Forum Na emigracji Kobieca Polonia
ZMIEŃ
      emigracja

emigracja

(8 wyników)
    • kochane kobiety:) asico,mulinko, asia.sthm,tamsin, gherarddottir i wiele innych,ktore otworzyly przede mna okno na swiat poza Polska Dziekuje Wam za to,ze kilka lat temu dzieki Wam nie czulam sie samotna,choc czesto bylam sama,ze nauczylam sie od Was olewania niektorych rzeczy, zeby zycie bylo bardziej na luzie,ale najwazniejsza byla rodzina,ta ktora mam teraz,a nie w Polsce. Tak dlugo nie pisalam na forum (wlasciwie zadnym),ze moze nawet mnie nie pamietacie. Ale nie o to chodzi;ja o Was ...
    • to tak troche a propos watku, czy wrocic na starosc do polski. wlasnie jestem na przydlugich (bo.. tak, juz tesknie za wlochami!) wakacjach w starym kraju i kolejny raz widze, jak te relacje sie zmieniaja. do tego, ze to ja je glownie podtrzymuje, juz sie przyzwyczilam. tzn. informuje o przyjezdzie z wyprzedzeniem, a potem wszystkich obdzwaniam i sie umawiam. coraz bardziej zdaje sobie sprawe, ze z wiekszoscia osob po oplotkowaniu starych znajomych i rozmowie co u tego i tamtego, ...
    • Na forum o wielojęzyczności trwa dyskusja na temat emigracji. Przeciwstawiana jest emigracja lat osiemdziesiątych i wcześniejszych kiedy wyjeżdżało się za chlebem lub z powodów politycznych a emigracją dzisejszą , podobno łatwiejszą. Ja mam mieszane uczucia. Dzisiejsi polscy emigranci mogą podróżować bez problemu, mją dostęp do internetu , komórek , tanich lotów samolotowych. Ale czy decyzja opuszczenia kraju, rozpoczęcia życia w nowym otoczeniu, z nowym językiem , walka o pozycję s...
    • Moze komus z Was sie przyda. Znalazlam w lutowym "Twoim Stylu" przy artykule o kobietach, ktore z roznych powodow wrocily do Polski. Ja tego w 100% nie wykluczam, ale taka perspektywa mnie przeraza. Dobrze ze mysli sie o tym jak pomoc wracajacym czasem z bardzo dlugiej emigracji, nieznajacym dobrze polskich realiow. Do tej pory czytalam tylko, ze wielu ludzi niedlugo po powrocie trafia do psychologa lub psychiatry, bo nie daja sobie rady z zyciem w PL. www.powroty.gov.pl/
    • wiadomosci.onet.pl/1562285,2678,1,smutek_w_pustym_gniezdzie,kioskart.html jak dla mnie ktos w Polsce sie obudzil ze wyjechalo za duzo ludzi i...chce wzbudzic nie wiem cos na ksztalt wyrzutow sumienia?? z wieloma toeriam tu sie nie zgodze. moja mama wyjechala do Londynu wlasnie, jak byam w podstawowce, opiekowala sie mna i siostra babcia i... i nicno zyje, mam sie dobrze patologia nie jestem. chociaz generalnie z zalozenia polskich durnych stereotypow jestem typowym przykladem ...
    • Czy takie studia mają tam jakąś wartość, czy trzeba zaczynać edukację od nowa?
    • WLasnie dostalam swieżą dostawę gazet z Polski w tym Neewsweeka z artykułem, ze matki przyrowadzają swoje KILKULETNIE dzieci i zostawiają w domach dzieci bo wyjezdzają do pracy np. do Anglii. Jakis koszmar! Jesli jestescie zainteresowane to moge zeskanowac i przeslac. Ale co Wy o tym myslicie?????????
    • No wlasnie jak w tytule. Do tej pory bylam przekonana, ze Holandia to moj docelowy port i ze nikt mnie juz nigdy na dalsze przemieszczanie nie namowi. Tymczasem coraz czesciej dostrzegam, ze pewnych trudnosci i ograniczen nie przeskocze. Prowadzimy z mezem malutka firme, ale ani praca ani byciem szefem samej sobie, nie daje mi satysfakcji. A im lepiej poznaje Holandie tym bardziej moje nadzieje, na lepsza prace slabna. No i ...no wlasnie. Pojawila sie mozliwosc wyjazdu do Anglii. ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się