Forum eDziecko eRodzice emama
ZMIEŃ
      emigracja

emigracja

(12 wyniki)
    • emigracja(37)

Skończyłam studia i zastanawiam sie nad emigracją. Jest tylko problem bo nie znam języka obcego. To znaczy znam jezyk angielski na poziomie podstawowym i francuski również na takim poziomie. Zrozumiem co kto mówi tak piate przez dziesiate i sama tez coś powiem ale nigdy nie miałam zdolności jezykowych. Nie mam pojecia jak sprobować wyjechać z taka znajomością języków. Mój polski dyplom jest uznawany w krajach unii europejskiej. Przeglądam forum dotyczace mojego zawodu i sporo osob wyemigrował...
    • Emigracja niedaleka, bo tylko UK. Czy ktos wracal po takim czasie na lono Ojczyzny? Jak wrazenia? Czy trudno znowu "wpasowac sie" w polskie realia? Za powrotem przemawiaja glownie wzgledy sentymentalno/rodzinne (jak np mozliwosc zajecia sie starzejacymi sie rodzicami - prosze nie roztrzasajmy czy rodzicow nie daloby sie sciagnac do UK, czy wynajac opiekunke w PL), miejsca pracy pewne (on ok 15tys, ona ok 7tys), mieszkanie/dom trzeba bedzie kupic (ale bez kredytu, bo ze sprzedazy domu w ...
    • Nie chodzi mi o zjawisko emigracji jako takiej ale w tym konkretnym przypadku. Bo chodzi o osobę mi bliską więc tym bardziej źle mi z tym że nie mogę pojąć decyzji. Dziewczyna w wieku 35+ z ułożonym życiem zawodowym i dobrą pracą. Mąż, dwójka dzieci (jedno miało właśnie rozpocząć szkołę), piękny dom pod Warszawą. Decyzje o emigracji na Bliski Wschód podjęli nagle kiedy on dostał "propozycję życia"-dużo wyższe zarobki choć porównywalne stanowisko które miał w PL. Ona miała obiecaną pracę ...
    • czyli Polacy bedacy za granica 30 i więcej lat. Na ogol w rozmowach przewija się opinia, ze Polki w 70% (tak na oko, oczywiście), to obrażone wiecznie niunie ze kwaszona geba, rozszczeniowe, z wiecznymi pretensjami i w wiecznych pretensjach. Faceci, w 70% to gbury, naladowane agresja, niedomyte, zakompleksione i wulgarne buraki. Ogolnie panuje zawisc, brak tolerancji i brak kultury. Mlodziez, ta mlodsza, w 70 % otwarta, przyjazna, znajaca jezyki, tolerancyjna. Generalnie, jest nad...
    • Mój mąż przeżywam chyba kryzys 30 lat:) Ostatnio zaczął coś mówić o emigracji... że Polska go demotywuje (syt. polityczna i ekonomiczna). Niedawno byliśmy w kraju poza UE, i tak mu się tam spodobał, że teraz się nakręca cały czas - już snuje plany :) A ja mam obawy... Mamy 1,5 rocznego synka, 2 koty, kupione mieszkanko (malutkie, niecałe 40m) niedaleko Wawy i samochód. Ogólnie nie jest źle. Jestem jeszcze w trakcie kończenia studiów, mąż już z tytułem inż. Wiadomo - emigracja oznaczałaby,...
    • Moje pytanie chciałabym zaadresować przede wszystkim do osób, które przeniosły się na stałe za granicę już po osiągnięciu względnej stabilizacji, tj. mając w kraju pracę, mieszkanie, dzieci, dość dobre perspektywy. Są tu takie osoby? Mój mąż coraz częściej zaczyna napomykać, że miałby ochotę przenieść się za granicę... W obecnej pracy czuje się wypalony, poza tym jest bardzo dużo poza domem - przeważnie wyjeżdża właśnie za granicę. W Polsce nie ma szans na awans i karierę, gdyż jest specjali...
    • Dopiero teraz do mnie doszło. Planujemy emigrować na stałe z Polski "za wielką wodę" - ja mąż i 3 latek. Jesteśmy w trakcie załatwiania dokumentów, niedługo będziemy je składać. I doszło do mnie... . Że to przecież na stałe! Że ja już tu nie planuję wrócić i żyć. I główne pytanie - co z mamą? Tak się stało, że rodzice są po rozwodzie - ojciec mieszka tam dokąd wyjeżdżam, młodszy brat mieszka razem z nim, więcej rodzeństwa nie mam. Mama zostanie w Polsce sama. Teoretycznie ma kogoś od kilku...
    • Też się zastanawiam, czy nie spakować walizek. Mój mąż rozgląda się za zmianą pracy, ostatnio dostał ofertę, wszystko ładnie pięknie, tylko zarobki jakie mu zaproponowali są ..... mniejsze niż zarabiał 10 lat temu! wyborcza.biz/biznes/1,100896,12554655,Polacy_znow_masowo_emigruja__Bez_dobrej_pensji_nie.html
    • A mianowicie do nas też emigrują i bynajmniej nie wyłącznie Ukraińcy czy Litwini. Otóż Polska zajmuje trzecie miejsce (po Stanach Zjednoczonych i Szwajcarii) w rankingu krajów do których emigrują rodowici... Niemcy :-) www.tygodnikforum.pl/forum/index.jsp?place=Menu12&news_cat_id=68&layout=1 Miłej lektury :-)
    • Witam. Wiem że jest tu kilka e-mam z UK. Jeśli możecie napiszcie parę słów: moja przyjaciółka właśnie oznajmiła, że wyjeżdżają na stałe pod Londyn (mała miejscowość). Niby jakaś znajoma ma tam nagraną pracę dla jej męża, chwilę pomieszka u nich, a jak znajdzie dom to oni dojadą. Znaczy przyjaciółka w 7mcu ciąży i 4-latek. 1. Jak wygląda opieka socjalna w tej chwili? Czy za poród i opiekę będzie musiała płacić? 2. Oni oboje ni w ząb angielskiego... Przecież na takiej porodówce, czy gdzie ...
    • -- kurcze mam dola jak ...mieszkam za granica 7 lat.moi znajomi postanawiaja wracac do polski.jedni wyjechali,drudzy wyjada w marcu,bo maja do czego.po prostu zostawili wczesniej mieszkania i teraz maja do czego wracac.kurcze odezwala sie we mnie tesknata.ale ja nie mam do czego,bo my wlasnie ucieklismy przed bieda.nie bylo pracy i mieszkania.teraz mam tu rodzine,mieszkanie,prace,ale tesknie za polska.i nie wiem jak to wyglada teraz.czy naprawde jest tak cud miod.a moze ktos w...
    • hmmm przedstawie cala sytuacje i prosze o spostrzezenia: mieszkamy w malej miescinie ,mam 29 lat maz 30 cora 2 latka zawsze pracowalam na czarno ;a to pol roku w belgii a to sezonowo truskawy teraz opiekuje sie dzieckiem, maz pracuje ale na czarno tj szew go nie chce zatrudnic a zyc z czegos trzeba.na miesiac mamy okolo 1600 zl i wierzcie na nic nie wydajemy zbednego tj ciuchy czy wakacje , a starcza doslownie na styk. mamy swoje mieszkanie ale samochod to juz niestety .miesiac temu maz wyjec...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się