Forum Społeczeństwo Emigracja
ZMIEŃ
      emigracja

emigracja

(63 wyniki)
    • Witam Planuje emigracje do Kanady i szukam pomocy na forum, gdyż nie wiem od czego zacząć :) gdzie znaleźć mieszkanie prace itd. Interesuje mnie wyjechanie przez jakąś firmę pośrednictwa pracy tylko, że takowej nie mogę znaleźć w związku z tym miałbym wielką prośbę czy ktoś taką może zna, czy wyjeżdzał i czy był zadowolony. Przydały by mi się w ogole wszystkie informacje ( najlepiej od osob mieszkających tam) Wyjazd planuje gdzieś w Maju . Wiem , że było duzo takich tematów ale wszedzie...
    • Emigracja. Tak jestem juz 7 lat w uk. I co z tego mam???? 5 aborcji na koncie, alkoholizm, scigajacy urzad podatkowy. A jak to sie zaczelo??? Czulam sie samotnie, z dala od rodziny, blkizkich, nie przywykla i nauczona z domu rodzinnego do kurestwa i zlodziejstwa. poznalam mezczyzne z ogloszenia z polskiej gazety, ktory jak ja szukal kogos do rozmow, wspolnego spedzania czasu, kogos bo czul sie samotnie jaj ja. Umowilam sie z nim. Pierwsza randka, druga i tak sie zaczelo. Po 2 latac...
    • Witam przeglądam to forum i tylko USA, UK, Niemcy, emigracja za chlebem generalnie. A co emigracją żeby żyć lepiej (nie koniecznie bardziej bogato)? co myślicie o ameryce łacińskiej? oglądając Cejrowskiego to istny raj jeśli chodzi o styl życia. pozdrawiam Konrad
    • biznes.onet.pl/nowy-kierunek-emigracji-polakow,18563,3228885,1,news-detal [i]Już nie tylko Wielka Brytania i Irlandia, ale i nowe kraje unijne stają się popularnym obiektem wyjazdów za pracą. Bliskość od polskich granic, podobny język i brak barier kulturowych – to najważniejsze powody, dla których Polacy masowo osiedlają się na Słowacji. [/i]
    • Eksperci podkreślają, że teza o wyłącznym wpływie emigracji na spadek bezrobocia w Polsce jest nieuprawniona, bo zmniejsza się ono głównie dzięki rosnącej liczbie etatów w Polsce. Skala emigracji jest też zdecydowanie niższa niż się powszechnie uważa. Profesor Cezary Żołędowski z Instytutu Polityki Społecznej Uniwersytetu Warszawskiego ocenia, że legalne zatrudnienie w krajach Europejskiego Obszaru Gospodarczego (wszystkie kraje UE, Islandia, Liechtenstein i Norwegia) pode...
    • to zwykly wyjazd do roboty.....:S
    • Ludzie zrozumcie wreszcie ze wyjazdy na terenie Unii EUropejskiej oraz zwiazanych z nia krajow to NIE jest emigracja. Emigracja jest do krajow w ktorych trzeba starac sie o prawo pobytu.
    • Emigracja jest poważnym problemem społecznym. W związku z tym uważam że należy niezwłocznie wprowadzić następujące rozwiązania prawne: 1) Każdy wyjeżdzający na stałe z Polski powinien przy wyjeździe zwracać pełne koszty swojego wykształcenia (od podstawówki aż do studiów). Dotyczy to zwłaszcza kierunków medycznych i inżynierskich, które są najdroższe (wykształcenie jednego absolwenta medycyny kosztuje ponad 100 000 zł). Dlaczego ja jako polski podatnik mam finansować opiekę me...
    • Ciekawi mnie, po pierwsze, czy za sanacji mozna bylo swobodnie wyjechac i osiedlic sie np. w UK czy Hiszpanii? Czy trudno bylo o pozwolenie o prace? A po drugie, jak silna mogla byc motywacja do emigracji zarobkowej? Czy zarobki i koszty zycia byly zblizone? Wiadomo ze byly bardzo zroznicowane, w zaleznosci od wyksztalcenia i zawodu i np. urzednikowi pewnie nie oplacalo sie wyjezdzac, a jak bylo w przypadku rzemieslinikow albo mlodych ludzi po studiach? Zapewnie ich znajomosc angielskie...
    • Powiedzcie drodzy Panowie jak to sobie radzicie z sexem, czy jest choć jeden mężczyzna, który pojechał za granicę bez zony i nie zdradził. Jestescie w internecie , więc możecie powiedzieć jak jest. kobietakobiecie.blox.pl/html
    • Witam mam pytanie do osób, które osiedliły się w Szwecji na stałe, bądź mają taki zamiar. Jak wyglądała Wasza droga emigracji? Pojechaliście w ciemno z gotówką w kieszeni? Czy może szukaliście pracy w Szwecji z Polski? Drugie pytanie to: czy łatwo znaleźć informatykowi/programiście pracę w Szwecji?? / Wykształcenie wyższe, biegły angielski, szwedzki średni, niemiecki średni, 3 lata praktyki w zawodzie?/ I nie mówię tutaj o pracy fizycznej, bo taką to każdy z pewnością znajdzie. Cho...
