kursy

(62 wyniki)
  • Na początek proszę spojrzeć jak wygląda cena dolara wyrażona we frankach w ciągu ostatnich 40 lat stooq.pl/q/?s=chfusd&c=mx&t=l&a=ln&b=1 Jak widać w ciągu 40 lat dolar do franka staniał 5 krotnie. To tak jak by za 40 lat dolar miał kosztować 60gr. Te długoterminowe zmiany zapewne można wytłumaczyć inflacją w USA i brakiem takowej w Szwajcarii, ale czym wytłumaczyć te krótkoterminowe wahania? W krótszych okresach widać, że 3krotna zmiana kursu mogła wystąpić w ciągu 9lat, 2krotna w 3lata....
  • Ciekawy jestem waszych opinii. Zacytowalem najbardziej wedlug mnie istotny fragment artykulu ponizej. www.naszdziennik.pl/polska-kraj/28344,kursant-kgb-szydzi-z-bondaryka.html Zdaniem Sz., kursy i studia w szkołach KGB w Związku Sowieckim nie są sprawą marginalną. Tłumaczy, że aby wyjechać na kurs doskonalenia oficerskiego w Wyższej Szkole KGB, należało legitymować się m.in. „nienaganną służbą, znajdować się w tzw. rezerwie kadrowej, posiadać odpowiednie przeszkolenie i znajomość j...
  • Witam, Szukam, szukam i jakoś nie ma komentarzy na Forum. Czy to oznacza, że teraz SNB będzie dowoził franki wagonami wszystkim chętnym? A inflacja? Jakoś tego nie widzę. Poniżej ciekawy fragment komentarza Kuczynskiego na ten temat: "Bank zapowiedział, że skupi każdą ilość walut. Dziwny ruch, ale na pewien czas ustabilizuje sytuacje pary EUR/CHF. Na pewien czas, bo jeśli niepokoje na świecie będą trwały to spekulacji z pewnością spróbują przetestować determinację SNB. Nie pr...
  • No prosze. Euro na pewno bedzie dobre dla Polski. Nie ma watpliwosci, ze Polska nie da sie tak wykiwac jak Slowacja. Polska jest przeciez wyjatkowa, prawda? biznes.interia.pl/news/kurs-33-zl-za-euro-ich-zalatwil,1317482 Produkcja przemysłowa Słowacji spadła w kwietniu aż o 24,8 proc. (rdr), po spadku w marcu o 17,8 proc. - poinformowało w poniedziałek w komunikacie biuro statystyczne w Bratysławie. Są to dane po uwzględnieniu korekty. To już siódmy z kolei miesiąc spadku tego ws...
  • Krew mnie zalewa jak słyszę to co mówi nasz Premier Donald Tusk o interwencji. To jednak będzie?? INTERWENCJE NIGDY NIE MAJĄ SENSU. NIGDY. 1 Nie powinni mówić żę nie będą interweniowac i tu wina szefa NBP 2. Nie powinni teraz mówić że będą interweniować. Inwestorzy policzą teraz rezerwy NBP i powiedzą sprawdzam jak Soros w UK. Krótka piłka. A przed nami rollowanie długu itd. Ręce opadają Poza tym, w Polsce jest najlepsza sytuacja do grania na długie na crossach - każdy, czy to...
  • W tym zwariowanym czasie kryzysu nalezy zadac powazne i fundamentalne pytanie o przyszlosc dzialan politycznych dotyczacych obrony PLN przed spadkiem. Jest stara i znana zasada ograniczania strat i mowi ona w sposob jednoznaczny, ze najlepiej strat uniknac poprzez zamkniecie pozycji. Na tej podstawie nalezy zastanowic sie dlaczego najwieksze mocarstwa na swiecie, dysponujace najwiekszym kapitalem i baza analiztyczna staraja sie bronic swoich walut przed ich dalszym umacnianiem. ...
  • Ho ho ho. No to mamy przygrywke noworoczna do umocnienia USD!! Naiwnie myslalem, ze skoro wyciagneli eurodolara na 1.36 to dociagna do 1.38 na Sylwestra. Wyglada to teraz na scenariusz bez szans powodzenia. Dolar wlasnie pokazal nam, ze spadki juz sa za nami. Teraz odwrot!
  • Dzisiejsze dane o zatrudnieniu w USA pokazuja to, czego spodziewalem sie od dawna. Spowolnienie. Na razie male i nie dostrzegalne. Prawie nic takiego. Ale swiadczy o jednym. Ten caly obecny wzrost gospodarczy jest jak pociag jadacy pod gore, lecz tuz przed szczytem. Toczy sie ale zwalnia. A ze jest ciezki, to tego zwalniania nie widac golym okiem. Mysle, ze 1.75% na Funds rate pozostanie niezmienione przez FED az do momentu kolejnego spowolnienia gospodarki USA i rozpoczecia kolej...
  • Postanowiłem w sposób przejrzysty i łatwy wytłumaczyć tutaj mechanizm ryzyka walutowego wplątany w inwestycje w obligacje USA. Proszę o uważne przeczytanie i uwagi. Zależy mi na Waszych uwagach. Najpierw kilka słów wyjaśnienia na temat zabezpieczeń kursowych. Wszyscy wiemy, co to są transakcje międzynarodowe i że firmy musza się jakoś zabezpieczać przed ryzykiem kursowym. Najlepiej to porównać do ubezpieczeń. Każdy z nas oczywiście wie jak wygląda ubezpieczenie od kradzieży auta, p...
  • Obecny kryzys sprawil ze wiele osob na tym forum w tym ja zaczelo zastanawiac sie nad sensem najbardziej podstawowych pojec z makroekonomii. Dzis naszlo mnie na rozwazanie znaczenia sily nabywczej (Purchase Power Parity) w porownaniach PKB roznych krajow. Przez dlugi czas przyjmowalem istnienie tych roznic jako cos naturalnego, ale dzis zdalem sobie sprawe, ze ta roznica tak na prawde jest powazna dewiacja i ma fundamentalne znaczenie dla dlugotrwalego kursu walutowego. Jesli ki...
  • Tak wspominajac watek robiego i przecinka patrze na przewidywane ruchy cen i dociera do mnie, ze w grupach towarow, ktore maja nie zmienic cen, ca chyba wszystkie towary, ktorych spadek cen zapowiadano przed referendum - zloty polecial w dol i z przewidywanych i reklamowanych obnizek cen (w zlotowkach ) pozostalo ich utrzymanie w zblizonej wysokosci po akcesji. Czyzby zawyzony kurs zlotowki tez byl jednym z elementow "kampani przedreferendalnej" ? info.onet.pl/896930,11,item.html...
  • Zyjemy w interesujacych czasach. Ostatnie dwa tygodnie sa jak zwariowany roller coaster. Wyglada jednak na to, ze Kongres moze zahamowac zapedy Paulsona i powstrzymac szalenstwa treasury. W dzisiejszej komisji senackiej Bunning przycisnal go tak, ze sie chlop prawie rozplakal, he he he. Bernanke z wrazenia powiedzial, ze sie pare razy juz pomylil. Paulson zaczal sie jakac, skurwysyn. -)) Paulson wil sie jak piskorz i wykrecal kota ogonem, az go Bunning zapytal jak dlugo pracowal w...
  • 2 newsy i ciekawy komentarz, ktory odzwierciedla poglad na przyszlosc gospodarki, ktory sam prezentowalem kilkakrotnie na tym forum. Tempo produkcji osłabło wcześniej niż oczekiwano, cieszy produkcja budowlana - opinia Mirek Kuk Warszawa, 20.01.2005 (ISB) – Po grudniowych danych widać, że tempo produkcji przemysłowej osłabło wcześniej niż oczekiwano, uważają ekonomiści. Coraz mniejszą rolę we wzroście gospodarczym będzie odgrywał eksport, a grudniowa dynamika produkcji bud...
  • 1. Rally o ile się skończyło to najwyraźniej straciło impet, cały czas myśle, że sell in May. 2.Koniec miesiąca trochę opcji zapada. 3. Złoty nie miał poweru już teraz EURUSD 1.4 EURPLN 4.4. 4. Niemcy już co mieli kupić tych samochodów to kupili, inni będą jeszcze kupować ale to i tak mało. 5. Stopy wzrosły a i to nie pomogło specjalnie. 6. Budżet cały czas wisi nad rynkiem i FX i stopy. 7. Dzis dzien bez amerykanów - oni chyba najmniej wierzą w dolara a wierzą w inne waluty. (na...
  • "Do mechanizmu ERM-2 - potocznie zwanego przedsionkiem do euro - musi wstąpić każdy kraj Unii Europejskiej, który chce przyjąć wspólną walutę. Kandydaci muszą ustalić kurs swojej waluty wobec euro i starać się utrzymać go przez co najmniej dwa lata" w chwili obecnej proba wejscia do ERM jest jedynie demonstracja na ile stac dany kraj jako spekulanta i sprawdzenie czy wytrzyma gre innych duzych spekulantow. czy to ma cokolwiek wspolnego z uzasadnieniem stabilnosci gospodarki? c...
  • dolar(9)

Drodzy koledzy, jaki przewidujecie kurs dolara w najblizszych miesiacach, roku? dlaczego dolar tak mocno spada ?
  • Zapewne relacje w okolicach 2,6 mozna juz wlozyc miedzy bajki albo gdzie komu pasuje, ale w jakich granicach moze sie obracac kurs wymiany w tej parze? 3,05 i 3,45 ? Zalozywszy oczywiscie ze zlotowka nie zwali sie kompletnie albo USA nie znikna z powierchni ziemi po nastepnych 4 latach prezydentury O. BTW, gdzies widzilem kursy historyczne walut, nie moge znalezc tego, to chyba byla strona NBP ? Byl tam spreadheet w excelu na kilka lat wstecz. Zna moze ktos linka do tej strony?
  • Czy myślę logicznie: Jeśli początkiem kryzysu ( w USA) ma być deflacja, to dolar powinien się umocnić. Załóżmy, że pierwsza fala umocnienia jest za nami, a teraz jesteśmy w fazie korekty tej fali. Co dalej?
  • Od pewnego czasu tworzę "licznik mieszkań", stronę zbierającą dane z serwisu tabelaofert.pl oraz dane GUS. Właśnie rozszerzam to też na dane NBP dotyczące kredytów na nieruchomości, co może niektórych z Was zainteresować. Strona tutaj: licznikmieszkan.atspace.com/kredyty.html Wykres drugi i trzeci utrzymałem przez prosty trik polegający na przeliczeniu zadłużenia walutowego na franki (wydaje mi się, że błąd polegający na założeniu, że wszystkie kredyty walutowe są we frankach jest mi...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się