Forum Na emigracji Polonia ☼ 2 ☼
ZMIEŃ
      emigracja

emigracja

(5 wyników)
    • Zdaje sobie sprawe ze ten temat nie zainteresuje wielu Forumowiczek/ow, ale dla tych kilku ktorzy sie nim interesuja spiesze wyjasnic szereg niescislosci i blednych interpretacji zamieszczonych w watku obok. Moze byc prawda ze corocznie kolo 70,000 kanadyjczykow wyjezdza do pracy w USA na wizach TN (nie sprawdzalem), interpretacja tego faktu jako "brain drain" jest nieprawidlowa z dwu powodow: 1. W tym samym czasie wielu Amerykanow przyjezdza do Kanady na tych samych warunkach; ...
    • Czytam prase krajowa,tysiace anonsow:praca w ..... i tu prawie kazdy mozliwy kraj tzw.zach.europy reprezentowany.Slucham rozmowy krajowcow,czytam wypowiedzi na necie.nowe czasy ida.Nowe spojrzenie na wyjazd i zycie poza Pl. bardzo mi sie to podoba.slowo emigrant i wszystko wkolo tego;dramatyczne decyzje,rozdarcia wewnetrzne icala masa tego bullshitu schodzi do grobu.Amen koniec i poznan,gliwice czy warszawa zrowna sie w " statusie" przebywania oraz pracy z Londynem,munchen czy tez...
    • „Te forum rozwalilbym w drobny mak.jest wiecej takich jak ja.Poniewaz jest "prywatne" pozostaje przy nadzieji.Czemu rozwalilbym? osobiscie nie znosze lizusostwa i farbowanych lisow. Tolerowanie chamstwa niemieckiego tez nie zacheca do lektury.Nie rokuje dlugiego "zywota" temu forum.zobaczymy jak szybko zlikwiduja moj post.“ ------------------------------------------------------------------------------ Napisal Don na forum „Polonia w Niemczech“. Lizusostwo, ...
    • Zainteresowało mnie dlaczego powrót do Polski, przed emeryturą, bywa traktowany jak przyzanie sie do porażki. Już byliście ciekawi tego, czy można być szczęśliwym po powrocie. Teraz odwracam troszkę pytanie. Co sprawia że zostajecie na emigracji i czy jeszcze traktujecie to jako emigrację. Czy naprawdę jesteście, niezleżnie od stażu pobytowego, ukorzenieni tam gdzie jesteście. Czy rozumujecie w kategorich tubylczych i tak się czujecie. Może już taki wątek był, ale jako w miarę now...
    • Oto artykul: www1.gazeta.pl/swiat/1093892,34181,1692678.html?as=2&ias=3 Dodam, ze choc sa tam pewne elementy prawdy, to nie jest ten artykul do konca prawdziwy. Autor bazuje swoje poglady na podstawie obserwacji szczegolnej klasy emigrantow: prostych i niewyksztalconych, albo tez na podstawie emigrantow swiezych i niezasymilowanych. W mojej obserwacji wsrod Polakow, zwlaszcza wyksztalconych i pracujacych w swoich zawodach, obraz przedstawiony w artykule jest falszywy. Ci Polacy, w...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się