duchess85 07.01.08, 12:20 Cześć wszystkim! Gdzie można "włożyć" taką kwotę na pół roku, żeby przyniosła jakiś (choćby minimalny) zysk? Lokaty są chyba nisko oprocentowane. Macie jakieś doświadczenia? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karolina331 Re: 5000 zł 07.01.08, 16:00 Giełada. Teraz są straszne spadki, można dobre akcje kupić naprawdę tanio, ale trzeba się na tym znać, aby nie stracić kapitału. Jak się ma trochę szczęścia i duży refleks, to te 5 tys za pół roku mogą przynieść 100% zysku. Niestety, trzeba się na tym naprawdę znać. Odpowiedz Link
joko5 Re: 5000 zł 08.01.08, 15:58 Ale należy się także liczyć ze stratą kapitału, jeśli stać Cię na takie ryzyko to polecam giełdę. Getin Bank oferuje chyba 7% na lokacie, nie są to kokosy, ale nie stracisz na pewno. Odpowiedz Link
advancia Re: 5000 zł 08.01.08, 17:00 Biorąc pod uwagę fakt, że zamykając lokatę zapłacisz 19% podatku Belki, to 7% nie wygląda zbyt kusząco.... Odpowiedz Link
joko5 Re: 5000 zł 08.01.08, 17:20 No cóż zarobi 142zł, nie kokosy, ale zawsze coś. Ja po roku od zainwestowania w fundusze inwestycyjne jestem jakieś 10% do tyłu, czyli na razie straciłam 3tys, na lokacie na czysto miałabym już 1700 do przodu. Odpowiedz Link
mrzania2 Re: 5000 zł 11.01.08, 00:18 nie do konca tak jest w cokolwiek zainwestujesz nalezy pamietac o inflacji, ktora MOZE PO PROSTU ZEZREC ZYSK PRZYKLAD ZESZLOROCZNY: LOKATY 4,5 - % % A INFLACJA PRAWIE 4% czyli relatywnie niecaly 1% Odpowiedz Link
jagniatko Re: 5000 zł 11.01.08, 08:06 No ale wg NBP w drugiej połowie roku inflacja ma spadać aż do osiągnięcia 2,5% :o Odpowiedz Link
advancia Re: 5000 zł 11.01.08, 08:46 Ruchy na akcji uwzględniają inflację. Im większa inflacja, tym wyższe ceny akcji. Jeżeli ktoś stracił na funduszach, to po prostu miał złego doradcę, który nie potrafił korzystnie ulokować pieniędzy. Poza tym inwestowanie w fundusze oznacza długotrwałą inwestycje, chwilowe spadki zostaną i tak odrobione w określonym horyzoncie czasowym. Inwestować trzeba umieć i wtedy naprawdę zyski z lokaty nikogo nie podniecają. Odpowiedz Link
carmela_soprano Re: 5000 zł 12.01.08, 01:11 Teraz? Wydać jak najszybciej na dobra trwałe, póki tanie, a złotówka relatywnie mocna. Giełda idzie w dół, a więc i fundusze. W perspektywie roku-dwóch raczej stracisz niż zyskasz. Kupować się jeszcze nie opłaca. Jeśli koniecznie musisz trzymać te pieniądze, to z konta oszczędnościowego (np. emax plus w mbanku) wyciągniesz niewiele - koło 1-1,5% ponad aktualną inflację. Ale i tak lepsze to niż skarpeta. Odpowiedz Link
popirna Re: 5000 zł 13.01.08, 19:33 Giełda spada przez cały ostatni rok. Teraz potrafi lecieć w dół nawet 2% dziennie. Jest krach i zbrodnią byłoby kogokolwiek namawiać, żeby się teraz topił. Odpowiedz Link
reni_78 moja propozycja 14.01.08, 15:13 jestem osobą, kórej nie stać na zamrażanie pieniędzy na długoterminowych lokatach akcji, obligacji i funduszy najzwyczajniej boję się wolę niższe, ale stabilne odsetki od ryzyka utracenia wszystkiego na rzecz 'być może' 100% zysku piszę z mojego punktu widzenia ostatnio towarzysko zareklamowano mi ING konto oszczędnościowe /nie osobiste!/ w oddziale podpisuje się wniosek, konto obsługuje się przez net wszystkie opłaty i prowizje to 0zł jedyną opłatą jaka istnieje to 10zł za drugie i każde następne w danym miesiącu wyciągnięcie środków z konta to taka jakby 'skarbonka' czy 'lokata' /obok i niezależnie od konta osobistego, które ma się np w innym banku/ na które wpłacasz ile masz i kiedy masz - odsetki ok 4,5% są naliczane raz w miesiącu oczywiście trzeba też się liczyć z podatkiem od oszczędności więcej informacji z pewnością na www.ing.pl Odpowiedz Link