Dodaj do ulubionych

ogórki kiszone

IP: *.zoliborz.org.pl / 213.17.180.* 08.08.06, 11:55
Za radą jakiejś dobrej duszy zrobiłam w ubiegłym roku ogórki kiszone do
słoików, zalewając je wrzątkiem. Wyszły przepyszne. Za żadne skarby nie mogę
sobie przypomnieć ilości soli na litr wody. Może ktoś mi pomoże....
Obserwuj wątek
    • jacek1f płaska łyzka na 1 litr. n/t 08.08.06, 12:17
    • Gość: kika Re: ogórki kiszone IP: *.lubin.dialog.net.pl 08.08.06, 18:08
      proszę o dokładny praepis na te ogóreczki....łącznie z tym, czy je "dziobiecie" widelcem, czy odcinacie końcówki. ja mam zamiar robić je dopiero 1 raz w życiu. więc każda rada będzie cenna.
      • em_es Re: ogórki kiszone 08.08.06, 19:26
        końce obcinam wyłącznie jeśli ogóry nastawiam na małosolne, w kamionkowym garze,
        do natychmiastowego spożycia, jeśli w słoikach na zimę, to tylko urywam ogonki
        jeśli są i dokładnie myję, żadnego też dziabania widelcem ;)

ogórki układam w słoikach razem z: kawałkiem korzenia chrzanu, czosnkiem, zielem
        angielskim, liściem laurowym, ziarnami gorczycy i koprem - takim wyrośniętym,
        koniecznie z baldachami, świeży zielony bez baldachów imho się nie nadaje -
        zalewam gorącą osoloną wodą (łyżka soli na litr), od razu zakręcam i odwracam do
        góry dnem
        woda nie jest wrząca - zwykle ją nastawiam zabierając się za układanie w
        słoikach, zanim ułożę to woda lekko przestygnie, i taka właśnie ma być :)
      • ba_nita Re: Warto zaglądać na GP: 08.08.06, 19:30
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=46199223&v=2&s=0
        • Gość: marzena Re: Warto zaglądać na GP: IP: *.chello.pl 08.08.06, 19:50
          Ogórki konserwowe robię tak i zawsze wychodzą : 4,5 l wody(ostudzona) + 0,5l
          octu + 4łyżki soli + 6łyżek cukru + koper+czosnek+chrzan +ziele angielski(1
          ziarnko na słoik)+liść laurowy . zawsze wychodzi najlepsze gdy są małe ogóreczki
    • alisaga Re: ogórki kiszone 08.08.06, 21:31
      Daję 2 płaskie łyżki soli na 1 litr. Wychodzą bardzo dobre.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka