Forum Gospodarka Rolnictwo
ZMIEŃ
      latach

latach

(10 wyników)
    • Witam Mam poważny problem z którym nie mogę sobie poradzić i nie śpię przez to po nocach. Mam 25 lat, w grudniu 2010 bronię pracę magisterską i do końca roku 2010 jestem studentką. Gdy miałam 12 lat moi rodzice przepisali mi ziemię, jest to 1,22 ha przeliczeniowego.Ziemią tą nigdy się nie zajmowałam i leży ona ugorem od ponad 10 lat. Gdy ukończyłam 18 lat moja mama zgłosiła się do KRUS z zapytaniem czy muszę płacić składki. Odpowiedziano jej , że dopóki się uczę nie muszę, chyba, że zmien...
    • Witam, czy ktos moze mi napisać co z dopłatami na ten rok? W zeszłym przychodziły poczta jakies papiery do wypełnienia a w tym roku? Jak to jest, bardzo proszę o podpowiedź. Pozdrawiam
    • W 2007 beda wyplacane jednorazowe premie dla mlodych rolnikow. Chcialem sie zorientowac jakie musze spelnic warunki, zeby taka premie otrzymac? Ewentualnie gdzie moge szukac bardziej szczegolowych informacji na ten temat??
    • Witam, w najblizszym czasie mam otrzymac 2,5 hektarowa dzialke od dziadka. Dziadek uprawial ja dawno temu (pszenica, zyto) ale od ponad 10 lat ziemia lezy odlogiem. Dziadek ogromnie by sie cieszyl gdyby tam cos zaczelo rosnac. Ja totalnie nie mam pojecia co z tym zrobic - oprocz kwiatkow na balkonie nie mam zadnego doswiadczenia w rolnictwie i uprawach, zadnego sprzetu itd. Z drugiej strony jednak jakos tak ciagnie mnie zeby cos z tym zaczac (moze powinnam najpierw uzupelnic ...
    • chciałbym zwrócić Wam uwagę, ze jeżeli kółka rolnicze nie zawetują propozycji ministerstwa to z nowego rozporządzenia zostały wykluczone trawy na gruntach ornych chciałbym tu zwrócić uwagę na to jak ministerstwo "szasta" pieniędzmi rolników. przeciez wykluczanie jakichś upraw nei powoduje zwiększenia płatności na inne, a jedynie mniejsze obciążenie budżetu państwa. zatem po cichu pan minister lepper zabiera pieniądze rolnictwu, chwaląc się oczywiście tylko tymi przypadkami w któr...
    • poradzcie gdzie szukam, jakie warunki musi spelnic uzywany silos , na co zrocic uwage. jaka moze byc cena nowego i uzywanego? za rade dziekuje
    • Czy ktoś wie coś na temat kolejnego naboru w ARiMR wniosków o dopłaty na modernizacje gospodarstw? Poprzedni nabór był w kwietniu tego roku, następny w kwietniu 2010 czy może wcześniej?
    • Witam, Ja jestem na etapie przemyśleń. Mam kilkadziesiąt ha łąk podlegających pod ONW, troche podmokłych, w terenach bogatych przyrodniczo. Wczesniej myslałem o uprawie wierzby energetycznej, ale ze względu na znacząco niższe dopłaty juz nie jestem do niej przekonany. Po zainteresowaniu się doplatami do programów rolno-środowiskowych jestem skłonny przystąpić do tego, zaczynajac od P01 czyli łąk ekstensywnych. Rowniez zniecheciło mnie do wierzby, to co przeczytałem o szkodnikach i c...
    • Witam, mam gospodarstwo sadownicze - produkcja jablek. niestety w tym roku jest tak slaby zbyt, ze zostalo mi jeszcze z 20 t (w zeszlym roku o tej porze mialem koncowke) sprzedaje je w przydomowym sklepie i wspolpracuje z warzywniakami, ktore ostatnio zamawiaja coraz mniej. macie pomysly gdzie uderzyc ze sprzedaza (sprzedaje w zaleznosci od wielkosci owocow od 0, 60zl do 2 zl wszystkie topowe gatunki).
    • mam pytanie,jak dlugo czekaliscie na pieniadze do dopłat bezposrednich do gruntow za 2005 rok po otrzymaniu decyzji?dostalam po koniec stycznia decyzje,a pieniedzy jeszcze nie mam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się