Forum Na emigracji Polacy w Holandii
ZMIEŃ
      holandia

holandia

(89 wyników)
    • Witam mam pytanie. Bylem w Holandii 6 lat temu i na poczatku mialem mala kolizje . Ja jechalem rowerem a ta dtuga osoba jechala skuterem. Ja do winy sie ne przyznalem . Na miejscu byla policja , wszystko im tam powiedzialem jak to bylo i po 2 godzinach mnie wypuscili. Potem oni mnie nachodzili ze bym oddal im pieniadze za skuter ten koles od tego skutera.I z jakim czasem wyjechalem z powrotem do Polski . Niewiem co dalej czy mam jakies problemy czy nie. Prosze o odpowiedz
    • Witam, jestem doradcą prawnym w Holandii Pomogę wszystkim Polakom w Holandii w każdym problemie w zakresie prawa: pracy, podatkowego, kriminalnego, rodzinnego, cywilnego, gospodarczego, spółek handlowych, europejskiego. Reprezentuje klientów w urzędach i sądach [b]Prostych porad prawnych udzielam zawsze za darmo.[/b] Bardziej skomplikowane za niską opłatą. Mieszkam w Maastricht w Limburgu, ale [b] dojeżdżam do klientów w całej Holandii. [/b] Wystawiam faktury Vat. P.Wein ...
    • Jak dajecie sobie radę? czy trudno się było zaaklimatyzować? Niedługo wyjeżdżam do Holandii i jestem peeeeeeełna obaw. Jakieś dobre rady na początek?
    • Wiem duzo na temat mieszkancow takich rzekomych obowoz. Nikt tych ludzi nie trzyma tam na sile. To ich wybor wlasny. W epoce kiedy: honor,wstyd,ambicje sa prawie bez znaczenia nie mozna takich miejsc nazywac obozami. Sa ludzie , ktorym zamieszkiwanie tam daje satysfakcje.W kraju takim jak Holandia wystarczy zwyklego policjanta z ulicy tam zaciagnac i juz po obozie. Jezeli nic w najblizszym czasie nie zmieni sie na lepsze z polskimi placami w kraju upodlimy sie jeszcze bardziej....
    • Jechalismy tam z entuzjazmem,bo to nasza pierwsza wizyta w Holandii a przede wszystkim spotkanie z przyjaciolka,jej slub ,perspektywa wypoczynku i nowych wrazen dla naszego dziecka. Wrocilismy po tygodniu pobytu,3 dni wczesniej niz planowalismy;wrocilismy zmeczeni,chorzy,zawiedzeni wlasciwie wszystkim co wiaze sie z tym krajem,bo: 1.ludzie nieprzyjaznie nastawieni do Polakow 2.kompletne zero w sektorze opieki medycznej(dziecko zachorowalo i ...ah szkoda slow-zero,kompletne zero!) ...
    • udzielac sie na forach holenderskich tzn.czytac i pisac?Ja mam corke w Holandii,ale sama nie zamierzam wyjezdzac juz nigdzie na stale;dobrze mi w Polsce,ale poniewaz ta moja corka tak sie zachlysnela Zachodem i postanowila tam poszukac sobie szczescia,a los zrzadzil ,ze przynajmniej na razie ,,osiadla,,w Holandii,to ja jako matka ,jestem ciekawa coz w tej Holandii jest takiego pociagajacego ,jakim tetni zyciem i...zagladam sobie w miare wolnego czasu na wasze fora.Ale widze (a wla...
    • Jakos nie umialam skrocic tytulu watku,ale chodzi mi konkretnie o to,zebyscie napisali co wozicie ze soba z Holandii do Polski i odwrotnie,czyli co z Polski przywozimy do Holandii.Mam na mysli towary,ktore tu sa a tam nie ma albo maja lepsza jakosc czy nizsza cene,a wiec to co z jakichs wzgledow oplaca sie targac z jednej strony w druga. A dlaczego pytam?Z czystej ciekawosci,zeby zmienic nieciekawa atmosfere i dla wlasnej potrzeby-sama jade niedlugo do Polski,dalej jestem tu jeszcz...
    • Czy ktos wie cos wiecej o stronie www.holandia.org i jej wlascicielu. Podaje bledne informacje tonem wszystkowiedzacego. Np. podaje, iz auto rejestruje sie w Holandii w Postbanku. Dzwonia ale nie wiadomo, w ktorym kosciele. Poczta holenderska w skrocie TPG jest kapitalowo zwiazana Postbankiem, ktory to czasami znajduje sie w tym samym lokalu. Auto rejestrujemu jednak na poczcie, a nie jak sugeruje autor w Postbanku. Jest to nie jedyne przeklamanie na tej stronie o bledach jezykowy...
    • Co za pytanie?Kazdy kiedys musi;ja mieszkam w Holandii i w Polsce wiec mam tem komfort,ze tylko w naprawde naglych przypadkach musze skorzystac z holenderskiej sluzby zdrowia.Dzieki Bogu na razie omijaja mnie te nagle zachorowania,ale rok temu dopadl mnie bol zeba.To byl koniec roku i nie moglam jechac do Polski.Myslalam ,ze jakos przetrzymam na srodkach przeciwbolowych,ale po kilku dniach sytuacja stala sie na tyle powazna,ze polykalam ibuprom co 2 godziny czego efektem byl bol z...
    • Witam Wszystkich !!! Zastanawiam się nad wyjazdem do pracy w Holandii - nie mam paszportu niemieckiego ale chyba od stycznia 2007 rynek pracy zostanie otwarty a wiec to nie jest problem. Mogl by mi ktos przyblizyc jakie są warunki zatrudnienia, place, koszty utrzymania - ewentualnie podać jakieś linki do stron z ofertami pracy ??
    • Ja jestem w tym kraju nie z wyboru,a raczej z przypadku.I chociaz chetnie zamieszkalabym w innym zakatku swiata,to jednak skoro na razie tu jestem, probuje to spozytkowac ale tak,by nie przeszkadzac innym. Nie wychylam sie zanadto,zyje jak wiekszosc kobiet tutaj,prowadze dom,zajmuje sie dziecmi.Jedyne pole do popisu daje mi szkola mojego synka,gdzie chetnie sie udzielam spolecznie. No w tym tkwi problem,bo moja kolezanka,ktorej dzieci chodza do tej samej szkoly robi jakies podkopy. ...
    • witam jeżdze czasem do holandi w rejon amsterdamu osobowym samochodem , chętni niech pisza-pozdrawiam -daniel
    • Witam Czy ktos moze mi powiedziec czy moge jezdzic samochodem na polskich tablicach rejestracyjnych po Holandii? Wlascicielem samochodu jest moja Mama (mieszka w Polsce), ja jestem wpolwlascicielem (tu w holandii "wspolkierowca czy cos takiego"). Od pazdziernika mieszkam i pracuje w Holandii. Kontrakt na mieszkanie (i na prace) mam podpisany od pazdziernika. Ale w Gemeente jestem zarejestrowany dopiero od polowy stycznia 2005. Gdzies czytalem ze po 3 miesiacach samochod trzeba p...
    • Czesc! Mam na imie Edyta,jestem z Warszawy i od niespelna 2 miesiecy w Holandii. To dla mnie nie pierwszy tu pobyt,ale tym razem na dluzej i mam problem.Przez te kilka tygodni czuje sie tu osamotniona,nie wiem czym sie zajac i co robic.Moj partner jest tutejszy i pracuje po 12 godzin dziennie a ja siedze w domu.A chcialabym robic cos pozytecznego,zeby mi sie to przydalo na przyszlosc.Nie mam zamiaru sie tu zmarnowac i zestarzec i nie miec przyszlosci.Pomozcie i podpowiedzcie cos z...
    • Witam Wszystkich! Od dawna Was czytam ale nie chciałam się udzielać bo wyjaz mój nie był pewny.Ale teraz już jest i w związku z tym mam kilka pytań Mam nadzieję, że znajdzie się choć jedna dusza, która zechce mi pomóc... Mianowicie: 1.Czy ktoś słyszał albo zna miejscowość Maasdijk? Małe bardzo zdaje się jest? Czy jest w pobliżu jakieś większe miasto? Niekoniecznie jakaś metropolia... 2.Poradźcie co ze sobą zabrać? - w tym sensie, że może się przydać a tam jest niespotykane albo ...
    • Holenderski związek agencji pracy tymczasowej VIA złożył wniosek o zmianę regulacji dotyczących zatrudniania Polaków. Nowe przepisy przewidują, że polski pracownik ma zarabiać 10% mniej, niż jego holenderski kolega. Polak będzie także związany 3,5 letnim kontraktem bez gwarancji zatrudnienia i zarobków, za to z zakazem samodzielnego szukania pracy i poprawy swojego losu. Pomysłowi sprzeciwia się najstarszy związek Agencji Pośrednictwa Pracy - ABU, który chce równego traktowania ...
    • forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=36430 Dla wszystkich mieszkajacych w Holandii a majacych dosc smazenia sie we wlasnym sosie na forum ukrytym.
    • Przymierzam sie do kupna samochodu tutaj. Od razu powiem,ze jedyne,co umiem, to jezdzic autem,na wszelakich formalnosciach w ogole sie nie znam,zwlaszcza na holenderskim gruncie.Dlatego prosze o porade Was,bo z pewnoscia macie doswiadczenie: - na co zwracac uwage podczas spisywania umowy np.jesli auto bedzie kupowane nie od delaera,ale od prywatnej osoby? - jakie sa kolejne czynnosci po zakupie auta tutaj? - z jakimi oplatami musze sie liczyc,jesli kupie powiedzmy 6-letniego Opla-...
    • :)
    • Prosze doradźcie mi przyjaciele gdzie powinienem szukac taniego mieszkania w Holandii. Mam mozliwosc juz kolejny raz pracowac u pracodawcy u ktorego praca jest naprawde super i mam mozliwosc pracowac u niego na dluzej a byc moze na stale. Jesli mozecie doradxcie mi ile by mnie kosztowalo najtansze mieszkanie w okolicach Rotterdamu a moze jeszcze lepiej gmina Zevenhuizen-Moerkapelle. Najlepiej gdzies na uboczu bo tam jest najtaniej. Podkreslam ze do zycia potrzeby mi jest tylko pok...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się