kjwojtas
08.04.17, 11:14
Zgłosił się do mnie ktoś z sugestią zorganizowania referendum w sprawie związanej z planowaną ustawą o aglomeracji warszawskiej. W związku z tym - zainteresowałem się sprawą, aby mieć rozeznanie o co chodzi.
I chodzi o to, aby potraktować mieszkańców Raszyna jak debili. Bo żadne inne powody nie są tam rozważane.
W świetle projektu ustawy - nie ma opcji, aby Raszyn utracił osobowość prawną i decyzyjność w sprawach organizacyjnych, w tym ustalania wysokości podatków.
Zatem temat referendum - jest problemem wyssanym z dużego palca (chyba u nogi i to lewej).
Co jeszcze można dodać?
Ano to, że w ramach aglomeracji może powstać wspólna przestrzeń komunikacyjna, co chyba byłoby bardzo korzystne dla mieszkańców.
A w ramach tego: dawno już, pewnie z 15 lat temu, dokonałem opracowania ""Komunikacja w południowej części aglomeracji warszawskiej", gdzie sugerowałem zbudowanie SKP (Szybka Kolej Podmiejska), która łączyłaby lotnisko Chopina z Mszczonowem, gdzie powinno było powstać lotnisko zapasowe dla Okęcia.
Przy okazji byłoby to wielce korzystne dla rozwiązania kłopotów komunikacyjnych z Warszawą naszej Gminy, znacznie podwyższyło wartość gruntów stanowiąc korzystne warunki na budowę osiedli mieszkaniowych. Jednym słowem - przyczyniło się do rozwoju całego rejonu.
Obecnie sprawa wraca. Lotnisko w Legionowie nie spełnia wszystkich kryteriów lotniska zapasowego dla Warszawy, a pojawił się inny problem - Jedwabny Szlak, gdzie w rejonie Łodzi miałaby powstać wielka baza logistyczna. To z kolei powoduje potrzebę sytuowania w pobliżu dużego lotniska z cargo.
Mszczonów spełnia te kryteria, a jego usytuowanie daje możliwość stworzenia tam wielkiego lotniska o międzynarodowym charakterze; obecne władze zauważają szansę na taką opcję.
I tu spotykają się różne wątki. SKP - to bardzo korzystne rozwiązanie dla Raszyna, dające wielkie szanse rozwojowe. Jednak projekt może być rozwiązany tylko w ramach aglomeracji. Blokada tej możliwości przez debilnych dążycieli do referendum jest sprzeczna z interesem Gminy i mieszkańców.
Cóż. Jest w gronie tym Jacek Wiśniewski, którego usilne starania opóźniły powstanie S8 o kilka lat - w interesie mieszkańców? czy teraz chodzi o podobne zagrywki?
W sumie: dać swój głos za referendum?
"Nie kupuję' tej narracji, aż tak głupi to ja nie jestem. A wy?