IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.05, 12:42
Chciałabym zrobić goloneczke dla mężczyzn. Na pewno będzie to miła
niespodzianka a i dobry podkład. Proszę o przepisiki bo nigdy nie robiłam.
Wiem, że niektórzy najpierw pieką a póżniej gotują, inni odwrotnie
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: golonka 31.12.05, 13:18
      Gość portalu: inga napisał(a):
      > Wiem, że niektórzy najpierw pieką a póżniej gotują, inni odwrotnie
      Najpierw pieką a potem gotują? No, no, no - to ja chcę zobaczyć takie "cudo".
      Po "chińsku":
      pychotka.pl/pychotka/content/view/2753/59/
      Duszona w piwie:
      www.kulinaria.pl/potrawy.asp?id=1364
      Z galerii potraw:
      tnij.org/zhl
      Z "mojego gotowania" na Onecie:
      mojegotowanie.onet.pl/szukaj.html?query=golonka&kat=90
      • ziegula Re: golonka 31.12.05, 13:43
        Witaj
        Golonke robie czesto mezowi.. i w rozny sposob..
        do brytfanki lub miseczki (ja daje do prytfanki w ktorej potem pieke) wsypuje
        troche soli, pieprzu, pierzu ziolowego, papryki ostrej i slodkiej, majeranku,
        dwie lyzki miodu do tego mozna rowniez dodac borowki do miesa.. ja czasem dodaje
        nie zawsze, czosnek ze dwa zabki i odrobine oleju zeby wymieszac te przyprawy po
        dokladnym wymieszaniu dolewam jedno piwo mieszam i wklada golonke. Przykrywam i
        tak lezy sobie jeden dzien..jesli cala zaprawa nie przykrywa golonki to obracaj
        ja co pare godzin. I tak przygowana wkladam do piekarnika piekarnik wlaczam na
        150 najpierw bez przykrycia niech sie zarumieni z jednej i z drugiej strony a
        potem przykryj. Najlepiej piec okolo 2-3h bo wtedy ejst mieciutka.
        Ostatnio dodalam tez odrobine ananasa bo mialam akurat w domu i sliwki suszone i
        tez wyszla pyszna jak to stwierdzilo moje dziecko.. :)
        • krzysztof_wandelt Agnieszko skoro przygotowujesz takie golonki 31.12.05, 14:28
          wspaniałe dla swego małżonka, to czy mogę dostać tytuł "Honoris Causa",
          ze swej strony obiecuję być zawsze godnym tego tytułu...
    • patyska Re: golonka 31.12.05, 15:48
      u nas uwielbiaja taka golonke: golonke, 2 cebule, kilka sztuk ziela
      angielskiego, 2 listki laurowe i pol lyzeczki soli zalewam wrzatkiem i powoli
      gotuje 2 godziny. golonke wyciagam, wywar przecedzam, golonke z powrotem do
      garnka, na nia wywar oraz 25 dkg kapusty kwaszonej - gotuje razem 30 minut. cos
      pysznego! jak kapusty troche zostaje, to ja "zapalam" ciemna zasmazka,
      doprawiam majerankiem i podaje do poledwiczek w sosie z suszonych grzybow -
      rewelka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka