grzyby

(58 wyników)
  • grzyby(6)

Nie jestem wielką fanką grzybów. Nie zbieram, nie znam się. W tym roku na święta będę robić zupę grzybową, paszteciki do barszczu i pierogi. Do wszystkiego potrzebuję grzybów. Jakiekolwiek danie z grzybami- poza sałatką z marynowanymi kurkami -będę przyrządzać po raz pierwszy. Pierwsze pytanie z jakich grzybów?- Czy borowiki będą najlepsze ? Po drugie w jakiej mają być formie - suszone czy mrożone? Po trzecie i najgłupsze pytanie- czy takie grzyby ze sklepu są bezpieczne i sprawd...
  • Wybieram się jutro na grzyby. Nie wiem jakie będą rezultaty no ale zakładam, że coś tam do domu przytargam. Uwielbiam zbierać grzyby-jeść ich natomiast nie muszę, mąż podobnie, dzieciom nie dajemy. Zasuszę trochę do barszczu czy kwaśnicy. Czasami dodaję do jakiegoś farszu lub do jajecznicy(to akurat jedyne co z grzybami uwielbiam). No i tak sobie myślę, da się te grzyby jakoś wcześniej usmażyć? ugotować? potem zawekować? aby były w takiej formie, że po otwarciu słoika wrzucam tylko na patelni...
  • Ja mojej córce nie daję, uważam, że grzyby są przeznaczone dla starszych osób, że są ciężkostrawne i bez większych wartości odżywczych. Ale w przedszkolu czasami dają jakies pieczarki czy coś. A jak u was? też dają? bo nie wiem, czy mam interweniować, czy może przesadzam?
  • mam prosbe do wszystkich emem ktore znaja sie na grzybach........... wczoraj tata przywiozl mi 1/2 koszyka podgrzybkow i kilka sitakow. te mALE ZAMARYNOWALAM A DUZE pokriolam i chcialam udusic i .............no wlasne podczas smazenia niektore zbarwily sie na rozowo............ slyszalam zetak sie zabarwija jakies trujace grzyby........ i stad moje pytanie : wywalic te uduszone czy nie? powiem tyko ze tata na grzybach sie zna i przysieał ze trujacych mi nie przyiozł:) podac im to na o...
  • Witajcie. Czy to prawda, że dzieci do 2 lat nie powinny jesć grzybów?
  • Kupiłam grzybki mun. Na torebce jest napisane "usuń ogonki". A ja tu żadnych ogonków nie widzę! Oglądałam ze wszytskuch stron i nic. Oczywiście jest jakiś ułamek prawdopodobieństwa, że jestem ślepa i nie widzę, ale to naprawdę ułamek. MOże wiecie, co tym grzybom trzeba obciąć? To znaczy, gdzie one mają ogonki?
  • Córcia ma roczek- mogę dać jej troszke zupki grzybowej?
  • Witajcie! Chciałąbym zapytać czy dwuletnie dziecko może jesść grzyby??? Dziś w czasie mojej nieobecności, mąż dał naszemu dwuletniemu synkowi ok. 5 ćwiartek grzybów z zalewajki plus parę łyżek zupy i ziemniaki. Umieram ze strachu, bo według mnie dwuletnie dziecko jest jeszcze za małe, zeby jeść tego typu rzeczy (myślę głównie o grzybach). Mąż przyznał sie dopiero teraz, stwierdził, że skoro Adaś je już wszystko, to i grzybka dał mu spróbować. Cóż zrobić jak sie ma jełopa chłopa no...
  • Zrobilam przepyszna zupe grzybowa :) i chcialabym dac ja mojemu synkowie ale nie wiem czy 15 miesieczne dziecko moze juz jesc grzyby? jesli wiecie dajcie znac.
  • Wyrwałam się że zrobię uszka do barszczu na wigilię do teściowej i poszukuję teraz rozpaczliwie sprawdzonego przepisu. Z góry dziękuję :)
  • O czym powinnam pamiętać,czego przestrzegać? Mam kapustę kiszoną i słodką,proporcje 50/50. Dobrze? Kiełbasę pokrojoną w kostkę(będę podsmażać),kawałek wędzonki,kość wędzoną(nie za dużo tego wędzonego?).Słyszałam jeszcze że mozna z grzybami albo ze śliwkami.Moja mama tak nie robiła a więc nie wiem jak by smakował. eee...obawiam się że pójdzie coś z dymem...:/
  • Robicie? Od 3 dni urzeduje w kuchni,zamykajac bogactwo natury w sloikach. 10 kg malin zamienilo sie w malinowy sos- bedzie jak znalazl do herbaty, lodow, deserów, porannego musli. 15 kg wlasnorecznie uzbieranych grzybów,w tym ulubione prawdziwki- uduszone, zapasteryzowane, gotowe by po otwarciu zamienic sie w grzybowy sos czy zupe. Częsc ususzona, najpiękniejsze kapelusze zamrozone. I jeszcze moj słoikowy debiut - male okragle papryczki faszerowane ricottą i kozim serem doprawionym swie...
  • Bigos zrobiłam juz kilka dni temu, zamrozilam... i już go nie ma! Tak zasmakowal Hiszpanom, że mi go wyżarli. A mial być na święta. To byl moj piewszy bigos wlasnej roboty wiec jestem dumna. Dziś robię drugi gar. Tak jak za pierwszym razem dodalam wino, ale przeczytalam na jakimś portalu, że dodaje się koncentrat pomidorowy i cebulę. Dodałybyście koncentrat jeśli ju jest tam wino? W bigosie jest już: pieczona wołowina i wieprzowina, podsmażany boczek i kiełbasa, kapusta kiszona i surow...
  • Zapraszam więc na swojego bloga kulinarnego, nawiązując do tematu... :) Też mam sporo przepisów na tarty.
  • bo próbuje a one jakieś takie czarne się zrobiły
  • Wiem że to mega za wczesnie,ale uwielbiam gotowac i zaczynm już dobierac menu na wigilijny stół. Ponieważ tutaj jestescie z bardzo roznych stron polski napiszcie prsze jakie wy polecanie potrawy-chciałabym przygotowac coś czego jeszcze nie robiłam,inna ryb, inne salatki inne dania ogólnie- jedynie kompot z suszonych sliw zostaje taki sam. Bardzo prosze napiszcie parę zdań na temat swoich potraw-szukam natchnienia. ciasta tez mile widziane
  • Witam :)) Mój synek 2 latka i 4 miesiące praktycznie je już wszystko od dawna i stąd moje pytanie czy mały może zjesć zupę pieczarkową lub sałatkę z pieczarkami.Zwykłych grzybów małemu wiem że dawać nie można do 7 lat ale czy pieczarki też mu tak mogą zaszkodzić???
  • Jak w tytule od jakiego wieku można podawać dziecku gotowane pieczarki? pzdr.
  • 12 potraw(12)

wiem, ze pochodzicie z roznych regionow Polski (i nie tylko) i wszedzie sa inne tradycje z tym zwiazane - powiedzcie, co jest u Was na stole? u mnie (mazowsze) barszcz z uszkami bigos z grzybami karp w galarecie ryba po grecku sledzie w oleju sledzie w occie karp smazony salatka rybno-wazywna kluski z makiem ciasta kompot ze sliwek kutia jak u Was?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się