luna31 28.03.03, 18:18 Czy czytaliście coś z literatury finskiej godnego polecenia?Czekam na posty, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dreaded88 Re: Literatura fińska 29.03.03, 16:57 We wczesnym dzieciństwie - książki o Muminkach Tove Jansson. Ciekawe są memuary marszałka Mannerheima. "Kalevali" nie czytałem. Zdaję sobie sprawę, że odpowiedź jest zdecydowanie niezadowalająca, ale ichnia kultura jest chyba równie specyficzna jak język. Odpowiedz Link Zgłoś
szwedzka Re: Literatura fińska 30.03.03, 14:50 dreaded88 napisał: > We wczesnym dzieciństwie - książki o Muminkach Tove Jansson. Ciekawe są memuary > > marszałka Mannerheima. "Kalevali" nie czytałem. > Zdaję sobie sprawę, że odpowiedź jest zdecydowanie niezadowalająca, ale ichnia > kultura jest chyba równie specyficzna jak język. Tove Jansson pisała akurat po szwedzku (ze względów historycznych mamy do czyniania z pisarzami fińskimi piszącymi po szwedzku). Z fińskiej do polecenia jest oczywiście Mika Waltari. Podobał mi się też "Żołnierz nieznany", autor bodajże nazywa się Linna. Pacyfistyczne przesłanie na tle wojny zimowej (fińsko- radzieckiej). Współczesnej literatury fińskiej nie znam. Ciekaw jestem, czy cokolwiek się w ogóle w Polsce wydaje. Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan? Re: Literatura fińska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.03, 18:16 Moja znajomosc tej literatury ogranicza sie do Waltariego.Polecam gorąco wszystkie jego ksiązki. Odpowiedz Link Zgłoś
farsa Re: Literatura fińska 30.03.03, 19:08 polecam "Ziemia jest grzeszną pieśnią". Mukka Timo. Poza tym zajrzyj sobie tutaj: aurinko.krap.pl/kultura/przeklady.html Może coś znajdziesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luna31 Re: Literatura fińska IP: *.duna.pl 31.03.03, 23:50 Bardzo dziękuję za wszystkie podpowiedzi i sugestie.Skorzystam, zacznę od Waltariego!Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś