Forum Zdrowie Psychologia Psychologia
ZMIEŃ
      emigracja

emigracja

(7 wyników)
    • Jestem coraz bardziej zaniepokojona byłą koleżanką z pracy, która wyemigrowała za granicę. Niezbyt jej się tam układa, tu popaliła mosty. Moje pytanie brzmi: czy ktoś kto pisze list na A4 i zapełnia z 8 kartek li tylko o Bogu, wierze w to, że się odmieni w domniemane malutkie wymodlone cuda lub sms tego typu: " cieszę się, że masz urlop ja nie mam nawet pracy ale się nie przejmuję mam plan - wygram w totolotka , wrócę , założę firmę a Ty będziesz tam pracować, pamiętaj ja nie rzu...
    • Emigracja(15)

Odpowiednie miejsce na psychologiczne wywody, wiec sprobuje, chociaz pewnie mala grupe to dotyczy. Ostatnio napotkalam wypowiedz pani psycholog, ktorej bliskie sa sprawy emigracyjne, a ktora twierdzi, ze aby zadomowic sie w nowej ojczyznie (zasymilowac) potrzeba ok 5-7 lat (blizej7), czasami nawet 12, a czasami nie nastepuje to wcale. Jak to bylo w Waszym przypadku? Pytam tych, ktorych to dotyczy. Jestem szczawiem dopiero z rocznym stazem wiec sie wypowiadac nie bede.. Pozdrawi...
    • 2,5 roku temu wyjechalem do UK/ W Polsce mialem dobra prace, przyjaciol, perspektywy awansu. Niestety, nie potrafilem sie uwolnic z toksycznego zwiazku i uzaleznienia od pewnego czlowieka. Tutaj jestem bardzo nieszczesliwy. Ci, ktorzy maja za soba to doswiadczenie, zrozumieja o czym mowie. Wracasz po pracy do 4 scian i..... no wlasnie. Ilez mozna siedziec przy komp. i rozmawiac przez gg. Tutaj Polacy albo daleko, albo mlodsi, albo zapracowani. Anglicy- inna mentalnosc, Siedze w domu c...
    • Witam, Moze ktos tutaj pomoze mi zrozumiec. Mieszkam od kilku lat w USA. Wyjechalam, poniewaz moj maz jest Amerykaninem. Maz sie uczy polskiego, radzi sobie calkiem niezle - powiedzial, ze chcialby moc sie porozumiec z moja rodzina. Bywamy w Polsce czesto, jak na odleglosc, ktora nas dzieli - minimum dwa razy do roku. Pzyjezdzam zawsze z mezem i... jest mi przykro. Moi rodzice zachowuja sie w porzadku, natomiast dalsza rodzina i znajomi... nie wiem co mam sobie myslec. ...
    • Kto to jest "grzeczna dziewczynka"? W jakim sensie ? Poprosze o bardziej sprecyzowane pytania, inaczej wyniki waszych ankiet sa malo warte. Ta ankieta akurat jest tego dobrym przykladem.
    • .. to z pewnoscia dlugi i wyboisty proces.. Jak macie ochote to sie podzielcie wlasnymi doswiadczeniami.. Pozdrawiam, tt.
    • Szczyty i doliny...Albo, wszystko to co nie chciales w zyciu robic, ale nie bylo wyjscia. A moze jednak? Robisz to do czego zostales stworzony? Ale nie za tyle co myslales? No to co to jest? Tesknota za krajem? Za rodzicami, mama? Co to do jasnej cholery jest, ze emigranci po jakims czasie dostaja obledu...nawet jesli im sie dobrze powodzi. Znacie odpowiedz? Bo ja znam...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się