Forum Zdrowie Zioła
ZMIEŃ
      imbirem

imbirem

(9 wyników)
    • Imbir(7)

Imbir - lek i przyprawa, poniekąd w dwóch wcieleniach: świeże kłącze ma zupełnie inny smak i aromat niż suszone sproszkowane kłącze. Ostatnio dowiedziałam się o nietypowym zastosowaniu imbiru: odrobina sproszkowanego kłącza wsypanego do butów zapobiega w pewnym stopniu poceniu się stóp - no i jeszcze parę innych korzyści z tego wynika. Pozdrawiam:)
    • Imbir(10)

Potrzebuję pilnie informacji na temat uprawy imbiru. 1. Kiedy należy posadzić kłącza imbiru 2. na jakim stanowisku 3. Jak przechowywać 4. jak suszyć ?
    • Witam, od tygodnia z rodzinką popijamy rano wodę z cytryną i paroma plasterkami imbiru. Wodę z samą cytryną można zapewne pić długo, a jak to wygląda po dodaniu imbiru, nie chciałabym przedobrzyć. Czy połączenie cytryny z imbirem jest dobrym pomysłem? pozdrawiam
    • od jakiegoś czasu wymiotuję na tle nerwowym. dostałam lekarstwo na uspokojenie, ale wymioty zostały. czy są jakieś zioła, które działają przeciwwymiotnie. najlepiej jakiś preparat w tabletkach. Nie mogę nic jesć i chudnę, bo cały czas mam nudności, odruchy wymiotne i wymioty.
    • Prosze o podanie mi rad co zastosowac na poprawe krazenia w stopach i dloniach. Mam caly czas zimne.
    • Bardzo proszę o polecenie mi takich ziół, które działają rozgrzewająco. Bo moja ulubiona herbata z tego co wiem wychładza organizm, a coś pić muszę w te zimne jesienne dni. Na razie piję dziką różę z hibiscusem. Pozdrawiam
    • dowiedzialam sie tutaj na forum ze moze pomoc na bole glowy, migrene. Mieszkam w Niemczech, tutaj na razie sie nie pytalam o ten lek, ale zadzwonilam do mamy zeby zrobila wywiad (Krakow). W aptekach nikt nic nie wie, w herbapolu tak pi razy drzwi, sa wyciagi w buteleczkach z ulotka. Znajomy z Wroclawia powiedzial ze w zielarskim nie chcieli mu tych ziolek sprzedac bo sa trujace! I samemu wywarow robic sobie nie mozna. Jak to jest wiec? Rozpoczynam kuracje tymi ziolkami wedle wlasnego wi...
    • gdy nadchodza chlody czasem marzymy o rozgrzewajacej i relaksujacej kapieli. oto jedna z wielu wariacji :) okolo 20 g swiezo startego imbiru dodajemy do wanny wypelnionej ciepla woda. zawarte w przyprawie olejki eteryczne pobudzaja przemiane materii i ukrwienie, zas ciepla woda pomaga nam sie odprezyc. po kapieli zawijamy sie w cieply szlafrok i pol godzinki odpoczywamy pod kocykiem. gdy chcemy rozgrzac stopy mozemy napar z 2 lyzek imbiru wlac do goracej wody w misce.. naprawde ba...
    • W ofercie wielu firm pojawiły się zioła w kapsułach(herbata tez min zielona), min Herbapol. Ja jednak mam wątpliwości jak one działają. Niewątpliwie zostały stworzone w dobie nowoczesności kiedy to nie ma czasu na zaparzanie, zbieranie itp. A tak w pracy biorę dyskretnie kapsułke i nikt nie zauważa, w przeciwieństwie do tego jakbym zaparzała a zapach unosil sie po biurze :) Ale na poważanie, czy to działa? Wiecie coś?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się