Dodaj do ulubionych

hamulec ręczny - ZIMA !!!

20.01.06, 20:47
Witam
mam problem
wiem, że ręcznego nie powinno się zaciągać zimą i tak robię.
Ale dzisiaj zaciągnołem go dosłownie na minutę i co nie chciał się odblokować
więc jechałem na nim trochę tyłem żucało , ale jakoś jechałem teraz już
odpuśćił ale czy do końca. Co robić by zapobiec ponownej takiej sytuacji. czy
coś mam nasmarować ???
Obserwuj wątek
    • rafal.gtv Re: hamulec ręczny - ZIMA !!! 20.01.06, 21:20
      Przy najbliższej okazji sprawdź i ewentualnie przesmaruj / wymień linki hamulca.
      Jeśli to AR z bębnami z tyłu , to zapewne kleszczy mechanizm hamulca i nalezy
      się tam dostać i wyczyścić lub wymienić elementy szczęk....
      • karolcia59 Re: hamulec ręczny - ZIMA !!! 21.01.06, 10:17
        Do tych co się uważają za super kierowców.Kto powiedział,ze ręcznego sie zimą
        nie zaciąga,nie używa itd... Przecież z tąd sa właśnie wszystkie
        problemy.Proszę o gorącą dyskusję na ten temat.Pozdrawiam z bieguna zimna -30 w
        nocy.
        • rafal.gtv Re: hamulec ręczny - ZIMA !!! 21.01.06, 11:16
          Niestety - usterki opisane przez kolegę są zimą notoryczne.Nie sposób nigdy nie
          zaciągać ręcznego ( od tego przecież jest)
          Proponuję zachować zdrowy rozsądek ...

( a na parkingu bez pochyłości zostawić jedynie załączony bieg :) )
          • was.em146 Re: hamulec ręczny - ZIMA !!! 21.01.06, 13:43
            Proponuję za każdym razem kiedy zamarznie ręczny jechać do mechanika i wymienić obie linki, klocki, zostawić parę złotych i cieszyć się z zaciągania ręcznego zimą i nawet pod wodą, albo nie używać zimą i unikać pochyłych parkingów a pewnego ciepłego dnia wymontować linki, wyczyścić i przesmarować (mam na myśli hamulce tarczowe z tyłu) Każdego czeka ten proces bo pewnego dnia gumki uszczelniające na pancerzach "zmurszeją" i odpadną a po pierwszym dniu mrozu damy sobie spokój z ręcznym do lata lub patrz pierwsza propozycja.:::)
            • maciek1972a Re: hamulec ręczny - ZIMA !!! 21.01.06, 18:15
              Generalnie hamulce Alfy wymagają trochę uwagi. Przynajmniej raz w roku powinno
              się wyczyścić zaciski szczególnie na tylnej osi - nie chodzi tu bynajmniej o
              "przeczyszczenie je miotłą". Linkę ręcznego dobrze jest nafaszerować w środku
              pancerza smarem z dodatkiem dwusiarczku molibdenu - smar na tej bazie ma bardzo
              dobre wlaściwości smarujące i nie teżeje w niskich temperaturach. Jeżeli jest
              uszkodzony pancerz należy go wymienić. Zaciski też mają swoje miejsca gdzie
              warto posmarować. Zabiegi te mają również tą właściwość, że mogą uchronić przed
              przed zakleszczaniem się, szczególnie tylnych zacisków. Można też poczytać tekst
              (ang.) www.alfa156.net/tech/Alfa156Brakes.pdf
              -

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka