Forum Dom Budowa i remont
ZMIEŃ
      grzyby

grzyby

(81 wyników)
    • Mam problem: na sylikonie i fugach między płytkami nad brodzikiem od dłuższego czasu jest grzyb. Fugi bez wątpienia są nieszczelne. Sylikon przy brodziku był wymieniany rok temu (aby zlikwidować grzyb) ale po miesiącu grzyb pojawił się znowu. Grzyb pojawił się również na ścianie w sypialni po drugiej stronie brodzika. Co gorsza: u siąsiadów na dole pojawił się zaciek na suficie, pod brodzikiem!! Sąsiedzi są przed remontem łazienki i nie chcą (i ja też) ryzykować, że miesiąc po remoncie znowu ...
    • Czytam i czytam... najważniejsze to ustalenie i zlikwidowanie przyczyny jego powstawania. U nas wyszedł na ścianie i suficie w łazience podczas małej awarii w łazience piętro wyżej. był to jednorazowy incydent. Teraz "tylko" trzeba usunąć dziadostwo ze ściany. Jakie preparaty polecacie? Czy najpierw należy trzeba skuć tynk?
    • grzyb(6)

prawdopodbnie powstał od zalania przez sąsiadów czym go zamaskować warto malować farba emulsyjnaą a potem normalnie już farba do ścian? oczywiście tylko miejsca z grzybem? wiem że są jakieś śroidki ale średnio wierzę w ich skurteczność poradźcie coś co robic, co robić drodzy forumowicze?????????? pzdr:)
    • Witam, Mam problem i proszę o radę. Zaczęliśmy remont w budynku, który stał przez kilkanaście lat nieużywany. Wcześniej na ścianach nie było żadnego grzyba ani śladów wilgoci. Przez zimą zostały zamontowane okna, wylano betonowe podłogi oraz wyłożono ściany płytami gipsowymi (białymi). Pomieszczenia były przez kilka tygodni wietrzone. Przyszły mrozy i nie zamontowaliśmy jeszcze pieca. Dodam, że ekipa płyty montowała na klej. Kilka tygodni temu w dwóch pomieszczaniach pojawiły się czarne p...
    • Od roku mieszkam w nowym mieszkaniu. Ładne, czyste, świeżo wymalowane, ciepłe, północno-zachodnie. Ale niedługo po przeprowadzce zaczęły się problemy z nawracającymi grzybicami skóry. Kilka dni temu odkryłam w szafkach z butami, że starsze buty, nie używane od roku, w środku pokryte są pałeczkami grzybów... Wyrzuciłam więc z tysiąc złotych do śmietnika:( Obserwują także, że w kuchni, gdzie położyłam na podłodze kilka doniczek z nasionami do wykiełowania- na ziemi w doniczkach rośnie pl...
    • otoz mieszkam w domu jendorodzinnym, ocieplonym, bardzo grube sciany, okna wymieniane pare lat temu. wiadomo, ze raczej mala szansa na powstanie u mnie grzyba, ale wolalbym i tak nie ryzykowac i zastanawiam sie czy dobrze robie robiac tak: - w lecie jak nie leje deszcz to uchylam tyle okien ile sie da i sa tak uchylone caly dzien a czasem i noc - w zimie (ogolnie w sezonie grzewczym) nie uchylam okien, tylko pare razy dziennie otwieram calkiem wszystkie okna w pokoju na osciez i wietrz...
    • Witam. Mam zamiar pomalować kuchnię.Przez kilka lat ściany nie były malowane więc przy suficie są pokryte warstwą kurzu i są jakby tłuste.Czym mam zmyć ten brud przed malowaniem? Czy woda i mydło malarskie wystarczy? Jakiej farby użyć - bo nie wiem-powinna dobrze pokrywać plamy, szybko schnąć i nie śmierdzieć;) Pojawił się też grzyb w łazience-chcę pomalować sufit ale nad brodzikiem jest grzyb- ponieważ jest słaba wentylacja.Jakim preparatem go usunąć żeby móc pomalować sufit?
    • Mieszkanie w dość nowym bloku, osiem miesięcy temu zostały pomalowane ściany farbą Bejamin Moore. Teraz nagle w ciagu kilku dni, na ścianach w przedpokoju i sypialni, przy podłodze, pojawiły się białe purchle, coś jakby piana w kolorze farby. Smierdzi mokrym tynkiem. Co to może być i jak to usunąć? Mam w domu maleńkie dziecko i obawiam się o jego zdrowie.
    • Od jakiegoś czasu na ścianie w przedpokoju zaczął pojawiać mi się grzyb. Ściana ta dzieli przedpokój z prysznicem w łazience. Postanowiłem więc skuć kawałek murowanej obudowy brodzika aby sprawdzić czy pod brodzikiem nie stoi woda. Okazało się, że wody nie ma lecz jest wilgoć. Ustawiłem więc termowentylator kierując go pod brodzik aby całość wysuszyć. Obecnie jest już wszystko suche. W miejscu wykutego kawałka obudowy postanowiłem wstawić kratkę wentylacyjną aby woda nie skraplała się. ...
    • Mam do wyremontowania mieszkanie w którym w dwóch pokojach w rogach pojawił się grzyb. Walczy się z nim od dwóch lat i nadal się pojawia. Wydaje mi się że wina leży w bardzo szczelnych plastikowych oknach, gumowej farbie na ścianach i wykładzinach podłogowych nie zmienianych od 8 lat. Pokoje są wietrzone prawie cały czas są uchylone okna. Jednak zimą okna od dołu, gdzie są kaloryfery bardzo zaparowują. Od ścian gdzie pojawił się grzyb odsunięte zostały meble. W miejscach gdzie był...
    • Mamy już zrobiony dach w budynku postawionym od podstaw(odeskowany i na tym dachówka cementowa). Od środka strop na piętrze nie jest jeszcze wykończony, czyli widać to odeskowanie...no i niestety widać jakiegoś grzyba:-(((((( wygląda to jak nalot na serze pleśniowym czyli takie białe placki i jak się to ruszy to śmierdzi pleśnią. I co my mamy teraz zrobić!!!???? tylko nie mówcie, żeby zrywać dach, więźbę itd i robić od nowa bo się powieszę na najbliższej gałęzi!!!! Powoli myślimy już o ...
    • Ratujcie. Trzy lata temu wybudowałam nowy dom z betonu komurkowego z Kolbuszowy. Sciany wew. i zew. są pokryte zywkłym tynkiem. Pokoje dodatkowo pokryte są gipsem budowlanym i gładzią i to wszystko zostało pomalowane gruntolitem. Od 2 lat w pokojach narożnych wychodzi grzyb, jest wszędzie. Na ścianach, pod sufitem, za meblami, przy ziemi. Nawet gdy meble są odsunięte od ściany grzyb nadal jest. Już stosowałam wiele środków, min. mycie ścian, pryskanie środkiem grzybobujczym, po ...
    • Pomóżcie, bo zgłupiałam! Otóż całą ścianą w sypialni mam zabudowaną szafą. W szafie są tzw. plecy z płyty pilsniowej - też z grubsza na całą ścianę (chyba są dwuczęściowe, raczej tak). No i właśnie odkryłam, że na tych plecach w dwóch miejscach powstały plamy z pleśni (czy grzyba?) - nawet dosyć się w to wżarły i się tylna ścianka "wygła" trochę. Jedna plama ma ze 20 cm średnicy, druga usadowiła się wzdłuż ścianki działowej szafy (jej samej chyba nie atakując, a na pewno nie tak drastyc...
    • Proszę o pomoc wszystkich, którzy mieli podobne przygody jak ja. Niedawno kupiłam mieszkanie na osiedlu Borki. Okazało się, że po kilku miesiącach mieszkania pojawiła się gigantyczna wilgoć a co z tym idzie grzyb w mieszkaniu. Zwróciłam się o pomoc do spółdzielni, ale w odpowiedzi przysłali mi eksperta, który zdecydował, że mam wietrzyć mieszkanie i czekać, aż ocieplą blok, bo wtedy problem minie. Proszę o pomoc wszystkich, którzy mieli podobną sytuację - czy rzeczywiście ocieplenie bl...
    • Witam. Rok temu kupiłam od dwelopera dom. Juz jakiś czas temu, w pokoju na poddaszu po obydwu stronach drzwi balkonowych, przy podłodze pojawiły się małe "nacieki", które osiągają już spore rozmiary, ani chybi grzyb. Dzwoniłam do dwewlopera, zeby to ktos obejrzał ale olał sprawę. Poradźcie mi proszę-co moze być przyczyną tego stanu rzeczy, czy popełniono jakis błąd i stąd wilgoć i ten grzyb? I co z tym świństwem począć?
    • Moi teściowie maja grzyba wokół komina w domu. Teść się kłóci, ze to nie jest grzyb.Nie grzeją regularnie i w pomieszczeniach temperatura wacha się od 10 do 20 stopni Celcjusza. Jak wytłumaczyć mu, że nie ma racji. No i czy są jakieś środki żeby tego grzyba wybawić.
    • Witam Mam dom po części podpiwniczony. Dwa lata temu fachowcy przeprowadzili w moim domu izolację poziomą (poprzez wstrzyknięcie jakiejś substancji w cokół) w części niepodpiwniczonej, gdyż tam pokazał się grzyb. Grzyb jednak nie zniknął, a nawet zrobił się bardziej dorodny. Co radzicie? Zaznaczam,że przy części podpiwniczonej mam izolację pionową i problemów z grzybem nie mam.
    • zrobił się po oknami po ostatnich mrozach - nie jest go sporo ale chcę się go jak najszybciej pozbyć i w związku z tym proszę o namiary na firmę która zrobi to profesjonalnie i za rozsądną cenę (nie znam się na tym i boję, że jakiś przypadkowy "specjalista" pieniądze weźmie, a grzyba ne usunie...) dziękuję bardzo!
    • Słuchajcie, poprostu się załamałam...Jakieś 2,5 roku temu wprowadziliśmy sie do mieszkania na 4 piętrze (ostatnim). Byliśmy bardzo szczęśliwi, bo mieszkanie choć bez windy, bardzo nam sie spodobało: 74m2, 4 pokoje i tylko ściany do odswieżenia (zadnych gruntownych remontów). Do naszego nowego mieszkanka wprowadzalismy sie latem, a w zimie okazało sie,że strasznie parują nam okna.(w całym mieszkaniu okna wyglądały tak jak w kuchni przy gotowaniu). Ponieważ mamy liczniki na kaloryfe...
    • Dwa lata temu kupiliśmy mowe mieszkamie od firy J.W.Construction. W trakcie budowy bloków jeżdziliśmy na "kontrole". Pierwszej zimy okazało się że ściany są do połowy przemarźnięte!!! Zgłosiliśmy to do firmy. Pracownicy tak nakręcili, że wkońcu zatuszowali całą sprawę. Na drugą zimę wyskoczył ogromny grzyb w obydwu pokojach!!! Jest to mieszkanie parterowe i szczytowe. Mamy małe dziecko i obawiamy się o jego zdrowie. Pomóżcie,co możemy prawnie z tym zrobić. Czy możemy ubiegać się o...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się