15.01.14, 21:19
Kto używał Geranium ?
Obserwuj wątek
    • tamaya_lunaris Re: Geranium 17.01.14, 11:02
      Rośnie w moim domu od lat i jest u nas ceniony jeszcze od czasu babci do różnych mieszanek ziołowych oraz na bóle głowy (nacieranie skroni, noszenie w uszach). Ma też właściwości oczyszczania powietrza z czadu itp.
      • amityr Re: Geranium 18.01.14, 13:17
        A wiesz jaki gatunek ?Tak przez ciekawość.
        • amityr Re: Geranium 18.01.14, 13:17
          Czy to może ten cuchnący?
          • tamaya_lunaris Re: Geranium 24.01.14, 13:59
            Nie nasz bodziszek cuchnący. To jest roślina doniczkowa nazywana też anginką lub cytrynką z uwagi na ostry cytrynowy zapach. Popularnie się mówi na nią Geranium, ale z tego co podaje Wikipedia chodzi prawdopodobnie o Pelargonium graveolens. Tutaj jest zdjęcie z opisem właściwości: zdroworodzinni.blogspot.com/2009/02/geranium-anginek.html
            • amityr Re: Geranium 25.01.14, 20:08
              tamaya_lunaris napisała:

> Nie nasz bodziszek cuchnący. To jest roślina doniczkowa nazywana też anginką lub cytrynką z uwagi na ostry cytrynowy zapach. Popularnie się mówi na nią Geranium, ale z tego co podaje Wikipedia chodzi prawdopodobnie o Pelargonium graveolens. Tutaj jest zdjęcie z opisem właściwości: zdroworodzinni.blogspot.com/2009/02/geranium-anginek.html

Doczytałem. Bodziszek jest ziołem i też należy do rodziny Geranium,tak jak wymienione przez ciebie pelargonie.
    • komanchu Re: Geranium 22.01.14, 11:13
      Najbardziej aromatyczne i zasobne w olejki eteryczne liście ma pelargonia pachnąca, Pelargonium graveolens, która jest blisko spokrewniona z geranium. Są różne odmiany różniące się dominującą nutą zapachową: cytrusowa, kokosową, różaną, cynamonową. Niestety jak dotąd nie udało mi się zdobyć ani jednego egzemplarza tej rośliny.
      • tamaya_lunaris Re: Geranium 24.01.14, 14:03
        Jeśli nadal Cię interesuje to tu mają tą roślinę:
        allegro.pl/anginka-anginowiec-pelargonia-geranium-c0-5-i3875840784.html
        allegro.pl/geranium-anginka-pelargonia-cytrynka-i3906689828.html
        allegro.pl/geranium-roslina-lecznicza-rosliny-20-30-cm-i3901540907.html

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka