filologia

(9 wyników)
  • Od dłuższego czasu zastanawiam się nad studiami na kierunku Języki nowożytne (dziwna nazwa, bo jest to kierunek na angielskim uniwersytecie) - z programu studiów wynika, że jest to neofilologia dwóch języków. I tutaj pojawia się mój dylemat. Mam do wyboru wszystkie kombinacje czterech języków: angielski, niemiecki, francuski oraz hiszpański. Bardzo chciałbym się nauczyć języka francuskiego, więc to ten język bym wybrał na 100%. Niestety znam tylko bardzo słabo podstawy. Myślę także nad ni...
  • Czy ktos z Was wie gdzie mozna zdobyc testy na romanistyke z poprzednich lat, spis zagadnien i inne takie? W sekretariacie niestety poki co nic nie maja... dopiero po nowym roku... a mnie cos zzera od srodka, bo nie wiem nawet jaki jest pozion egzaminu zarowno z jezyka polskiego jak i francuskiego... fakt, ze sa 4 osoby na miejsce nie mowi mi zbyt wiele... jezeli ktos moglby podzielic sie ze mna jakimikolwiek informacjami (lub odczuciami...) W ogole, to interesuje mnie wszystko, co sie wiaze ...
  • dstalam sie na UŁ na romanistyke. niestety mature z francuskiego zdawalam 4 lata temu, i mam spore zaleglosci, moze znajdzie sie ktos kto doradzi, pomoze jak poradzic sobie z moim nowym wyzwaniem czyli filologia romanska?? jako drugi jezyk wybralam wloski, moze macie jakies ciekawe linki do samodzielnej nauki lub polecicie jakies fajne ksiazki?? A moze znajda sie tu rowniez studenci romanistyki?
  • Nie nzam francuskiego prawie wcale i sadzę, że do matury juz sie go nie nauczę. Marzę jednak, by pójśc na romanistykę. Stad moje pytanie. Czy na którejś romanistyce nie jest wymagane zdawanie francuskiego na maturze?
  • Witam wszystkich jako student 1 roku fil rom. Mam pytanie, jak nalezy zdobywać materiały na romanistyke, jak z nimi jest, łatwo, czy trudno? Czy można je kupować gdzieś w księgarniach? Z czego jest 1 sesja, czy jest trudna i czy pozwalają mieć dyktafony na wykładach i na ćwiczeniach, czy są jakieś metody oszukiwania wykładowców i nagrywania wykładów? Pozdrawiam !
  • Ucze sie francuskiego samodzielnie od niedawna. Wiem, ze duze efekty w nauce jezyka mozna osiagnac czytajac ksiazki w oryginale, ale na to jestem jeszcze za slaba. Mam pytanie, czy mozna gdzies kupic uproszczone wersje ksiazek po francusku. Chodzi mi o takie wydawnictwa jak angielski Penguin, ktory wydaje uproszczone wersje ksiazek na kilku poziomach.
  • Dzien dobry, Dostalam sie na lettres modernes do Francji, bardzo interesuje mnie ten kierunek, jednak jest jedno ale... w przyszlosci chcialabym zostac tlumaczem przysieglym, aly moc zdawac egzamin pozwalajacy wykonywac ten zawod jednym z warunkow jest wyksztalcenie wyzsze filologiczne i moje pytanie brzmi czy lettres modernes traktowane jest jako filologia i czy nie bedzie z tym problemow? A drugie pytanie, to czy we Francji tak jak w Polsce na kazdym kierunku jest logika? I czy aby dost...
  • pytanie jw, chodzi mi o uprawnienia
  • Witam :)) Trafilam na to forum nekana pytaniem: czy mam szanse zostac tlumaczem przysieglym? Problem polega na tym, ze nie skonczylam filologii romanskiej, lecz... polska. Mam jednak dyplom DALF i staz malzenski z Francuzem, niedlugo tez drugie obywatelstwo... Czy to wystarczy? I czy wiecie moze, jak wygladaja procedury? Dziekuje bardzo, z frankofilskimi pozdrowieniami... Nela

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się