Forum Nauka i edukacja Matura O maturze
ZMIEŃ
      filologia

filologia

(64 wyniki)
    • pytanie moje chyba raczej skierowane jest do studentow ale moze i ktos inny sie orientuje interesuja mnie progi punktowe na UMCS na filologie iberyjska z ubieglego roku i jakie przedmioty na jakim poziomie sa brane pod uwage podczas rekrutacji za odp z gory thx;)
    • mam pytanie dotyczące studiowania filologii hiszpańskiej. Na stronie Uniwersytetu Wrocławskiego napisane jest, że przy rekrutacji brany pod uwagę jest wynik matury z polskiego, wybranego przeze mnie przedmiotu i języka obcego - nie musi to być język hiszpański. Rodzi się w mojej głowie pytanie - czy aby rozpocząć studiowanie filologii hiszpańskiej muszę dobrze znać ten język czy nie? Znam plynnie angielski, myslalam początkowo o anglistyce, ale jednak zachciało mi się innego język...
    • jak to jest,egzaminy czy to na filologię wegierską,Italianistykę ,czy Iberystykę są tego samego dnia.Co to oznacza?Że wszyscy pisza ten sam examin? cojeśli chcę zdawać i na Italianistyką i filologię węgierską?przy rejestracji płacę za jeden egzamin czy za dwa?z góry dzięki za rozwianie moich wątpliwości:)
    • Chciałabym sie zorientować ilu jest wśród was chętnych na ten kierunek (UWr), ponieważ matura z hist, poszła mi tak sobie, i próbuję ustalić ilu jest chętnych na miejsce. Wiem, że moim badaniom daleko do profesjonalizmu, ale cóż, może nikt sie nie wpisze i przynajmniej podniesie mnie to na duchu
    • Hmmm muszę się zdecydować jak mądrze "ulokować" moje dokumenciki :). I nie wiem czy składanie papierków tylko na filologię, lingwistykę nie jest to trochę za mało? Pojawiają się głosy, że język można studiować hobbistycznie, a tak na serio studiować jakiś konkretniejszy kierunek lub ewentualnie drugi fakultet. Podobno języki obce to dzisiaj warunek a nie atut... Co o tym myślicie?
    • Matura poszła mi tak sobie i chcę po prostu wiedzieć jaką będę miała konkurencję :)
    • Nie chodzi mi oczywiście o filologię angielską czy niemiecką, ale np. włoską albo rosyjską (UJ). Orientujecie się może czy na takich studia wymagana jest jakakolwiek znajomość danego języka czy jest on wykładany od podstaw? Z góry dziękuję za odpowiedź:)
    • Kto sie wybiera i ile macie punktów? Wiecie moze jaki byl prog w zeszłym roku??
    • mam problem,bo wlasciwie nie wiadomo jeszcze nic, a juz ostatni dzwonek na zmiane;( chodzi mi o filologie na UW,czytalam ze oni nie patrza na ustne ale nie wiem jak jest w tym wypadku.A kolegium jezykowe wiecie czy patrzy??? prosze o pomoc
    • Wybiera sie ktos w tym roku?gdzie składacie?a moze ktos studiuje?
    • j/w. Jakie maja wyniki z amtur, Ci którzy starrtują na te kierunki?? :)
    • Hej gdzie skladacie papiery na filologie germanska bo ja zamierzam na UW a wy? :) jestem ciekawa czy duzo osob jeszcze idzie na niemiecki :)
    • Witam! :) Kto z Was wybiera się na filologię słowiańską? Gdzie i na jaką specjalność? Ile macie punktów? A może znacie jakieś zeszłoroczne progi? Mnie interesuje zwłaszcza UJ i UO. Pozdrawiam i wszystkim życzę powodzenia! :)
    • Na jakie filologie się wybieracie? Wpisujcie też uczelnie
    • Jak wam poszedł ang rozszerzony? JA mam 78%, myślicie że mam jakąś szansę, np na Bydgoszcz, gdzie liczy się podstawowy i według ich przelicznika miałabym 88%??
    • Czy aby zapisać się na studia na wydziale filologii romanskiej konieczne jest wplacanie pieniędzy za ubezpieczenie??Prosze o szybką odpowiedz jakąś zorientowaną osobę.
    • ktoś się dostał? wpisujcie! ktoś może wie ile osób przyjęli? :>
    • Do kiedy trzeba skladac papiery na UMCS na filologie polska i romanska? Do 8 czy do 17 czerwca???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się