Dodaj do ulubionych

Wtręt Chopinowski

01.10.10, 23:18
To może nie całkiem w profilu forum, ale jutro zaczyna się kolejny Konkurs Chopinowski. Ja - przyznam - do rocka trafiłem przez klasykę, grając i - wielbiąc Bacha, klasyków wiedeńskich no i oczywiście Chopina. Co nieco pamiętam konkurs z 70 roku, gdzie wygrał Garrick Ohlson (tam też wysoko był Janusz Olejniczak), a najlepiej pamiętam późniejsze konkursy, szczególnie naszego Krystiana Zimmermana z 76 roku.
Jeśli chodzi o Chopina to ten rok miał go jakoś spopularyzować w Narodzie (bo okazuje się, że większość nie ma pojęcia kto to taki, poza znanym powiedzonkiem: "pi...olenie o Szopenie"). Efekt był taki sobie, mimo wysiłków uatrakcyjnienia przez uwspółcześnienie. Ja wolę Chopina w oryginale na dobrym fortepianie ( nie musi byc z epoki), choć niektórych utworów już nie mogę słuchać (ale tylko niektórych, z Polonezem As-dur na czele), to większość mogę słuchać niezliczoną ilość razy, czego nie mogę powiedzieć o najlepszych nawet kawałkach popowo-rockowych (ale tu też są wyjątki z Jethro Tull na czele, no i oczywiście część Bitelsów, a takoż takie asy jak John McLaughlin)
Obserwuj wątek
    • krzy-czy Re: Wtręt Chopinowski 02.10.10, 08:28
      no cóż - chopin WiELKIM MUZYKIEM BYŁ!!!!!!!!!!!!!!!!
      w społeczeństwie funkcjonuje jako kompozytor tego kawałka co to grają go na pogrzebach. i to te ż za bardzo społeczeństwio nie wie że to jego kawałek.
      sporo wiecej wie społeczeństwo o kawałkach DODY.
      • basilisque Re: Wtręt Chopinowski z Dodą 10.10.10, 11:48
        Doda jeszcze nie jest taka najgorsza. Gdyby nie ta jej nachalna hucpa to może bym ją nawet polubił. Co do społeczeństwa, to króluje pieśń "biesiadna", Bajer Full i inne Polo za Dychę. W tym wszystkim średnią muzyczną podnoszą (proszę się nie śmiać!) nabożeństwa kościelne!
    • pomer_anya Re: Wtręt Chopinowski 03.10.10, 21:13
      basilisque napisał:

> To może nie całkiem w profilu forum, ale jutro zaczyna się kolejny Konkurs Chop
      > inowski. Ja - przyznam - do rocka trafiłem przez klasykę, grając i - wielbiąc B
      > acha, klasyków wiedeńskich no i oczywiście Chopina.

________
      O - nie wiedziałam. Może bardziej odpowiednie dla c.iebie byłoby forum o muz. klasycznej...

smile
      • basilisque Re: Wtręt Chopinowski 13.10.10, 20:33
        pomer_anya napisała:

> basilisque napisał:
        >
        > > To może nie całkiem w profilu forum, ale jutro zaczyna się kolejny Konkur
        > s Chop
        > > inowski. Ja - przyznam - do rocka trafiłem przez klasykę, grając i - wiel
        > biąc B
        > > acha, klasyków wiedeńskich no i oczywiście Chopina.
        >
        > ________
        > O - nie wiedziałam. Może bardziej odpowiednie dla c.iebie byłoby forum o muz. k
        > lasycznej...
        >
        > smile
        Nie. Ja lubię WSZYSTKO
    • bartos29 Re: Wtręt Chopinowski 08.10.10, 22:37
      Mnie jakoś te wyścigi piannistów na klawiaturze obrzydziły muzyke i Chopina!
      • basilisque Re: Wtręt Chopinowski 09.10.10, 21:33
        Hmmm - trudno dyskutować o gustach. Chopin jest jednym z mistrzów, nie tak wszechstronny jak Beethoven, czy nawet Schumann, ale jeśli chodzi o fortepian, to właściwie wyczerpał jego możliwości. Inni - to juz światło odbite...
        • ole-na Re: Wtręt Chopinowski 14.09.12, 15:00
          O to lekka przesada. A Czajkowski? No i Debussy, niezrównany kolorysta-impresjonista.
    • essor Re: Wtręt Chopinowski 19.10.10, 20:06
      Ja teraz słucham koncertów. Na TVP Kultura. Do tej pory najbardziej do mnie trafili: Bułgar (Bożanow), Rosjanin - Trifonow i najbardziej Rosjanka - Awdiejewa.
      • basilisque Brawo essor! Przewidział wynik! 21.10.10, 23:10
        essor napisał:

> Ja teraz słucham koncertów. Na TVP Kultura. Do tej pory najbardziej do mnie tra
        > fili: Bułgar (Bożanow), Rosjanin - Trifonow i najbardziej Rosjanka - Awdiejewa.

Wykazaleś się znastwem - na dwa dni przed ogłoszeniem wyników. To zwycięstwo Rosjanki spotkało się z ostrą krytyką - IMO - niesłusznie. Zgadzam się z tobą, ja słuchałem jej od II etapu i uważam, że świetnie wydobyła to co najlepsze w Szopenie i jeszcze dodała coś od siebie.
    • ilnyckyj Re: Wtręt Chopinowski 23.10.10, 13:53
      U mnie trochę było podobnie, ale trochę inaczej. Klasyczna muzyka i ćwiczenia żmudne i monotonne mnie dość znudzily, tym bardziej, że pod koniec lat 60-tych pojawił się zupełnie nowy rock, coś świeżego i spontanicznego, młodzieńczo-buntowniczego, potem jednak to spowszedniało, schamiało, standetniało i wróciłem bardziej do klasyki. Co do Chopina to w Polsce robi się z tego jakiś Hiper-Kicz, coś w rodzaju zespolu Mazowsze na fortepianie. Ale konkursu sluchałem z zainteresowaniem. Niekiedy mialem wrażenie, że ci młodzi pianiści już tak nie całkiem poważnie traktują naszego Geniusza. Czasami ma to pewien wdzięk - jak w przypadku Adrew Tysona. Najczęściej wyczuwało się, że są jakby "obok" tego co grają. Ale ci najlepsi : Avdiejeva, Bożanow,czy Wunder pokazali, że można się z tą muzyką identyfikować, a jednocześnie, przy absolutnej technicznej biegłości - po swojemu interpretować.
    • krol-czy-krolik Re: Wtręt Chopinowski 29.10.10, 19:51
      Apropo tych snobów, krytyków i melomanów to kiedyś w telewizji zaprosili wybitnych krytyków i znawców i puścili im parę nagrań na wideo tego samego utworu w wykonaniu różnych muzyków znanych, i całkiem nieznanych, żeby ocenili na czym polega różnica w między geniuszem a zwykłym grajkiem. No i faktycznie mądrzyli się, wydziwiali, a potem okazało się, że wszyscy grali to samo nagranie z playbacku. TO BYŁO TO SAMO NAGRANIE big_grin
      Mieli ci eksperci głupie miny...
    • basilisque Chopin i Jazz 20.09.11, 22:00
      Skoro ostatnio jesteśmy częsciej przy jazzie, to jedną z najlepszych interpretacji Chopina wykonał Gerry Mulligan - zresztą preludium b. inspirującego jazzmanów - czyli e-moll.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka