Forum Regionalne Śląskie Silesiana
ZMIEŃ
      emigracja

emigracja

(8 wyników)
    • Zauważyłem, że te same osoby przykładają inną miarę do emigracji zarobkowej z współczesnej Polski oraz do kolonizacji podjętej w średniowieczu przez osadników z Zachodu na terenach Europy Środkowo-Wschodniej. Zachęcam do rzeczowej analizy porównawczej obu zjawisk.
    • [b]" Kampania wyborcza była dla Polaków lekcją ekonomii. Niestety - ekonomii fałszywej, a miejscami absurdalnej. Główni kandydaci przekonywali wyborców, że państwo ma cudowne lekarstwa na wszystkie bolączki - bezrobocie, niskie płace i emerytury, trudny start młodych, małą liczbę rodzących się dzieci, starzenie się społeczeństwa. Chodzi tylko o to, by użyć właściwego lekarstwa. O to, jakie ono ma być, toczyły się spory między kandydatami. "[/b] wyborcza.biz/biznes/1,100897,17976143,Wybo...
    • Co się dzieje???... (HKP) ... CZUWAĆ I SZUKAĆ!!! Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie - niech nie będzie obojętny. ERRARE HUMANUM EST...! *) *) łac. z gr. błądzić (mylić się) jest rzeczą ludzką. [Kop.]
    • Rejestrujemy fakt opuszczania Niemiec przez ludzi najlepiej wykształconych . Do nas przyjeżdża jednak coraz mniej osób z dobrym wykształceniem. To oznacza utratę polotu i innowacyjności. W kraju, w którym jest coraz mniej młodych ludzi zanika też potencjał innowacyjny Czasy, w których tysiące Niemców opuszczało swoją ojczyznę wydawały się skończyć nieodwołalnie. Od połowy 20 wieku Republika Federalna Niemiec stała się bowiem swoistym Eldorado, o którym marzyli obywatele z całego pr...
    • Po tym co robia wasi ziomkowie po fachu Turcy, Niemcy dadza wam popalic nie bedzie siedzenia na socjalu ,skoncza sie handelki pochodzeniem po wujkach ,ciotkach,kuzynach.Bedziecie zapiepszac dwa razy wiecej i szybciej.I uczcie sie niemieckiego porzadnie a nie ja jesc, ja robic , ja isc srac.Jak Niemcy otworza rynek pracy dla Polakow to takich nie robow jak wy przepedza z powrotem pod Opole na wiochy i bedziecie ziemnaki w Polsce zbierac.
    • Przeszło pół miliona emigrantów wróciło do Polski w ciągu ostatnich pięciu lat. Według niemieckiej prasy, tylko w 2002 r. na wyjazd z Niemiec zdecydowało się 70 tys. osób.
    • kto by pomyslal : Niemcy emigrują do Polski 07.11.2006 14:49 / AFP Nie tylko Polacy jadą za granicę szukać pracy. Za chlebem jadą też nasi sąsiedzi. W ub.r. do pracy wyemigrowało 144 tys. Niemców. To największy exodus od ponad stu lat. W emigracji zarobkowej Niemców nie byłoby nic dziwnego, bo mieszkańcy wielu krajów wyjeżdża za granicę do pracy. Tyle tylko, że, jak pisze "The Sunday Telegraph", jest to największy taki exodus z Niemiec od 1880 roku Niemcy rozjeżdża...
    • myslalem, ze ten miesiecznik mnie juz nigdy nie zaskoczy, jednak niemal w kazdym numerze zdarzaja sie perly, artykuly pseudownikliwe, pisane pod teze, na zenujacym poziomie jezykowym, a nieraz z bledami merytorycznymi. tym razem niejaka henryka wolna van das rozpisuje sie na kilku stronach o problemie slaskich dwupaszportowcow w artykule 'weekendowi ojcowie z podwojnym paszportem'. przytocze co smieszniejsze fragmenty- "paszport niemiecki (dokument formatu A4 (?!? naprawde tak jest nap...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się