Dodaj do ulubionych

kaczka czy gęś

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.12.05, 23:42
Kaczka czy gęś -co jest bardziej mięsiste?Czy jednak lepszy jest
indyk?Zastanawiam się co upiec na pierwszy dzień świąt,jak myślicie?
Obserwuj wątek
    • Gość: ich Re: kaczka czy gęś IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 17.12.05, 23:47
      1 kaczka = 2 porcje
      gęś dużo więcej mięsa, bardzo ciężkostrawna
      indyk " " " , lekkostrawny
      • Gość: kinga044 Re: kaczka czy gęś IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.12.05, 23:51
        No co ty,to jednej kaczki starczy tylko na 2 osoby?Nawet bym nie pomyslala...To
        na 6 osob musi byc 3 kaczki:-) ?
        • Gość: milak Re: kaczka czy gęś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.05, 00:02
          Dla czterech osób jedzących przeciętne ilości nabywam 2 kaczki po 2 kg. To
          starcza na obiad i troszkę zostaje dla największego "kaczkoluba" na następny
          dzień. Fakt, że dodatki w postaci ziemniaczków i jarzynek spożywane są do tego
          w ilościach śladowych.
        • magdalenamk Re: kaczka czy gęś 18.12.05, 21:57
          W święta będzie tyle jedzenie, ze ja kupuję 2 kaczki na 6 osób i wystarczy.
          Będę je piec nadziewaną szarą renetą i podam z ziemniakami i borówkami,
          ewentualnie jeszcze z cykorią
          • magdalenamk Re: kaczka czy gęś 18.12.05, 22:00
            indyk wystarczy 1 na 10 osób i jeszcze zostanie. Ja piekłam w całości z
            nadzieniem z wątróbki, chleba i koperku, Nadzienie wyszło super, indyk też
            całkiem niezły tyle, ze to faktycznie takie sobie mieso.
    • Gość: kuchta Re: kaczka czy gęś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.05, 00:38
      Gęś jest pyszna, ale tylko na ciepło. Kaczka tez i jak powiedziano, mało
      "wydajna". Indyk pieczony swietny i na ciepło i na zimno.
    • ampolion Re: kaczka czy gęś 18.12.05, 02:13
      I kaczka i gęś muszą być dorosłymi, "dojrzałymi" ptakami, a nie młodymi bo te
      to sam tłuszcz i bardzo mało mięsa. Najlepsze takie "gospodarskie", naturalnie
      wyrośnięte na podwórzu i w stawku.
      • sylwia.g21 Re: kaczka czy gęś 18.12.05, 09:48
        kaczka pyszna ale rzeczywiście mało wydajna a gęś...cudowna,indyk nudny i taki
        sobie..
        • irmyna Re: kaczka czy gęś 18.12.05, 09:51
          ale rosołek z kaczki pysznusi, ja mam dorodną kaczuszkę w zamrażalniku jedną na
          chrzciny! zamierzam ją zrobić po gdańsku wg przepisu B. Dykiel
          • Gość: iś Re: kaczka czy gęś IP: *.kolonianet.pl 18.12.05, 10:13
            Nieśmiało powiedziałabym, że są to dwa tak różne ptaki, że wybór jest b.
            trudny. Mówię oczywiście o kaczce i gęsi, indyk, zgadzam się, jest banalny.Ja
            robię kaczke na ciepło z nadzieniem jabłkowym,a na zimno z takim z wątróbką i
            różnymi, ten farsz nam na ciepło nie smakuje.Pieczona faktycznie jedna na dwie
            osoby, chyba że i dwie przstawki do obiadu, i przystojna zupa i dużo jarzyn i
            surówek. A gęś na dwa sposoby, albo w całości z jabłkami, albo, dla wygody, w
            kawałkach, duszona w brytfannie, wtedy można ją zrobić wcześniej i odgrzać. Tak
            czy tak pyszna i wydajna.
            • bedada Re: kaczka czy gęś 18.12.05, 11:17
              Potwierdzam,że kaczka jest mało wydajna. Ja robię jedną kaczkę(ok 2 kg) na
              obiad dla dwóch dorosłych osób i jednego 4 latka. W tym ja nie przepadam za
              kaczką i ograniczam się do jednego skrzydełka+pieczone ziemniaki
              (mniam,mniam) ,a resztę konsumują moje chłopaki!
              • Gość: kinga044 Re: kaczka czy gęś IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.12.05, 11:50
                To na ile osob starczy jednej gęsi?Bo jak robilam indyka to starczylo na kolacje
                na 6 osob i jeszcze sporo na sniadanie zostalo.I jaka jest w smaku gęś?Bo kaczki
                to juz na pewno nie bede robic,bo niewydajna.Ale teraz mam dylemat indyk czy
                gęś?Nie mam pojęcia,jak smakuje gęś,czy nie jest za tłusta?
    • Gość: maryna Re: kaczka czy gęś IP: *.aster.pl 18.12.05, 20:45
      Gęś jest strasznie tłusta. Może kup same piersi kacze, są takowe.I z tego coś
      wyczaruj.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka