Dodaj do ulubionych

HSG-archaiczne badanie

IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 19.05.04, 20:04
właśnie niedawno od swojego ginekologa dowiedziałam się że słynne HSG to już
przeżytek, podobno wprowadzany pod dużym ciśnieniem kontrast powoduje
rozdymanie jajowodów co jest niekorzystne.
jajowody nie wracają do swoich poprzednich rozmiarów.
podobno tez HSG nie powie do końca czy są np. zrosty, dokładność wykazuje
jedynie laparoskopia
wiecie cos na ten temat/
Obserwuj wątek
    • ikrol1 Re: HSG-archaiczne badanie 19.05.04, 22:54
      Jest jeszce USG z kontrastem.
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=191&w=11522531&v=2&s=0
      Laparoskopia jest rzeczywiście najdokładniejsza, ale to mimo wszystko jest
      zabieg operacyjny. Pozdrawiam. Ilona
    • Gość: evi Re: HSG-archaiczne badanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.04, 23:00
      Może i jest przeżytkiem ale zrosty (te większe) wykaże na pewno-ponieważ
      kontrast wprowadzany do jajowodów musi przedostać się do okolic jajników.
      Raczej o tym rozdymaniu nie słyszałam, chociaz troszkę sobie poczytałam w
      necie, sama miałam hsg i aż takiego cisnienia nie było-jeżeli jajowody są
      drożne. Jeżeli są duże zrosty to może faktycznie być to cisnienie-bo kontrast
      musi się przedostac a następuje przeszkoda. Czasem hsg likwiduje małe zrosty.

Polecałabym najpierw hsg dla oceny drozności, ewentualnie potem laparo-w celu
      zliwidowania zrostów, itd.
      • Gość: ola Re: HSG-archaiczne badanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 23:38
        moj lekarz nie poleca HSG mowil ze jest niebezpieczne i nie zawsze miarodajne!
        pozdrawiam
    • lidek0 Re: HSG-archaiczne badanie 20.05.04, 08:12
      Tylko po laparo mogą być zrosty, a po HSG nie i wręcz HSG może niektóre usunąć.
    • Gość: cetka Re: HSG-archaiczne badanie IP: *.aster.pl / *.acn.pl 20.05.04, 18:45
      ale z tego, co tu czytam, ze hsg z usg to tylko zmiana rtg na usg, ale sam
      konktrast i tak sie wklada pod cisnieniem?
      • Gość: evi Re: HSG-archaiczne badanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.04, 19:50
        Jeżeli po laparo dostanie się zastrzyki (3 bardzo bolace 2x dziennie) to
        zrostów na pewno nie będzie! Sprawdzone!
        • rafal_md Re: HSG-archaiczne badanie 20.05.04, 21:28
          Jakie zastrzyki? I jak sprawdzone?
        • lidek0 Re: HSG-archaiczne badanie 21.05.04, 08:36
          To dodam tylko, że mnie przed laparo lekarz uprzedzał, że może dojść do
          niekontrolowanego przebicia macicy czy jelita grubego. Nic takiego oczywiście
          się nie stało, ale chyba HSG jest mniej ryzykowne /chodzi mi o ewentualen
          skutki uboczne/
          • Gość: trops7 Re: HSG-archaiczne badanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.04, 11:36
            podobno na hsg nie wszystko widać to po co tak się stresować i przechodzić
            przez dość bolesne badanie może laparo jest bardziej na miejscu jeżeli ma to
            być aż tak ingerujący w nasz organizm zabieg
            • green_eye Re: HSG-archaiczne badanie 21.05.04, 13:35
              Cetka, ja z kolei czytałam, że kontrast w hsg może powodować wstrząs
              anafilaktyczny ( czy jak mu tam smile ), natomiast kontrastem w badaniu usg może
              być sól fizjologiczna i też będzie widać. Poza tym, kiedy wpompowuje się ten
              kontrast, można na stale kontrolować jego przepływ na monitorze usg, i przerwać
              podawanie, jeśli spotka na drodze zrost, przez który przepłynąć nie może, stąd
              badanie jest mniej bolesne.

Czy któraś z Was miała może takie usg z kontrastem?
              Czy wogóle ktoś w Polsce to robi???

• Gość: trops7 Re: HSG-archaiczne badanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.04, 15:02
                mój lekarz w Łodzi robi takie usg i twierdzi że jest mniej bolesne, mniej
                stresujące i najważniejsze że wszystko widzi na bieżąco.
                nie wiem ile kosztuje
                ale uważam że wzsystkie uznane kliniki mają juz coś takiego w swojej ofercie
                • Gość: evi Re: HSG-archaiczne badanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.04, 16:45
                  Moim zdaniem jeżeli prowadzi się diagnostykę niepłodności to warto zrobić hsg,
                  bo nie jest się w stanie określić gołym okiem co tam sie dzieje. HSG wyklucza
                  lub potwiedza zrosty. Natomiast laparo robi się wtedy, gdy hsg wykaże jakieś
                  niedrożności.

Odowiadając Trops na Twoje pyt o zastrzyki to moja znajoma po laparo miała
                  robione w szpitalu od razu po. Sprawdzone są bo ma dzis dzidziusia i żadnych
                  zrostów!!!
                  • lidek0 Re: HSG-archaiczne badanie 21.05.04, 22:02
                    To, że ma dzidziusia to żaden dowód, bo zrosty nie muszą obowiązkowo się robić.
                    A zastrzyków na zrosty nie ma, pytałam lekarke, owszem podaje się Clexane, żeby
                    nie było zapkrzepów krwi. Po laparo wskazane jest poruszanie się jak
                    najszybciej. Co do wstrząsu nafilaktycznego to można przed HSG zrobić test czy
                    kobieta nie jest uczulona na kontrast, którego używają i nie dopuści do
                    wstrząsu.
              • ptaszyl HYDROTUBACJA ??? 23.05.04, 13:10
                Cześć, dziewczyny, kibicuję Wam na razie z daleka (dołączę się jak zaczniemy
                się starać o 2 dziecko), ale moge się wypowiedzieć (chyba?) o badaniu, o które
                chodzi, bo je miałam (swoje też przeszłam, ale to już 3 lata temu).
                Miałam robione badanie, które nazywano u nas, w Krakowie, hydrotubacją.
                Polegało na wprowadzeniu z pomocą jakichś rurek kontrastu (płyn) do jajowodów i
                obserwowaniu, jak przepływa, na ekranie monitora USG.
                15 min. przed zabiegiem podano mi tramal. Zakładanie "aparatury" było prawie
                niebolesne, tylko chwilowy silny skurcz, dokładnie takie odczucie, jak przy
                okresie. Samo badanie w gabinecie USG- zupełnie niebolesne, ale miałam drożne
                jajowody. Dziewczyna, która miała problem z drożnością, miała nawet jakieś
                krwawienie i bardzo ją bolało.
                Po badaniu, kiedy zszedł tramal(???)dostałam przeokropnych bólów (podobno
                dzieje się tak, kiedy kontrast dojdzie do jajnika i go rozepcha, ale czy to
                możliwe? Tak mówiły inne pacjentki). Ale od razu podali mi w kroplówce jakiś
                narkotyk b. silny i spałam 12 godz. Potem już nic mnie nie bolało.
                Badanie było zlecone w pierwszym pełnym cyklu po poronieniu i silnym stanie
                zapalnym w obrębie dróg rodnych, żeby sprawdzić, czy nie zrobiły się zrosty w
                jajowodach.
                Jeżeli chodzi o dostępność tego badania, to trochę się dziwię temu, co
                piszecie, bo tu w Krakowie na klinice jest to jedno z najbardziej rutynowych
                badań, takie "na starcie", niemal wszystkim je robią, a RTG prawie się nie
                wykonuje (tylko tyle słyszałam od dziewczyn na klinice, że jest znacznie
                bardziej bolesne i "inwazyjne").
                Może u Was USG funkcjonuje po prostu pod inną nazwą? Dlatego piszę o
                tej "naszej" nazwie.
                Kibicuję Wam z całego serca i pozdrawiam
                Joa
                • Gość: gosc Re: HYDROTUBACJA ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.04, 14:54
                  moj lekarz tez nie poleca HSG mowi ze kontrast jest dosc zracy.

poleca natomiast histeroskopie tlumaczyl mi ze przy hsg sprawdzamy tylko
                  droznosc jajowodow przy histeroskopii ktora jest mniej inwazyjna mozna
                  sprawdzic i droznosc i pobrac wycinki do znbadania i udroznic jajowody w razie
                  czego jak i ogolnie ocenic wyglad jamy macicy od wewnatrz. no i histeroksopia
                  nie boli robiona w pelnym znieczyleniu trwa kolo 10 minut wybudzenie i mozna
                  isc do domu z lekkim plamieniem i bez bolu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka