Forum Kultura Książki Książki
ZMIEŃ
      irlandia

irlandia

(7 wyników)
    • Szukam jakiejs beletrystycznej ksiazki o Irlandii, innej niz "Ulica marzycieli", moze byscie mi cos polecili??
    • witam...poszukuje ksiazek na w/w temat....cos wprowadzajacego w klimat, mentalnosc, obyczaje, legendy....chcialabym odwiedzic ten kraj za jakis czas i oprocz suchych faktow chce poczuc tez troszke atmosfery..z gory dzieki za pomoc
    • Jakie książki irlandzkich autorów bądź których akcja dzieje się w Irlandii, polecacie. Czytałam już: Joyca, Bolla "Dziennik irlandzki", Synge "Wyspy Aran", Bouviera "Dziennik z Wyspy Aran", Ulicę marzycieli i Zaułek łagrza - nie pamiętam autora. Czekam na propozycje.
    • drodzy forumowicze czy moglibyście polecić mi literaturę dotyczącą historii oraz kultury Irlandii i Bałkanów?
    • Mam pytania do czytelników "Bridy" P. Coelho. Kiedy Brida udała się ze swoim chłopakiem Lorensem na wycieczkę na skałki powiedziała mu, że "chce się z nim kochać" bo "ukazał jej piękno miłości". Lorens się wahał, bo miejsce publiczne i zima, no ale ostatecznie się bzykali na tych skałach. Niedługo potem, tej samej zimy (to było to przed sabatem który odbył się 21 marca) Brida pojechała do Maga, żeby mu podziękować, za to, że ją wprowadzał w arkana Magii i że nauczył ją, że "ży...
    • Poszukuję książki którą czytałam jako nastolatka, niestety nie pamiętam z niej zbyt wiele. Książka dzieję się w Irlandii, w jednym mieście żyją zarówno protestanci jak i katolicy, co powoduje wiele spięć. Główni bohaterowie to młodzi ludzie nastolatkowie, w końcu dochodzi do konfrontacji obu światów, jest bijatyka chyba ktoś ginie.więcej nie pamiętam Wiem że to niewiele informacji ale pamietam że książka mi się podobała, może ktoś na nią trafił i poratuje sklerotyczkę Pozdrawiam
    • PYTANIE(9)

od niedawna interesuje sie historia angli, irlandii szkocji. czy ktos moglby mi polecic ksiazki o tematyce historycznej, ale napisane ciekawie, nie jak szkolne podreczniki? chodzi mi glownie o okres wczesnego sredniowiecza i kulture celtow. pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się