedstawionych w poprzednich
      tomach.

B. Elisabeth Dored "Kochałam Tyberiusza" - powieść o cesarzu Tyberiuszu i jego
      zonie Julii (córce Oktawiana Augusta). Mnie się bardzo podobało, choć wydaje mi
      się że troszkę mija się z prawdą historyczną.
      Teraz kupiłam sobie kolejna powieść tej autorki "Piłat i Nazarejczyk", ale
      jeszcze nie zaczęłam czytać.

C. Christian Jacq - wszystkie jego powieści o starozytnym Egipcie,
      • Gość: martyna Re: starożytność IP: 82.177.70.* 17.12.03, 18:29
        dzięki bardzo, aż zazdroszczę wiedzy :-)
        • Gość: d0minika Re: starożytność IP: *.jawnet.pl 17.12.03, 19:10
          Eeeeeeeeee Jacq jest beznadziejny. O Egipcie polecam Wilbura Smitha "Bóg Nilu"
          i "Czarownik", w takiej kolejności. Jeśli natomiast czegoś chciałabyć się
          dowiedzieć czegoś rzetelnego to sięgnij po "Mity starożytnego Egiptu" Andrzeja
          Niwińskiego lub, bardzo fajne i lekkie, popularnonaukowe "Morderstwo
          Tutenchamona" Bob'a Brier'a (Świat Książki). Pełno jest teraz po Empikach
          różnych "Kleopatr", no ale nie stwierdzę czy warto, bo cena odrobinę przeraża.
          O czasach Kleopatry jest też "Tron Izydy", nie pomnę autorki, ale książka była
          dość średnia. No i "Quo vadis", "Faraon" i "Z legend dawnego Egiptu";) Nie
          mogę sobie przypomnieć jak na razie nic więcej.
          • Gość: tina Re: starożytność IP: 82.177.70.* 17.12.03, 19:45
            aaa msz rację boga nilu przeczytalam najpierw przerazilam sie objętością potem
            pochłonęłam go w dwa dni (wakacyjne oczywiście)
    • staua Re: starożytność 18.12.03, 23:47
      Jezeli nie chodzi tylko o Egipt, to polecam ksiazki: Roberta Gravesa "Ja, Klaudiusz" i "Klaudiusz i Messalina"; Natalii
      Rolleczek "Selene, corka Kleopatry", "Trzy corki krola" i jeszcze jedna, ktorej tytulu nie pamietam. Poza tym ksiazki
      Haliny Rudnickiej "Krol Agis" i kilka innych.
      Lubilam tez ksiazki Krawczuka, to nie sa co prawda powiesci, ale ciekawie sie je czyta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka