fruzia01 13.05.11, 18:57 czy wysoka inflacja, wyższa niż oprocentowanie większości kont i lokat (w jeszcze podatek płacić trzeba), nie zniechęca was do oszczędzania? zmieniacie pod jej wpływem wasze strategie oszczędzania? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jagusiia Re: inflacja 13.05.11, 23:04 dobre pytanie, inflacja jest juz tak wysoka, ze oszczędzanie w gotówce, czy w banku nie ma sensu, wiąze się wręcz ze stratami, jeśli ktoś ma pieniądze, to w tej chwili warto bardzo warto inwestować w dobra typu nieruchomości, których ceny teraz w związku z kryzysem stoją a nawet spadły w stosunku do lat sprzed kryzysu (ja akurat kupiłam mieszkanie w tym niekorzystnym czasie, gdy były bardzo drogie 2008 r. a w tej chwili mogłabym chyba nawet nabyć je taniej). Jeśli już ktoś chce oszczędzać, to najlepiej w złocie, jego wartość rośnie, oszczędzanie w pieniądzu jest ryzykowne. Pieniądz staje się niewiele warty i robi się coraz gorzej, inflacja rośnie. Słucham audycji pani mecenas Elżbiety Barys, która wręcz przestrzegała starszych ludzi przed "oszczędzaniem" w chwili obecnej i namawiała do inwestowania w działki, mieszkania, domy, firmy, cokolwiek byle nie trzymać pieniędzy, twierdzi że stają się zwykłym papierem i przez to padają gospodarki państw, jak Grecji, Portugalii, pieniądz nadrukowany - nie ma pokrycia. Przestrzegała przed trzymaniem pieniędzy w bankach. System bankowy w Polsce niedługo runie, inflacja się mocno nakręca. Odpowiedz Link
niebieski_lisek Re: inflacja 14.05.11, 15:01 Weź nie strasz tak ;/ Oszczędzam na mieszkanie ale jeszcze rok chciałam zbierać kasę. Niczego się tak nie boję jak tego że będzie jakiś krach i nagle wartość moich zgromadzonych pieniędzy znacznie zmaleje. W moim oszczędzaniu wzrost inflacji nic nie zmienił. Ponieważ w stosunkowo krótkim czasie chciałabym wydać te pieniądze na nieruchomość to zależy mi na tym, żeby nie straciły na wartości bo nie będzie czasu na odrabianie strat. Mam je ulokowane na lokatach jednodniowych, zarabiam na oprocentowaniu ciut więcej niż inflacja więc ich realna wartość rośnie. Odpowiedz Link
jagusiia Re: inflacja 15.05.11, 02:27 Wiesz co, ja myślę, że jak się ani przez sekudnę nie zawahali ukraść ludziom uczciwie zarobione pieniądze i zrobli skok na emerytury, to dlaczego mieliby się szczypać przez jeszcze większym przekrętem, w końcu to te same instytucje mają banki. Już teraz czytałam rząd wprowadza ustawę pod zamowienie banków pt "mieszkanie juz nie dla wnuków" gdzie starszych ludzi zachęca do przekazywania mieszkań bankom za drobną sumkę odstępnego a wnukowie pozostają z niczym. Najpierw wpędzili społeczeństwo w ubóstwo a teraz odbierają ludziom mieszkania, a przepraszam ludzie sami chcą je oddawać, z przymusu ekonomicznego. Świetny sposób, tą drogą ogołocą nas z wszystkiego. Wszystko, rzecz jasna, w majestacie prawa. To co mówiła ta mecenas sprawdza się i jestem pewna, że nastąpi jakaś hiperinflacja czy inna spirala, która doprowadzi do przejęcia przez banki oszczędności klientów (oczywiście w majestacie prawa i przy "ubolewaniu" rządzących). Już 2 czy 3 lata bank Golden Sachz zagrał w Polsce wyprowadzając miliony, potem przyznał się, że grał na Polskie złotówce i udało mu się w ten sposób wyprowadzić z Polski niezłą sumkę (miliony!). Co im szkodzi zrobić to raz jeszcze, ze zdwojoną siłą, albo wymyślić coś jeszcze lepszego, to są hieny a w tej chwili w związku z drożyzną i rosnącym ubóstwem wsród Polaków doznali naprawdę przysrubowania wpływów w sektorze bankowym w Polsce - Polacy nie oszczędzają, nie posiadają oszczędności, gospodarka ledwie ciągnie, więc na pewno mózgi finansowe pracują cieżko nad nowym pomysłem na łatwą kaskę. Najłatwiej było im oskubać Polaków z emerytur, ale jestem pewna, że to nie koniec.... Odpowiedz Link
araceli Kobieto błagam - SKOŃCZ! 15.05.11, 08:40 jagusiia napisała: > Już teraz czytałam rząd wprowadza ustawę pod zamowienie banków pt "miesz > kanie juz nie dla wnuków" gdzie starszych ludzi zachęca do przekazywania mieszk > ań bankom za drobną sumkę odstępnego a wnukowie pozostają z niczym. Boże kobieto - błagam! Bezmyślnie klepiesz usłyszane nie wiadomo skąd bzdury. Nie zastanawiasz się ani przez chwilę ani nie weryfikujesz tego co słyszysz? Przyjmujesz bezkrytycznie cokolwiek ktokolwiek powie? Radio Maryja to nie wyrocznia!! To o czym piszesz to odwrócona hipoteka i jest to produkt bankowy znany na świecie. To żadne 'odstępne'! Człowiek ma prawo rozporządzać jak chce swoim majątkiem - jak na starość nie ma pieniędzy a wnukowie nie kwapią się z pomocą to jest to całkiem rozsądne wyjście. Błagam! Sprawdź o czym piszesz zanim wylejesz z siebie rzekę kolejnych teorii spiskowych!!!!! Nie zaśmiecaj forum!! Odpowiedz Link
jagusiia Re: Kobieto błagam - SKOŃCZ! 15.05.11, 09:31 Zaraz zaraz a kim ty własciwie jestes, zeby limitować moje prawo swobodnej wypowiedzi..? pogięło cię? oczywiste, że pisałam o odwróconej hipotece, sądziłaś że nie znam tej nazwy - masz mnie za głupka? Kobieto, mam wyższe wykształcenie i nie klepię bezmyślnie tylko prezentuję swój pogląd, do którego mam oczywiste prawo. Zabraniasz mi go, dlatego, że nienawidzisz Radia Maryja ? wolne żarty, ochłoń, wyjdz na spacer, uspokuj się, policz do 10 etc. Nadal uważam, że to "złodziejska" szkodliwa instytucja. Starsi ludzie są na jej podstawie wyzyskiwani a instytucja ta służy wzbogaceniu banków, decydują się na nią ludzie przymuszeni sytuacją ekonomiczną, bez takiego przymusu nigdy by takich decyzji nie podjęli. Dorobek całego ich życia jest przejmowany przez bank za przysłowiowy wdowi grosz, bo pieniądze, które oferują banki to głodowe comiesięczne raty przez bardzo krótki czas, wykorzystują trudną sytuację wielu ludzi i to jest moim zdaniem nieetyczne. Podobne zdanie miała Mecenas Elżbieta Barys, która wiele dobrego w Polsce zrobiła, radczyni prawna, której wypowiedzi bardzo sobie cenię. To nie żadne głupoty, tylko realia. Przestrzega starszych ludzi przed instytucją odwróconej hipoteki, na której można bardzo wiele stracić. Zachęcała w przypadku braku środków do życia, do sprzedaży takiego mieszkania na wolnym rynku, lub wynajęcia częsci mieszkania, co jest dużo korzystniejsze niż oszukańcze warunki omawianej transakcji. Mam nadzieję, że się choć trochę uspokoisz, życzę spokojnej i pogodnej Niedzieli. Odpowiedz Link
araceli Re: Kobieto błagam - SKOŃCZ! 15.05.11, 09:51 jagusiia napisała: > Zaraz zaraz a kim ty własciwie jestes, zeby limitować moje prawo swobodnej wypo > wiedzi..? Każdy ma prawo napisać dowolną głupotę. Jednak to miejsce służy pomocy i wymianie wartościowych informacji. Dlatego apeluję do Ciebie - nie zaśmiecaj forum! Odpowiedz Link
wyglada zgadzam się-machina się nakręca 10.06.11, 12:35 Zgadzam sie z ta odwrocona hipoteka. Sorry, ale to jest po prsotu podle. W chwili, gdy mlodzi dostaja meiskzania po dziadkach/rodzicach taka instytucja jest parszywa. Njasmeiszniejsze sa wypowiedzi ekspertów, ktorzy sugeruja, ze to dla dobra biednych memerytow, ktorzy moga podreperowac budzet, gdy rodzina jest zagranica i nie mzoe in pomagac a przeciez co rodzinie po takim meiskzaniu, gdy dziadki umrą. Wiecie kto na tym straci - ludzie starzy, ktiorym da sie 500 zl za 90 m miskzanie, ktorzy sa juz na skraju zycia i gdzie to meiskzanie po prostu przejdzie na bank. A co sie stanie pozniej? Wprowadza nową ustawę, gdzie spadkobiercy, beda mogli na "dogodnych' warunkach wykupic takie meiskzanie, biorąc kredyt na 100 lat i splacajac po 1500 do knoca sowjego zycia. Bedzie promocyjnie, bo nie bedzie np. prowizji pobieranej przez bank. A weiecie po co to wszystko-zeby zachecac tym najbeidniejszym emerytow do tego, by zamaist do rzadu, uciekali sie do sprzedazy za grosze swoich mieskzań. Wtedy nie bede prosic rzadu o to, co im sie nalezy i rzad bedzie mogl zlikwidowac np. waloryzacje, ktora jak do tej pory jest ustawowo-aa! Odpowiedz Link
agattka_84 Re: zgadzam się-machina się nakręca 10.06.11, 13:06 Jeżeli wnusio / wnusia biednego emeryta liczy na mieszkanie po jego śmierci, to niech łaskawie wspomaga babcię czy dziadka finansowo. Wtedy taki biedny emeryt nie będzie zmuszony podpisywać tak niekorzystnej (jak twierdzicie) umowy z bankiem - dla paru groszy. Odpowiedz Link
wyglada Re: zgadzam się-machina się nakręca 10.06.11, 13:37 Alez przestań. Emeryt dostaje tyle, ile mu dokładnie potrzeba od państwa-czyli tez od takiego wnusi/wnuczki, bo to oni W TEJ CHWILI płacą na jego emeryturę! Odpowiedz Link
agattka_84 Re: zgadzam się-machina się nakręca 10.06.11, 16:12 wyglada napisała: > Alez przestań. Emeryt dostaje tyle, ile mu dokładnie potrzeba od państwa-czyli > tez od takiego wnusi/wnuczki, bo to oni W TEJ CHWILI płacą na jego emeryturę! To, czy dostaje wystarczająco, jest kwestią jego indywidualnego osądu. Jeżeli uważa, że ma niewystarczająco, to ma prawo skorzystać z opcji odwróconej hipoteki. Nie ma natomiast obowiązku zostawiać wnusiowi mieszkania w spadku. Jeżeli wnusiowi ta opcja się nie podoba, bo przepadnie mu mieszkanie, niech dorzuci babci kilkaset zł do emerytury. Odpowiedz Link
qazpl1234 Re: zgadzam się-machina się nakręca 10.06.11, 20:06 Kobieto, przed wysłaniem postu na ogólnie dostępną stronę przeczytaj go najpierw i popraw błędy. Siedemnaście literówek sprawia, że twój tekst staje się zwykłym bełkotem. Odpowiedz Link
black_halo Re: Kobieto błagam - SKOŃCZ! 15.05.11, 09:50 Ale to prawda, Goldman Sachs gral na zlotowce - jakos w sierpniu euro kosztowalo ok. 3.2 pln a na koniec 2008 bylo po ponad 5 zlotych. Glowny problem byl i jest w tym, ze polacy zadluzyli sie na wysokie sumy w euro i franku, jak co miesiac kilkadziesiat tysiecy rodzin musi kupic franka czy euro, zeby zaplacic rate to wiadomo, ze jego wartosc rosnie. Dlatego ludzie teraz maja jeszcze wiecej problemow a za kilka lat jeszcze wieksze bo skoncza sie doplany RnS. Nikt juz teraz nie pamieta ale we wrzesniu 2008 doruiny wielu przedsiebiorcow doprowadzily opcje walutowe. Odpowiedz Link
falllen_angel Re: inflacja 14.05.11, 22:08 jagusiia napisała: > dobre pytanie, inflacja jest juz tak wysoka, ze oszczędzanie w gotówce, czy w b > anku nie ma sensu, wiąze się wręcz ze stratami, jeśli ktoś ma pieniądze, to w t > ej chwili warto bardzo warto inwestować w dobra typu nieruchomości, Zasłużmy, że mamy dziś 200 000 PLN i że możemy kupić za to mieszkanie. Jeżeli za 10 lat za te 200 000 kupię dwa takie same mieszkania, to jak będzie z tą inflacją? Zeżre te moje oszczędności czy nie? W. Odpowiedz Link
harrison_bergeron Re: inflacja 13.06.11, 11:39 Doceniam pracę u podstaw :] I dorzucę coś od siebie: - mam 100000, kupię za to 19267 2l butelek coca-coli po 5,19 każda. ale przyjdzie promocja i za 7zl dostanę już dwupak. Mam już 28571 butelek za te same pieniądze. Inflacja? Jesli odkladasz na mieszkanie to liczy sie cena mieszkania. Jesli cena stoi w miejscu a ty zarabiasz na lokacie 5% rocznie, to jestes 5% do przodu. Jesli cena spada o 5% a ty zarabiasz na lokacie 5% rocznie to... Odpowiedz Link
airborell Re: inflacja 15.05.11, 09:44 >to w tej chwili warto bardzo warto inwestować w dobra typu nieruchomości, których ceny teraz w związku z kryzysem stoją a nawet spadły w stosunku do lat sprzed kryzysu (ja akurat kupiłam mieszkanie w tym niekorzystnym czasie, gdy były bardzo drogie 2008 r. a w tej chwili mogłabym chyba nawet nabyć je taniej) To, że w tej chwili są nieco tańsze niż w szczycie bańki, to nie znaczy, że jeszcze nie stanieją. Mieszkań się zrobiło po prostu za dużo w stosunku do możliwości nabywczych. >Słucham audycji pani mecenas Elżbiety Barys, która wręc > z przestrzegała starszych ludzi przed "oszczędzaniem" w chwili obecnej i namawi > ała do inwestowania w działki, mieszkania, domy, firmy, cokolwiek byle nie trzy > mać pieniędzy, twierdzi że stają się zwykłym papierem A to już po prostu szkodliwa bzdura. Jak system bankowy runie, to runie cała gospodarka, więc firmy też nie będą warte cokolwiek. Odpowiedz Link
jagusiia Re: inflacja 09.06.11, 14:01 Inflacja w Polsce znacząco wzrosła o kilka pomili do ok 4,5, nic nie zapowiada stabilizacji, w związku z wzrostem cen żywnosci na świecie w Polsce też coraz bardziej one rosną, no moze poza świezymi warzywami z gatunku ogórków, pomidorów, etc zachodni kapitał spekuluje juz na polskiej złotówce, znów ucierpimy jeszcze bardziej. Odpowiedz Link
tessla81 Re: inflacja 09.06.11, 17:12 a jak się ma inflacja w okresie np 20-30 lat do kredytu hipotecznego na taki czas? ponoć nie opłaca się nadpłacać hipotek, bo z upływem lat rata staje się realnie mniejsza faktycznie tak jest ? Odpowiedz Link
chwalipieta Re: inflacja 10.06.11, 08:34 @ jagusiia czego się najadłaś??? system bankowy w Polsce upadnie? po ostatnim kryzysie się okazało, że system bankowy w kraju mamy bardzo stabilny w porównaniu z resztą Europy. co do odwróconej hipoteki - produkt bankowy jak każdy inny Odpowiedz Link
wiatro-dmorza Re: inflacja 10.06.11, 09:29 Faktem jest, że inflacja rzeczywista jest w Polsce wyższa od deklarowanej i odsetki bankowe jej nie pokrywają. Odwrócona hipoteka jest korzystna przede wszystkim DLA BANKU, emeryt dostaje ułamek rzeczywistej wartości mieszkania. Ponadto starsi ludzie są często okłamywani przez pseudo doradców bankowych. Akurat wczoraj byłam świadkiem takiej rozmowy telefonicznej pani z banku z moją mamą. Niewiele się to różniło od oferty Providenta, pani przedstawiała tylko plusy - powiedziała wręcz, że bank wypłaca dodatkową emeryturę osobom mającym własnościowe mieszkania, ale ani słowa o wpisie na hipotekę, zadłużeniu itp. Moim zdanie do uczciwego stosunku bank - klient było tu daleko. Odpowiedz Link
agattka_84 Re: inflacja 10.06.11, 09:52 To, że pracownik banku podczas rozmowy nie informuje o wszystkich aspektach umowy jest raczej dość standardowe i dotyczy nie tylko hipoteki odwróconej. Po to się dostaje umowę wcześniej, aby można się było z nią zapoznać i rozwiać wątpliwości. Odpowiedz Link
wiatro-dmorza Re: inflacja 10.06.11, 09:41 Tutaj można obejrzeć rzeczywistą inflację: www.bankier.pl/inwestowanie/notowania/macro/profil.html?id=207 - Kopia Odpowiedz Link
wiatro-dmorza Re: inflacja 10.06.11, 09:49 I jakoś nie tylko RM dostrzega problem: wiadomosci.onet.pl/.../tajfun-vincent-zmiecie-rzad-tuska,1,3350368,wiadomosc.html Odpowiedz Link
wiatro-dmorza Re: inflacja 10.06.11, 10:02 Tu bardziej aktualne: niezalezna.pl/11554-tajfun-vincent-i-polskie-finanse - Kopia Co do perspektyw państwa polskiego w dziedzinie finansów to na chłopski rozum: Jak wszyscy krowę doją, a nikt jej nie karmi, to w końcu zdechnąć musi Odpowiedz Link
verdana Re: inflacja 10.06.11, 16:50 Odwrócona hipoteka jest rzeczywiscie na ogół wykupem mieszkania za bezcen. Ale dla emeryta może byc i tak kożystniejsza, niiż zostawienie mieszkania wnusiowi, ktory uważa, zę mieszkanie dziadka jest po prostu już jego i ze dziadek ma umrzeć, a nie tam sobie jakąś swoją wlasnoscią rozporzadzać. A porada, aby inwestować w nieruchomosci przypomina mi zdanie "Niech jedzą ciastka". 99,5 % spoleczeństwa, łacznie z osobami stosunkowo zamożnymi nie ma tyle kasy, aby inwestować w nieruchomosci. A jak ma, to nie będzie zastanawiać się jak inwestować na forum "oszczędzamy" tylko u własnego maklera lub doradcy. Odpowiedz Link
verdana Re: inflacja 10.06.11, 17:37 Albo się pisze, albo się gada z nastolatkiem - korzystniejsza oczywiście. Odpowiedz Link
insignia928 Re: inflacja 13.06.11, 11:19 jeszcze wracając do tematu odwróconej hipoteki: jest to produkt bankowy, tyle, że adresowany do ludzi starszych. Nie od dziś wiadomo, że starszych ludzi nie zostawia się samych (mówię nie tylko o aspekcie moralnym, ale też o aspekcie finansowym), tym bardziej, jeżeli posiadają majątek w postaci nieruchomości. I nie chodzi tylko o odwróconą hipotekę, ale także o szereg innych spraw (porządek w papierach, kwestia dziedziczenia, opodatkowania i t.p.) Odpowiedz Link