Dodaj do ulubionych

dastałam gęś

IP: *.icpnet.pl 09.11.05, 16:25
witam!
Gąska już jedzie i zastanawiam się co z niej zrobić. Rosołek?? W całości nie
dam rady pewnie, bo nie mam takiego dużego gara ale w kawałkach? jak
proponujecie, ja wole raczej tradycyjnie niż z pomarańczami czy w kokosie - bo
takie prazepisy znalazlam - jak rzyprawić itd. bo to będzie moja pierwsza gęś. :)
pozdrawiam
Gocha
Obserwuj wątek
    • Gość: qd Re: dastałam gęś IP: *.system.szczecin.pl 09.11.05, 18:17
      Wymyśliłam na 11.XI gęś. Nabyłam w poniedzialek 4 kilową mrożoną.Dzisiaj gęś
      jest w stadium przygotowań nadal.Wczoraj ją wyluzowalam z kości - został mi taki
      worek ze skory z niewielka ilościa mięsa .Natarłam to hojnie majerankiem i
      solą.Wszystkie kości i podroby i skrzydla com odcięła wrzucilam do gara i
      gotowałam. A dzis kupilam pol kilo drobiowego stekowego ( grubo mielone) na
      farsz; dodam zmielone rownież grubo mięso z kości i podroby, jajka,bułkę i mam
      nadzieje, że to wchlonie te nieprzytomne ilości tluszczu( mam pół litra smalcu
      gęsiego com wytopiła już) od skóry.No i będzie co jeśc, bo mięsa w tej gęsi
      malutko, oj malutko.Z przepisow najbardziej podobał mi się farsz kartoflany, ale
      wiem, że moi potraktowaliby to jako dodatek. Natomiast w tym samym naczyniu
      upieke jablka, bo gdybym je do środka wpakowała jak każą inne przepisy, to nie
      byłoby co jeść....A ja w sobote mam 8 osob do stolu...

      W roznych źródłach znalazłam farsze z: kiszonej kapusty, kaszy jęczmiennej z
      podrobami z gęsi, ziemniakow tartych, ziemniaków krojonych w kostkę, białej
      kiełbasy, cielęciny.

      qd z gęsią na balkonie

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka