holandia

(6 wyników)
  • Pracuję teraz w Polsce ale co to za płaca, słowem chciałbym trochę "dorobić" i zarobić chociaż na część własnego mieszkania. Znam mniej więcej (a nawet więcej) język niemiecki, mam też niemieckie obywatelstwo (niemiecki paszport). U swojego pracodawcy załatwiłem sobie bezpłatny urlop na pół- roku, a jak będę chciał to nawet na rok. Fajnie,nie? W zasadzie nie ryzykuję spalenia mostów w Polsce i wogóle .... ale .... Problemem jest jednak bezrobocie w Niemczech (a ja chcę - w czasie kt...
  • moze ktos wie, dlaczego tak jest? a oto opis: od paru dni bawie w Straelen przy granicy holednerskiej pelno Polakow, w sklepie po 20 w Kauflandzie jest mniejszosc niemiecka ta sa, jak zauwazylam, glownie robotnicy pracujacy tutaj u Bauera na miescie, oki 15.000 ani sladu polskosci, jst Edyta´s Treff, knajpa prowadzona przez Edyte Kowalska, wiadomo jaka narodowosc wlascicielki z karty wynika ze mozna kupic Zywca itepe, Grassovki pewna nie jestem, sprawdze i pojechalam rowerem do Hol...
  • na forum pojawilo sie wiele info jak dojechac do polski etc.. ja chcialbym na weekend do amsterdamu (z Kiloni - Hamburga). jak najtaniej. jakies pomysly? (slyszalem o busie - ale on jest w sobote rano a wieczorem juz wyjazd, wiec za 65 euro jako student to troche duzo) bylbym wdzieczny a moze ktos jechalby autem 19.? doloze sie do bezyny...
  • Witam! Wyjeżdżam w piątek 25.03.2011 z Holandii, wracam do Polski. Mogę zabrać ładunek, rzeczy prywatne, meble itp. zarówno po trasie jak również mogę po rzeczy podjechać(Belgia, Holandia, Niemcy). Posiadam auto dostawcze Renault Master Max o ładowności do 1,6 t. Auto ma 2,2 m wysokości i 3,75 m długości. Wszystkie rzeczy podczas transportu maksymalnie zabezpieczamy pasami, foliami itp. Dodatkowo rzeczy podczas transportu będą ubezpieczone. Gwarantuje szybką i bezpieczną dostawę rzeczy d...
  • Witam :-) Dawno się nie odzywałam bo przeprowadzka i czekanie na stałe łącze troszke nam czasu zajeło ale zawiadamiam uroczyście ;-) że w lany poniedziałek zamieszkałam w niemczech a dokładnie w Goch :-) Pisze dziś bo oczywiście mam jakiś problem... Niestety... Wydaje mi się że Julka, nasza córeczka zaczyna cosik mi chorować (od kilku dni jest okropnie zmierzła a dziś ma biegunke) a mój mąż ciągle nie załatwił nam ubezpieczenia rodzinnego u siebie w firmie (biuro otwarte jest 4...
  • W ogole sie nie orientujemy - jakie dokumenty sa potrzebne? ile wczesniej zglasza sie do urzedu chec zawarcia malzenstwa? Czy mozna ozenic sie w innym miescie niz sie jest zameldowanym? Pytanie dodatkowe - ja nie mam niemieckiego obywatelstwa, moj (jeszcze nie) maz ma niemieckie obywatelstwo. Czy po zawarciu malzenstwa dostane pozwolenie na prace w niemczech? Ile to bedzie trwalo zanim otrzymam pozwolenie? Dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się