Dodaj do ulubionych

kontrastowe USG - pytanie do RAFAŁA

IP: 62.233.251.* 22.03.04, 19:52
Drogi Rafale,
przeczytałam Twoją odpowiedź odnośnie HSG. Lekarz kieruje mnie na to badanie
a właśnie koleżanka, która mieszka w Kanadzie napisała mi żebym się nie
wygłupiała i poszła na USG z kontrastem.
Mieszkam we Wrocławiu i o ile się orientuję chyba takie badania są tu
nieznane.
Chciałabym Cię zapytać, czy w takiej sytuacji nie można skorzystać
z tomografu albo rezonansu. Swego czasu słyszałam, że te urządzenia pokazują
wszystko.
Dziękuję za odpowiedź.
Aneta
Obserwuj wątek
    • Gość: Rafal Re: kontrastowe USG - pytanie do RAFAŁA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.04, 11:40
      Nie mozna, istota badania jest uzycie kontrastu, w usg moze to byc nawet zwykla
      sol fizjologiczna, a najczesciej roztwor galaktozaminy - Echovist (w
      histeroskopii zasada jest inna, widac bezposrednio przedostajace sie powietrze
      przez jajowody). Poza wszystkim, KT lub NMR kosztuja wiecej niz HSg i
      kontrastowe usg razem wzieta. HSG to nie jest jakas tragedia, daje wiarygodna
      informacje, tylko po prostu inna epoka - rentgen, niemoznosc zrobienia w
      przychodni itd. Na Zachodzie pamietaja ja tylko starsi lekarze. Jakbys pytala,
      to pytaj o "usg z echovistem" albo "z kontrastem".
      • Gość: aneta Re: kontrastowe USG - pytanie do RAFAŁA IP: 62.233.251.* 23.03.04, 12:53
        Rafale,
        Bardzo dziękuję za odpowiedź. Będę pytała, chociaż wątpię
        by we Wrocławiu ktoś to robił, ale w razie czego przejadę się do Poznania.
        We Wrocławiu kwitną lata sześćdziesiąte XXw., nawet znani lekarze na swoich
        stronach www jako wielką nowość reklamują
        np. możliwość rodzenia dzieci w pozycjach wertykalnych!
        Załączam pozdrowienia,
        Aneta

• Gość: gosia Re: kontrastowe USG - pytanie do RAFAŁA IP: *.kom / *.kom-net.pl 23.03.04, 21:45
          Nie przesadzaj ze we Wroclawiu kwitna lata szescdziesiate xx wieku w
          ginekologii.
          Hsg pod kontrola usg mozna zrobic u dra Polaka na Hallera.Ja mialam robione pod
          kontrola rtg i to dlatego ze zdjecie jest dokladniejsze podobno .Polak
          zaproponowal mi obydwie mozliwosci-ale jesli jesli rtg ma byc dokladniejsze-to
          wiadomo ze wolalam to i nie stanowilo to dla mnie zadnego problemu.Badanie
          zrobilam w szpitalu na Kamieskiego -po godzinie bylam juz w domu.O co ci chodzi
          z tym rtg-o napromieniowanie ,szkodliwosc nic nie rozumiem
          • Gość: Rafal Re: kontrastowe USG - pytanie do RAFAŁA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.04, 23:07
            Jeszcze raz: hsg to nie zaden dramat, lepiej go zrobic niz nic nie robic. Ale
            sa powody dla ktorego zrezygnowano z niego na Zachodzie:
            1) dawka promieniowania jest wieksza, niz np. przy rutynowym zdjeciu pluc (pod
            promieniami oglada sie przechodzenie kontrastu - to badanie dynamiczne - z tego
            wykonuje sie 1-2 zdjecia)
            2) problem moze sie zwiekszyc, gdy kobieta przypadkowo jest we wczesnej ciazy,
            a takie przypadkowe zajscia zdarzaja sie nawet u osob po nieudanym in vitro
            itp. Dlatego powinno sie robic tylko w I fazie, jesli oczywiscie cykl jest
            dwufazowy.
            3)W HSG uzywa sie kontrastu jodowego - bezwzglednie nalezy wykluczyc alergie na
            jod. To problem wszystkich badan kontrastowych z uzyciem jodu.
            4)Wartosc diagnostyczna usg kontrastowego nie ustepuje hsg, tylko trzeba je
            umiec robic
            5) Na usg zdjecia sa mniej wyrazne, ale mozna za to nagrac cala sekwencje
            przechodzenia kontrastu, czego sie nie robi w rentgenie
            6) Usg z kontrastem moze wykonac sam lekarz, do hsg potrzebny jest jeszcze
            technik radiolog
            7) usg nie naraza na promieniowanie wykonujacego badajacego.

Pozdrowienia smile

Zaletami hsg sa wspomniane przez Ciebie zdjecia i - przynajmniej teoretycznie -
            bakteriobojcze dzialanie jodu.
    • Gość: Dolores Re: kontrastowe USG - pytanie do RAFAŁA IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 24.03.04, 10:21
      Anetko, z tego czego ja się dowiedziałam, to badanie z usg nazywa się też "sono-
      hsg", i może pod tą nazwą funkcjonuje w twoim mieście. Jeśli chodzi o
      dokładność, to znalazłam w internecie informacje, że właśnie tylko na usg
      widać niektóre rzeczy niewidoczne dla rtg np. wodniaki jajników. Ja wybieram
      się w przyszłym cyklu więc za jakiś czas będę mogla powiedziec wiecej na ten
      temat.
      • Gość: aneta do Dolores IP: 62.233.251.* 24.03.04, 12:53
        Droga Dolores,
        Dzięki za wiadomość. Będę pytała o to badanie, bo wolę nie napromieniowywać
        moich komórek jajowych i jeśli jest taka szansa to skorzystać z nowych, mniej
        szkodliwych możliwości.
        Dzięki raz jeszcze.
        Aneta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka