03.01.12, 17:40
Dlaczego usunięto mój wątek dotyczący gęsi.
W Warszawie pani HGW zabroniła handlu wszelakim drobiem i wysłała swoją żółtą straż przeciwko handlującym.
Dlaczego ja nie mogę kupić drobiu, albo królika.
i dlaczego usuwa się tego typu posty :)
Obserwuj wątek
    • wadera3 Re: Gęś 03.01.12, 17:42
      forum.gazeta.pl/forum/w,396,132037783,132037783,Ges.html
      • jarek_zielona_pietruszka Re: Gęś 03.01.12, 17:51
        Myślę, że temat nie jest of topic i nie jest skazany na oślą ławkę. bo każdy kto dba o dobrą kuchnię chciałby kupić dobrą wiejską gęś, kurę czy kaczkę. A zakazywanie komuś zakupu dobrych produktów to jest zwykłe chamstwo i należy to tępić na każdym kroku
        • kosmopolitesiorbut Re: Jarek - admini kiedyś za obsceniczność wywalil 03.01.12, 19:46
          post na temat palcówki. Przecież to amatorzy pędzeni fast foodem. Co się dziwisz. Wtedy nie przeczytali nawet treści postu. Jak ich wyśmiałem, post powrócił.
    • beata_ Re: Gęś 03.01.12, 20:34
      Sądzę, że powodem usunięcia było lokalne znaczenie poczynań pani HGW. Kogo w Stanach, Niemczech czy Australii obchodzą problemy z dostępnością świeżego drobiu czy królika w Warszawie? Nie bardzo to chyba interesuje również mieszkańców Śląska, Wybrzeża czy Małopolski. Mogą nam jedynie współczuć, ale czy koniecznie tu?
      Myślę, że gdybyś post umieścił na forum Warszawa, nie tylko by nie przepadł, ale też byłaby szansa na dyskusję.

ps
      Prawdę mówiąc po tytule spodziewałam się jakiegoś super przepisu albo pytania na ten temat i liczyłam na ciekawe odpowiedzi :(
      • kosmopolitesiorbut Re: Gęś 03.01.12, 20:46
        beata_ napisała:

> Sądzę, że powodem usunięcia było lokalne znaczenie poczynań pani HGW. Kogo w St
        > anach, Niemczech czy Australii obchodzą problemy z dostępnością świeżego drobiu
        > czy królika w Warszawie?
        To forum polskie. A Polska to nieduży kraik. W odróżnieniu od Australijczyków, którzy niekoniecznie bywają w swojej stolicy Polacy bywają bo blisko. I robią zakupy. Różne. Bo Polska od lat wielu jest krajem dzielnicowym w sensie tym, że kapusty ziemniaczanej poza Kolbuszową się nie zje. I tyle. Cała Polska jest LOKALNA.
        • beata_ Re: Gęś 03.01.12, 21:26
          kosmopolitesiorbut napisał:

> To forum polskie. A Polska to nieduży kraik. W odróżnieniu od Australijczyków,
          > którzy niekoniecznie bywają w swojej stolicy Polacy bywają bo blisko. I robią
          > zakupy. Różne. Bo Polska od lat wielu jest krajem dzielnicowym w sensie tym, że
          > kapusty ziemniaczanej poza Kolbuszową się nie zje. I tyle. Cała Polska jest
          > LOKALNA.

Oczywiście w dużej mierze masz rację, niemniej moim zdaniem łatwiej o "prawdziwą" gęś, kurę czy inne mięso i produkty raczej poza dużymi agolmeracjami.
          Poza tym, niezależnie od mojego zdania akurat w kwestii dostępności produktów, próbuję wyjaśnić prawdopodobny powód usunięcia poprzedniego wątku.
          Założycielowi proponowałabym eksperyment - założenie wątku na forum Warszawa, tak z ciekawości czystej jaki będzie odzew... o ile taki wątek już tam nie powstał (nie sprawdzałam), bo jest to forum bardzo czułe na "występy" p. HGW :-)
          • kosmopolitesiorbut Re: Powód usunięcia postu był jeden bez zagłębiani 03.01.12, 21:34
            a się w pseudo filozofię forum. Ktoś go zgłosił do usunięcia i tyle. A Ty jak widzę nawet te nienapastliwe posty traktujesz jak ataki na swą osobę. Biorąc pod uwagę pytania co gdzie kupić będąc na przykład w Warszawie racji nie masz. Przytoczyć linki?
            • beata_ Powód mógł być taki, inny, albo jeszcze inny.. 03.01.12, 22:27
              ... podaję alternatywny powód i tyle.
              Wcale nie traktuję nienapastliwych postów, jako napastliwe - niechęć przez Ciebie przemawia i widzisz coś, czego nie ma. Wyjątkowo mówisz normalnie, więc normalnie i neutralnie odpowiadam - jak to w dyskusji.
              Pytania co (gęś, królika, zająca itp) i gdzie kupić w Warszawie czy gdzie indziej, w tym wypadku nie było, jeno "naga" gęś w tytule, prawda?

A wątki z takimże konkretnym pytaniem "Gdzie w ... kupić ... " widziałam i czytałam, nie trzeba mi linków, dziękuję :-)
              • kosmopolitesiorbut Re: Powód mógł być taki, inny, albo jeszcze inny. 03.01.12, 22:58
                Osądzony - skazany. A po za tym:
                forum.gazeta.pl/forum/w,77,129789856,129789856,Co_sie_stalo_z_Coffee_Heaven_.html
                • beata_ Re: Powód mógł być taki, inny, albo jeszcze inny. 03.01.12, 23:08
                  No nie żartuj - przecież nie o to chodzi, żeby kogoś osądzać, a tym bardziej skazywać! :-)
                  Nie to miejsce :-)

A czego właściwie, według Ciebie, dowodzi ten link?
      • Gość: X Re: Gęś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.12, 20:58
        a ja się spodziewałam własnie pytania o dostępność itp. i się nie zawiodłam
        • beata_ Z przekory, jak mniemam, to mówisz :-) [n/t] 03.01.12, 21:27

• Gość: X Re: Z przekory, jak mniemam, to mówisz :-) [n/t] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.12, 21:33
            Nie, mówię zupełnie poważnie, dlatego że gęś ciężko dostać w moim regionie, sama szukałam na 11 listopada i szczerze mówiąc nie znalazłam. I większość wątków tak zatytułowanych kojarzy mi się z dostępnością gęsi.
            • beata_ Rozumiem... 03.01.12, 22:35
              ... traumę, w takim razie. I prawdę mówiąc też miałabym problem z zakupem "prawdziwej" gęsi i paru innych "prawdziwych" rzeczy. Być może nie tylko HGW w Warszawie, ale i inni "decydenci" robią takie rzeczy...
              Nadal uważam jednak, że tytuł wątku mógłby być bardziej precyzyjny, a tematyka nie do końca pasuje do forum o przepisach i osiagnięciach kulinarnych.
              • kosmopolitesiorbut Re: Ja pier... 03.01.12, 22:59
                Szkoda gadać.
                • beata_ A po co pier...isz właściwie? :-) 03.01.12, 23:14
                  Tutaj? Nie masz lepszego obiektu?

No prooooszę Cię, nie zaczynaj... na prawdę dobrze się z Tobą gada normalnie. Nie musimy się zgadzać, ale żreć także nie. To samo dotyczy innych - po co zaraz agresor włączasz?
    • jarek_zielona_pietruszka Re: Gęś 04.01.12, 00:11
      chodziło mi tylko o to, że zabrania ie ludziom dostępu do dobrych produktów. I nie mylę, że nie jest tutaj miejsce na takie dyskusje. Jak najbardziej jet to problem kuchenny. Dlaczego można pisać, że w jakimś markecie można kupić jakieś gó...o a o tym ze jest oficjalny zakaz sprzedaży drobiu i innych produktów nie można pisać.
      Draństwem dla mnie jest właśnie zakaz sprzedaży. Dlaczego gdy chcę kupić dobry produkt zabrania mi się tego. A to jak ja tą gęś przygotuję to już jest temat na osobny post. Najpierw muszę tą dobrą gęś kupić żeby ją przyrządzić.
      • kosmopolitesiorbut Re: Gęś 04.01.12, 00:19
        Masz rację jak najbardziej. Tyle, że niektórzy/re nie potrafią zrozumieć pewnych rzeczy...
        • beata_ Gęś a sprawa polska! 04.01.12, 01:02
          kosmopolitesiorbut napisał:

> Masz rację jak najbardziej. Tyle, że niektórzy/re nie potrafią zrozumieć pewnych
          > rzeczy...

forum.gazeta.pl/forum/w,77,132041851,132055105,Re_Ges.html
          Powinszować znajomości rodzimego języka...
          Dobranoc Panowie :-)
      • beata_ Re: Gęś 04.01.12, 00:58
        jarek_zielona_pietruszka napisał:

[...]
        > I nie mylę, że nie jest tutaj miejsce na takie dyskusje. [...]

Masz 100% procent racji - NIE mylisz się, bo rzeczywiście raczej nie jest to najlepsze miejsce na takie dyskusje :-) Być może moderator uznał tak samo...

Oooj, jak to trzeba uważać na to, co się mówi/pisze i gdzie...
        • kosmopolitesiorbut Re: Gęś 04.01.12, 01:31
          Ooooj jak trzeba uważać żeby Beatce nie stanąć na odcisku...
          • beata_ Re: Gęś 04.01.12, 01:52
            Zaskoczę Cię - nia mam odcisków! :-)
            Pomimo słusznego wieku...
            • kosmopolitesiorbut Re: Gęś 04.01.12, 01:56
              Ja chętnie pogadam z Tobą poza forum. Myślę, że taka gadka zrobi dobrze i mnie i Tobie a przede wszystkim nabierzemy dystansu do swoich jakże jedynych poglądów.Jeżeli chcesz oczywiście.
              • beata_ Dobranoc, Mój Książę... 04.01.12, 02:08
                :-)

ps
                przede wszystkim trzeba mieć dystans do samego/samej siebie... potrafisz?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka