lalleah 24.02.04, 19:51 Szukam jakiejs beletrystycznej ksiazki o Irlandii, innej niz "Ulica marzycieli", moze byscie mi cos polecili?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: monika_kot Re: beletrystyka o Irlandii IP: 195.216.116.* 25.02.04, 13:47 Witaj! Oprócz Ulicy marzycieli to bym poleciła tego samego autora Zaułek łgarza, poza tym trylogię Brendana O'Carrolla Mamuśka, Urwisy, Babunia (Kameleon, Zysk) a także Rozwiedź Jacka - Colina Batemana (Kameleon Zysk), Najlepsze dla mężczyzny - Johna O'Farella (Kameleon Zysk) czy zbiór opowiadań O świętości i whiskey Seana O'Faolaina (Świat Literacki). Pozdrawiam!!!:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joyce Re: beletrystyka o Irlandii IP: 62.233.204.* 28.02.04, 02:27 No jak juz czegos szukasz ciekawego o Irlandii to obowiazkowo od klasyki : ULISSES Joyca!!!! Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
slunko Re: beletrystyka o Irlandii 25.02.04, 14:25 o Irlandii czy moze irlandzkiego autora. dwa lata temu byla tam bardzo popularna Meave Binchy. do mnie to nie trafia, ale moje irlandzkie kolezanki byly zachwycone... Odpowiedz Link Zgłoś
agrafek Re: beletrystyka o Irlandii 25.02.04, 14:35 "Czytając w ciemności" Seamus Deane. Mniam. Uch, jakie pyszne!:). pozdrawiam. ps. łajdak, który mi tego nie oddał ciągle ma jeszcze szanse>:[ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tamaryszek Re: beletrystyka o Irlandii IP: 158.194.194.* 25.02.04, 20:54 Jako czytadła zdecydowanie M.Binchy- zacznij od Drogi do Tary, bo jest najlepsza. Jesli Ci sie nie spodoba, resztę możesz sobie darować... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kawka Re: beletrystyka o Irlandii IP: *.avamex.krakow.pl 26.02.04, 00:10 Witam.Polecam powieści Edny O"Brien: "Czekając na miłość" ,"Dziewczyna o zielonych oczach" (kto pamięta film nakręcony na podstawie tej powieści, z młodziutką, rewelacyjną Ritą Tushingham w roli głównej?) I "Grzesznicę". A także Rodda Doyle'a: "Dzidziuś" ,"The Commitments"(film też był niezły),"Furgonetka" .Podobno dobre są też : "Kobieta ,która wpadła na drzwi" i "Paddy Clark" ,ale ich nie czytałam.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika_kot Re: beletrystyka o Irlandii IP: 195.216.116.* 26.02.04, 07:43 Witajcie! Jakże mogłam zapomnieć o pisarzu tej klasy co Roddy Doyle! Faktycznie, wart polecenia, a w wątku o Irlandii jak najbardziej . Ja czytałam Kobiete, która wpadała na drzwi i dla mnie jest to numer 1 w rankingu powieści tego pisarza. Zdecydowanie genialna, a na dodatek mnie poruszyła do głebi. Ksiązka pisana jest z punktu widzenia kobiety i Doyle zrobił to po mistrzowsku. Przy Kobiecie, która... The Commitments wypada słabiutko. Z dobrze sprawdzownych źródeł wiem że Paddy Clark jest równiez wart poznania ale ja jeszcze go nie czytałam. Furgonetka bardzo mi sie podobała, w ogóle z jego pisartswa bije po oczach proza codziennego życia, a z drugiej strony jest tez w nich cos elektryzującego Czytelnika. Na mnie akurat tak to działa. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
lalleah Re: beletrystyka o Irlandii 26.02.04, 21:05 Dziekuje bardzo za wszystkie propozycje!! Zaraz ruszam do biblioteki w poszukiwaniu!! Apropo pierwszej odpowiedzi, ze oczywiscie chodzi gl. o Irlandzkich pisarzy...bo kto jak oni opisze ja realnie?? Zawsze lubilam Irlandie, ale jakos nie radzilam sobie za znalezieniem literatury z tego kraju. Dzieki wielkie!! I nadal czekam na jakies propozycje!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika_kot Re: beletrystyka o Irlandii IP: 195.216.116.* 27.02.04, 07:49 Witaj! Tak sobie teraz pomyślałam, że pomocna w Twoich poszukiwaniach może być Tobie jedna ksiązka która i mnie sie przydała jako swoisty przewodnik. Jest to Lista obecności jerzego Jarniewicza - ksiązka o współczesnej prozie brytyjskiej i irlandzkiej. Autor omawia konkretnych pisarzy i ich najbardziej znaczące dzieła. ksiązke wydał parę lat temu Rebis ale nadal jest w sprzedaży. N astronie wydawnictwa na pewno. Pozdrawiam! I miłego czytania! Odpowiedz Link Zgłoś
agridulce Re: beletrystyka o Irlandii 29.02.04, 02:01 "Liliowa taksówka" Michela Deon. Urocza. I napisał ją Francuz mieszkający w Irlandii - więc jakaś odmiana wśród propozycji. Ja mam wydanie PIW-u z 1976, nie wiem czy było jeszcze jakieś. Polecam - po lekturze człowiek chce wyjechać do Irlandii i osiąść tam na zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota Re: beletrystyka o Irlandii IP: *.82-139.bia.tkb.net.pl 29.02.04, 13:07 "Popiół i żar" Franka McCourta. I kontynuacja tej ksążki "I rzeczywiście". Pierwsza zdobyła nagrodę Pulitzera. Ogólnie mówiąc - obraz biednej, katolickiej Irlandii. Czytając, miałam poczucie dużego podobieństwa Irlandczyków do Polaków.Gorąco polecam Odpowiedz Link Zgłoś