jozef27 29.10.05, 16:10 Potrzebuję pilnie informacji na temat uprawy imbiru. 1. Kiedy należy posadzić kłącza imbiru 2. na jakim stanowisku 3. Jak przechowywać 4. jak suszyć ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mirzan Re: Imbir 29.10.05, 17:46 Nie warto sadzić kłączy tego imbiru ze sklepów.Nie chce rosnąć nawet w namiocie foliowym,wykopuje się kłącza mniejsze, niż sadzone. Mirzan Odpowiedz Link
jozef27 Re: Imbir 29.10.05, 20:43 Dostałem kłącze z wyrosłego w ogrodzie u sąsiada krzaka, ale on nie bardzo wie co z tym robić Może ktoś jednak coś poradzi. Mam kilka wspaniałych świeżych kłączy i chciałbym posadzić w ogrodzie, tylko nie wiem czy na jesień czy też wiosną. Jeśli wiosną to jak to przechować. Odpowiedz Link
mirzan Re: Imbir 29.10.05, 23:46 Sprawdź,czy przypadkiem ta roslina od sąsiada nie jest kanną, czyli paciorecznikiem.Jeśli tak,to należy przechować ją w piwnicy do wiosny.Imbir poznasz po zapachu przeciętego kłącza. Odpowiedz Link
jozef27 Re: Imbir 30.10.05, 11:07 To chyba nie kanna. Widziałem jak rośnie. Wyrasta na około 3 metry wysokości kwitnie bardzo późno (październik) żółte małe kwiatki, liście też nie są zbyt duże. Kłącze po przecięciu ma trochę ostry zapach Odpowiedz Link
mirzan Re: Imbir 30.10.05, 11:12 Zaskoczony jestem, nawet kanny nie rosną na trzy metry.Mam jakiś imbir doniczkowy,liście pachną cynamonem, nie wytwarza grubych kłączy,zimuje w mieszkaniu na parapecie.Czy masz zdjęcie tej rośliny? Mirzan Odpowiedz Link
jozef27 Re: Imbir 30.10.05, 17:38 Nie zdjęcia nie mam, imbir (o ile to imbir) został już wykopany. Sąsiad mówi, że to imbir. Liście w dotyku podobne do liści słonecznika (może przez włoski na powierzchni). Może to nie 3 metry ale 2,5m w każdym bądź razie sporawy. Kwiatki małe i niezbyt dużo, nie wygląda na roślinę ozdobną. Odpowiedz Link
5_monika Re: Imbir 06.11.05, 01:51 images.google.pl/images?sourceid=navclient&ie=UTF-8&rls=DVXA,DVXA:2005- 33,DVXA:en&q=topinambur&sa=N&tab=wi Odpowiedz Link
k33553355 Re: Imbir 04.11.05, 12:35 Z opisu wynika, że nie jest to żaden imbir tylko topinambur. Odpowiedz Link
moniczka72 Re: Imbir 04.11.05, 13:23 Dokladnie to samo sobie pomyslalam. Wg mnie to topinambur. Wysokosc rosliny kolo 2,5-3 metra, zolte kwiatki podobne do sloneczniczkow, liscie owlosione. Odpowiedz Link