Dodaj do ulubionych

Hamulce alfa 156

24.04.07, 09:23
Witam, zauwazylem ostatnio u siebie ciekawy problem. Mam AR 156, 1.9 JTD a
klopot dotyczy hamulcy. Ruszylem ze swiatel ale auto jakos nie mialo mocy i
wszystko dziwnie drzalo, popatrzylem na kontrolki ale nic sie nie swiecilo,
po wcisnieciu sprzegla auto niemal odrazu stanelo i czuc bylo tylko smrod
spalonych klockow hamulcowych. Pedal hamulca byl twardy jak kamiec i hamulce
byly zablokowane mimo ze to nie ja hamowalem. Po wylaczeniu silnika
nacisnieciu pedalu hamulca i odpaleniu ponownie problem ustapil i mozna bylo
jechac. Mam jednak wrazenie ze jak co jakis czas nie wdusze pedalu
hamulca "do deski" auto mi przyhamowuje, staje sie mniej dynamiczne i wpada w
wibracje oraz zwiekszaja sie opory toczenia na luzie... Nadmienie ze bylem na
czyszczeniu szczek hamulcowych ale nic nie znaleziono, zadna kontrolka sie
nie zapala, ABS gdy przyhamuje ostro dziala normalnie... co robic? czego
szukac? to nie problem z zapieczonym zaciskiem.

Pzdr,
M.
Obserwuj wątek
    • xor31 Re: Hamulce alfa 156 24.04.07, 09:30
      Skoro ABS nie zglasza bledow moze to nie pompa ABS tylko serwo?? Moze wazna
      wskazowka jest fakt ze pedal hamulca jest twardy jak kamien gdy to sie dzieje,
      oraz gdy rano wsiadam do auta przed odpaleniem silnika rownierz jest twardy...
      w innych autach zawsze byl miekki trzymajac zapas na ostatnie hamowanie w
      przypadku zgasniecia silnika...

    • valdi2000 Re: Hamulce alfa 156 24.04.07, 09:34
      witam
      prawdopodobnie masz to co u mnie bylo. ze starosci przewody gumowe od przednich
      hamulcow sie zacisly, jest to efekt normalny, i zaznaczony w instrukcji
      obslugi,trzeba je wymienic poniezaz po puszczeniu hamulca plyn nie wraca
      spowrotem do zbiorniczka,i zacisk jest zacisniety, ale powoli ten plyn zejdzie i
      mozesz miec wrazenie ze juz jest ok, u mnie tak sie nagrzala tarcza ze swiecila
      w dzien, oczywiscie potem musialem je wymienic bo ja pokrzywilo, u mnie rzecz
      dotyczyla tylko przednich zacisków

      pozdrawiam
      pawel
      • valdi2000 Re: Hamulce alfa 156 24.04.07, 09:37
        i sprawdz jeszcze przewod gumowu od <czegos > do serwa bo moze jest pekniety i
        nie masz podcisnienia w serwie, bo widze ze napisales ze pedal jest twardy jak
        kamien, moze to byc to.

        pozdrawiam
        pawel
        • xor31 Re: Hamulce alfa 156 25.04.07, 17:02
          Dokladnie grzeje sie/przycina sie zacisk lewy przod. Po jezdzie prawy ma
          normalna temperature, lewy jest wyraznie goretszy o ok 4-5x. Gdy np. podjade na
          delikatne wzniesienie i wcisne sprzeglo auto stoi, gdy jednak wcisne do oporu
          pedal hamulca i puszcze trzymajac sprzeglo caly czas wcisniete auto zaczyna sie
          staczac wiec zacisk sie odblokowuje. Czy w serwie jest podzial na lewa i prawa
          strone? bo wiem ze do tylu idzie jeszcze korektor sily hamowania ale tyl jest
          ok, problem dotyczy lewego przodu.

          M.
    • xor31 Re: Hamulce alfa 156 25.04.07, 19:36
      Odpialem pompe absu wypinajac na niej wtyczke ale niewiele sie zmienilo oprocz
      tego ze licznik przestal dzialac...
      Po 10km lewa przednia felga jest tak goraca ze ledwo mozna jej dotknac podczas
      gdy prawa jest ok, z tylu tez ok. Na feldze widac nalot ze startego klocka...
      Mysle wiec ze abs mozna wykluczyc...

      M.
      • valdi2000 Re: Hamulce alfa 156 26.04.07, 09:27
        witam
        pisalem wczesniej o wezykach gumowych, u mnie taka sama sytulacja byla, jeden
        zacisk byl ok a drugi raz dzialal a raz nie,

        zrob tak
        sciagnij kola i zobacz czy z dobrego zacisku po odkreceniu odpowietrznika plyn
        wyplywa swobodnie, wczesniej odkrec korek ze zbiorniczka, a potem spusc z tego
        wadliwego zacisku, i zobacz czy mniej wiecej takie same ilosci plynu wyplywaja,
        ja nadal obstawiam ze wezyki sa do wymiany,
        oczywiscie przeprowadz to na rozgrzanych hamulach, tak jakby w czasie pracy,

        pozdrawiam
        pawel
        • xor31 Re: Hamulce alfa 156 27.04.07, 20:06
          Krotki update... wymienione weze gumowe, zaciski, tarcze, klocki, pomp abs,
          plyn, uklad odpowietrzony i.... problem wystepuje dalej, pomaga jedynie wyjecie
          podcisnienia z serwa co czyni hamulce prawie bezuzytecznymi... czy ktos sie z
          czyms takim spotkal???? Ku... brak mi sily... i pieniedzy...

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka