filologia

(10 wyników)
  • Jakie uprawnienia dają oba te kierunki? Na jakim, waszym zdaniem, trzeba być poziomie, żeby na te studia zdawać (no i się dostać:).
  • Czy ktoś z was studiuje lub studiował, bądź zna kogoś kto studiuje lub studiował filologię /studia drugiego stopnia uzupełniające magisterskie/ w Szkole Wyższej Psychologii Społecznej w Warszawie? Jeśli tak, byłbym bardzo wdzięczny za podzielenie się doświadczeniem czy też opinię o tej szkole. Zamierzam kontynuować studia,zastanawiam nad wyborem szkoły, no i stąd moja prośba. Czesne mają horrendalne, ale może warto?
  • Witam, czytam to forum, i forum dla nauczycieli, dowiaduje sie, że ciągle sie zmieniają wymogi co do nauczycieli i juz nie wiem:( Właśnie zdałam mature z angielskiego i chciałabym isc dalej w tym kierunku, jednak juz nie wiem czy isc na filologie czy do NKJO. Podobno bardziej 'honorowani' są absolwenci filologii, czy to prawda?? Musze wybrać cos z trzech możliwosci KUL Lublin WSS-P Lublin /prywatna filologia(umowa z UMCS) NKJO Lublin /prywatne-umowa z UMCS/ Juz czerwiec a ja ne...
  • Witam , jestem nowa na forum. Z Waszych postów wynika , że są tu osoby z dużym doświadczeniem, więc może mi trochę podpowiedzą. Moja historia jest długa, więc postaram się ją max. skrócić: mam za sobą studia pedagogiczne magisterskie; w trakcie studiów FCE,korepetycje na poziomie podstawówki, potem CAE, praca w przedszkolu nauczanie ang., obecnie zdecydowałam się na Filologię angielską SWPS- zaocznie; Poszłam na te studia z myślą o specjalizacji nauczycielskiej, ale teraz się wah...
  • umie mowic po angielsku na poziomie bliskim native speakera? Eh, poszlam znowu na zajecia i to pytanie mnie jakos zaczelo dreczyc. Doszlam do wniosku, ze studia jezykowe wcale nie ksztalca profesjonalistow, a ci ktorzy mowia na dobrym poziomie (tzn umieja wyrazic wszystko, co chca powiedziec po angliesku, bez polskich kalek jezykowych, plynnie i z poprawnym akcentem) to naprawde wyjatki, raczej niz standard. A czy celem studiow filologii nie jest przypadkiem wypuszczac ludzi z bi...
  • Jak jest z pracą po prywatnych szkolach na kierunku f. angilska? Czy to prawda, że pracodawcy gadza takimi absolwentami, a w szkolach jezykowych w ogole nawet nie biorą pod uwage takich osob?? Czy to prawda? Chcialabym iść na prywatną uczelnię na mgr gdyż oferta zajęc jest o wiele lepsza od tej z uniwersyteckiej.. ale boje sie, że potem moge miec problemy ze znalezieniem pracy..
  • Witam, Proszę o rzetelną informację (jeśli ktoś wie) bo w Kuratorium nikt nie potrafi udzielić w 100% pewnej odpowiedzi. Mam egzamin CPE, ukończone wyższe studia + podstawowy kurs pedagogiczny organizowany przez ODN. Zastanawiam się nad zmianą pracy - chciałbym uczyć angielskiego. Pytanie: czy prawdą jest że po 2006 szkoły - z definicji - wymagać będą "pełnego" magistra filologii, czy wystarczy CPE + przygotowanie pedagogiczne ? Innymi słowy - czy jeśli (z papierami jakie mam) za...
  • Słuchajcie, jak wytłumaczyć laikowi, że nawet świetna znajomość języka obcego, np u kogoś po filologii, nie przekłada się na jakościowe robienie tłumaczeń? Bo mi już po prostu ręce opadają - przeczytałam narzekania na stażystkę, która to "niby deklarowała się, że zna trzy języki obce, niby skończyła dwa kierunki, a nie potafiła przetłumaczyć w pracy najprostszego tekstu." Podejrzewam, że dziewczynę w pracy zmieszają z błotem i wyśmieją te "pseudo-umiejętności", które nabyła na st...
  • Co wiecie o tym egzaminie? Czy warto go zdawac? Szczegolnie bedac juz mgr filologii ang.? Bede wdzieczna za wszelkie info
  • Czy ktoś się orientuje jakie kwalifikacje trzeba mieć żeby uczyć - może nie od raz na SGHu czy UW ale generalnie na Wyższych Szkołach Śzczęscia i Sukcesu?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się