    • Uczcie sie na przykladach. Adam Michnik nigdy na emigracje sie nie wybieral, pomimo ze paszport dostalby z pocalowaniem reki, a z wiza nie byloby problemu. Wiedzial ze na Zachodzie nie przelewki i ze sobie byc moze nie poradzi. Nie trzeba byc wybitnym prorokiem zeby odgadnac ze na obczyznie nawet najbardziej inteligentny jakala dobrej pracy nie zalapie i zycia sobie nie ulozy. Inni jurni i bez wad wymowy wyemigrowali i jakos sobie tam nie radzili. Najmadrzejsi z nich wrocili, ...
    • Liczba polskich dzieci w wieku szkolnym uczęszczających do szkół w W. Brytanii po 1 maja 2004 r. sięga 170 tys. - wynika z danych ośrodka badawczego IPPR (Institute for Public Policy Research). Pozostałe liczne grupy to: Litwini (30,4 tys.), Słowacy (28,7 tys.) i Czesi (12,9 tys.). Tylko w krotkim okresie od 2002 do 2005 do Anglii zawitalo ponad 256.000 rodakow z "wislanym rodowodem" na pobyt w tym wyspiarskim kraju. Sukces tych rodzin bedzie jedynym swiadectwem ich potencjalu jesli ic...
    • na ktora sie zdecydowalem w zyciu... ;)! to wcale nie prowokacja... tak mi sie dzisiaj skojarzylo....:)
    • Życie pełne przygód i zmian. Nie taka nuda, jak w kraju. praca.wp.pl/strona,2,title,Alkohol-agresja-seks-tak-zyja-polscy-emigranci,wid,13008117,wiadomosc.html
    • www.polityka.pl/spoleczenstwo/artykuly/1508828,1,szok-kulturowy--rozmowa-o-zrodlach-agresji-nastolatkow-wracajacych-z-emigracji.read Sprawa jest wszystkim znana... tylko jak mozna bylo temu [u]zapobiec? [/u] Na ten temat jest wywiad z psychologiem, ktory ma calkiem dobre propozycje ...
    • Ostatnio przeglądałam notes z adresami o doszłam do wniosku, ze emigracja "zabrała" mi znajomych. Jakies 60- 70 % znajomych wyjechało do Anglii. Nikogo prawie nie ma. Jednocześnie ci ludzie też "cierpią' towarzysko za granicą, bo nie mają wielu bliskich przy sobie. Czy zastanawialiscie sie nad tym aspektem emigracji? Praca - wiadomo, nie ma, to trzeba jej poszukac gdzie indziej. No ale 'nie samym chlebem człowiek zyje', co z bliskimi, rodziną, przyjaciólmi?? Czy pieniadz jest az...
    • Witam Chcialbym zwrocic sie do Was forumowicze z pewnym dylematem ktorego sam nie potrafie rozwiazac. Na wstepie opisze krotko swoja historie tak aby mozna bylo cos poradzic :) Otoz, jestem inzynierem, mam 29 i w tej chwili pracuje w jednej z firm w wawie (duza miedzynarodowa korporacja). Zarabiam ok 6.5 brutto. Atmosfera w pracy wzorowa, pracodawca mnie nie oszukuje (placi za nadgodziny), zadnego chamstwa i innych podobnych rzeczy jednak calkowity brak mozliwosci awansu i perspektyw na lep...
    • wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,7323376,Dzgnal_nieznajomego_40_razy__Sa_zarzuty.html [i]Dźgnął nieznajomego 40 razy. Wrocławska prokuratura postawiła w środę zarzut zabójstwa ze szczególnym okrucieństwem 34-letniemu Dariuszowi K., który w poniedziałek na Psim Polu zamordował 65-letniego wrocławianina spacerującego z psem. Brutalnie i bez motywu 34-letni mieszkaniec Hanoweru zamordował w nocy 65-latka... Dariusz K. usłyszał także zarzut zniszczenia mienia, gdyż w...
    • pisalam tu o moich planach powrotu do Polski nie wspomialam natomiast jak traktuje moja emigracje - otoz dla mnie jestto swojegorodzaju przygoda, ak myslala jak wyjedzalam, i tak mysle teraz robiac plany powrotu do polski Mysle jednak, ze emigracja jest welka cezura w moim zyciu - mianowicie odgradza mnie od ludzi, ktorzy oceniaja wybory innych, krytykuja je i maja tzw preconceived ideas, co pwinno kierowac naszym zyciem (rodzina/pieadze/wygoda/ atriotyzm/ tesknota/... wpisz ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się