Forum eDziecko eRodzice emama
ZMIEŃ
      grzyby

grzyby

(58 wyników)
    • Czy Wasze (małe) dzieci jedzą świąteczne potrawy z grzybami? Mam obawy przed dawaniem grzybów 3-latce i mysle by zrobic ze 3-4 pierogi i krokiecik z miesem albo z pieczarkami po prostu specjalnie dla niej. Niby grzyby kupowane w sklepie maja atest, ale ch***a wie? Zatruty dorosły ma szansę przezyć, a małe dziecko pójdzie prosto do piachu. Co ematka sądzi na ten temat? Rozsądek czy przesada? [sonda=Czy kilkulatek może jeść potrawy z leśnych grzybów?] [*]Tak, może już jeść to co dorośli, ...
    • poproszę o sprawdzony i oczywiście the best of the best przepis na farsz do pierogów z kapustą i grzybami, takich prawdziwie wigilijnych!
    • wiadomosci.onet.pl/2701,2218124,7-latka_zmarla_po_zatruciu_grzybami,wydarzenie_lokalne.html Tu niestety na przeszczep wątroby było za późno:(
    • Dając dziecku grzyby wolałbym dawać jadalne a nie "dopuszczone do sprzedaży".
    • Zadaję to pytanie na tym forum ponieważ: 1. jest bardzo aktywne, 2. emamy wiedzą wszystko. A zatem, czy znacie takie grzyby, jak na załączonych zdjęciach? Sąsiadka, która je nazbierała nazywa je "smalcówki" i twierdzi, że można je jeść, natomiast ja ich nie znam kompletnie, ani tej nazwy ani samych grzybów. Pytałam też drugiej sąsiadki, godniejszej zaufania i znawczyni grzybów i ona ich nie zbiera nigdy. Jeżeli mam się gdzies wynieść z tym wątkiem, to bardzo proszę o podpowiedź, gdzie mi ktoś...
    • Bo u mnie i w rodzinie mojego ojca tak. Kiedy opowiadam o tym w innych rejonach Polski - wszyscy się strasznie dziwują. Gdzie oprócz Podkarpackiego zamiast barszczu czy grzybowej jest postny żurek?
    • Ze zdziwieniem w zeszłym roku powitałam pierwszą pieczarkę w ogrodzie rodziców, potem juz regularnie co kilka dni następował zbiór kilku owocników, które zostawały zeżarte w jajecznicy . Pieczarki mnie więc nie dziwią już. Dziś odgruzowywaałm swój ogródek i w trakcie pielenia zamarłam- obok mnie rosły sobie 2 spore grzyby. Smardze. No bo jeśli wyglądają jak smardze i wyrosly w kwietniu, to chyba smardze? Zawsze marzyłam o zobaczeniu mitycznego smardza, ale nie udało mi się, a tu proszę....
    • wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Zaginela-chora-10-letnia-dziewczynka,wid,12730498,wiadomosc.html?ticaid=1b031 Nie wiem czy jestem nadopiekuńcza ale ja bym na grzyby samej nie puściła: -10-latki - z epilepsją -lekkim upośledzeniem umysłowym.
    • Uwielbiamy grzybobrania choc nie znamy miejsc gdzie można by się "obłowić" ale zawsze wracamy z takich wypraw z jakimś niewielkim łupem :-) W tym roku jeszcze nie byliśmy ale mamy wielką ochotę, czy jest sens wybrać się w tą sobotę? Z jednej strony było deszczowo ale też i zimno. Czy będą grzybki?
    • Uwielbiam łazić po lesie i zbierać, jeść niekoniecznie. Mogę jechać?
    • OOOoooo taaaakk, takiej zupki grzybowej bym zjadła...i nasmażonych grzybów... A teraz wciągnęłam garnek najlepszej pomidorówki na świecie :) A na forum Kuchnia umieszczono takie coś: i normalnie chyba zrobie w łikęd :) Tak gastronomicznie mnie naszło :)
    • Witam, Chcę kupić mieszkanie w przedwojennym budynku na parterze. Niestety w piwnicy jest wykwit grzybowy. Trudno powiedzieć, czy to z powodu, że obecni właściciele wyłożyli ją płytami gipsowokartonowymi od wewnątrz, czy z innego. Sprowadziłam rzeczoznawcę, on stwierdził, że tego grzyba można wytępić, i oczywiście jak się zrobi w tym miejscu izolację poziomą i ew. pionową fundamentów, to będzie O.K. ja zastanawiam się nad inną sprawą: obecni właściciele nie zostawią mieszkania pusteg...
    • jak usunąc to swinstwo wiecie moze? i skąd to sie bierze? w pokoju małej sie zrobił wrrr, aha na scianie mamy tapetę
    • Mieszkamy w wynajmowanym mieszkaniu, które jest okropnie wilgotne. No i ostatnio pojawił się grzyb. Głównie w naszej sypialni. Dziś zauważyłam, że kurtka zimowa męża jest cała pokryta tym świństwem, trochę jest już na mojej. W ogóle w szafie śmierdzi stęchlizną. W szafie, gdzie trzymamy walizki to samo, musiałam wywalić plecak i pewnie niedługo się okaże, że inne rzeczy też są pokryte. Rzygać mi się chce! Co z tym fantem zrobić? I co z ciuchami? Pranie coś da czy do wyrzucenia? Kurcze,...
    • z mężem i starszą córcią. Do młodszej o 9.00 przyjedzie moja mama. Ha!300ml pokarmu ściągnięte czeka w lodówce na właściwy moment. Cieszę się jak nastolatka przed randką.Uwielbiam zbierać grzyby! Jedyne,co mnie w lesie drażni,to pajęczyny,szczególnie te z właścicielami,dlatego zawsze macham sękatym kijem przed sobą,gdy chodzę po lesie.Mam arachnofobię.Kontakt z tymi stworzeniami w lesie hartuje mój charakter ;) A Wy lubicie zbierać grzyby?Macie jakieś szczególne osiągnięcia w g...
    • a jeśli tak to gdzie?
    • wiadomosci.onet.pl/2160244,69,smiertelny_grzyb_rozprzestrzenia_sie_w_usa,item.html czytałyście? bo mnie ręce opadły z komarami nie przeszło, to będzie grzyb a tak a propos, gdzie się podziały wszystkie doniesienia na temat AH1N1??? przecież zalewały codziennie portale internetowe? miał być taki straszny rzut w marcu??? gdzie są media??? ludzie już nie chorują??? jeszcze trochę, a wyp*****ę telewizor, neta i radio
    • A co, już sie nie moge doczekać. Nie tyle ważne jest, że coś znajdę, ale że piękna pogoda, ciepło, i ten zapach jesiennego lasu, mmmmm, uwielbiam! Naładuję akumulatory, zmęczę się , złażę cały dzień i będzie cudnie!
    • No wlasnie. Chodzi o wstretnego grzyba na scianie w lazience. Czy mozna sie pozbyc tego paskudztwa???
    • W sobotę się wybieram i mnie straszą, że nie ma po co jechać. U nas w sklepach i na targowiskach jest dużo ale już nie wiem, bo jakiś szwagier znajomego mówi że nie ma. To jak są czy nie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się