-
Jak szybko sprzedać mieszkanie? atrakcyjne,w dobrej lokalizacji ale też bez zbijania ceny.Próbowałam bezpośrednio ale szkoda mi było sprzedawać poniżej wartości.Nie mam zaufania do agencji ale może któraś z Was może polecić mi dobre biuro?Interesuje mnie Poznań.
-
sprzedaję mieszkanie, podałam cenę x. cena jest atrakcyjna jak na tę okolicę i stan mieszkania. mam dwie rodziny zainteresowane zakupem. pierwsza podała już swoją ofertę- sporo niższą, do dalszych rozmów - wiadomo że chcą coś ugrać. na razie im nie odpowiedziałam. dziś spotykam się z drugą rodziną. pytanie jak to rozegrać żeby uzyskać jak najwyższą cenę - możliwie zbliżoną do wywoławczej - ale nie zrazić obu kupujących. do tego mam pewną preferencję których kupujących bym wolała ale to ma mni...
-
Mam dylemat, czy kupować większe mieszkanie. Mieszkamy w dwóch pokojach, 40 m, we dwoje mieścimy się bez problemu, ale niedługo urodzi nam się potomek. Boję się wysokiego kredytu, bo kto wie, jak będzie u nas z pracą za parę lat, poza tym wolę mieć trochę luźnej kasy na czarną godzinę niż wydatki na styk. Z drugiej strony nie pozabijamy się, jak małe zrobi się większe - tzn. będzie miało 7-8 lat?
-
Łopatologicznie poproszę.
Jest małżeństwo. Jedna osoba sprzedaje swoje kawalerskie/odziedziczone (nie wchodzące w skład wspólnoty majątkowej mieszkanie) i dostaje kwotę x. Kwota brakująca do kupna nowego mieszkania, czyli y, pochodzi (i teraz odpowiednio różne wersje):
1) ze wspólnego kredytu małżonków
2) z kredytu jednego z małżonków
3) z rodzinnej zrzuty małżonków
Jak w takich przypadkach określić podczas zakupu wkład każdego z osobna? Np. w dokumencie (umowa sprzedaży nieruchomości...
-
Czy któraś z was sprzedawała w ciągu ostatnich 2-3 lat mieszkanie? Chodzi mi głównie o spore mieszkania. Ile to teraz trwa? Sprzedałyście same czy przez pośredników? Czy faktycznie ceny nieruchomości spadły, musiałyście dużo zejść z ceny? Moja przyjaciółka chce sprzedać nowoczesne , z wyposażeniem 3 pokoje, 70 m , w nowym apartamentowcu z komórką i miejscem postojowym w świetnej lokalizacji, w Krakowie za 750 tys. To w ogóle realne obecnie aby sprzedać za taką cenę. Ile to może potrwać ?
Ja...
-
Robimy remont, taki z burzenem ścian, łączeniem wc i łazienki, wymianą zabudowy kuchennej. Remont taki, jakbym miała mieszkanie w stanie deweloperskim.
Od czego zacząć urządzanie, tj. kiedy stolarz ma zdjąć miary na kuchnię i szafy? W jakiej kolejności decydowAC SIĘ NA URZĄDZANIE, TJ. CZY NAJPIERW KUCHNA CZY SALON? Które pomieszczenie powinno byc tym wiodącym (jeśli chodzi o styl mieszkania), a co następnie dopasowywać do tego głównego? Nigdy od początku tego sama nie robiłam - mieszkanie ku...
-
Otóż się dzis dowiedziałam że w mieszkaniu moich rodziców wynajmowanym lokatorom facet popełnił samobójstwo. Rodzice dowiedzieli sie przypadkiem, trochę się zdenerwowali ale generalnie nie robią problemu, że tak się stało w ich lokalu, człowiek ten chorował na depresję. Ale powstał problem, co teraz. To niewielka miejscowość, nikt pewnie nie zechce wynając lokalu, jak sie dowie że ktos tam sie zabił, sąsiedzi od razu orzekli, że teraz cena lokalu spadnie (wiadomo czasem sąsiedzi informują now...
-
Krew mnie zaleje! Tydzień temu wynajęliśmy mieszkanie od pewego małżeństwa. Małżeństwo mieszka na tej samej działce, mieszkanie i wejścia oddzielne. Mój mąż wynajmował to mieszkanie podczas mojego wyjazdu słuzbowego, więc nie było mnie przy tym. A okazało się, że wynajął straszny syf! To już przeżyłam, talerze nie latały, bo wszystkie stały w pudłach na środku tego syfu.
Zakasaliśmy rękawy do już tydzień zajmuje nam doprowadzenie tego domu do stanu jakiejkolwiek używalności. I tutaj zaczyna ...
-
Mieszkam na dwunastym piętrze i cierpię na straszny lęk wysokości. W mieszkaniu daję radę, mogę stanąć przy oknie , pod warunkiem ,że jest zamknięte i jest ok. Ale nie dam rady wyglądnąć przez otwarte okno, nie dam rady przebywać na balkonie. Wychodzę na minutę , błyskawicznie wieszam pranie nie rozglądając się wokół i uciekam do środka. Nawet chłopu nie pozwalam wyglądać przez otwarte okno bo boję się ,że wypadnie. Okna jedynie uchylam i zamykam na kluczyk :-) Mieszkam tu od dwóch miesięcy...
-
Albo ewentualnie w jednym pokoju przy rodzicach czy teściach?
Jeśli tak to do jakiego wieku dziecka/dzieci?
Pytam, bo chciałam się trochę pocieszyć. Mój syn ma 3 lata i 8 mies. i martwię się czasami, że nie ma własnego pokoju. A nie zapowiada się, żebyśmy w najbliższej przyszłości mieli się przeprowadzić.
-
Na dniach pzreprowadzam się do nowego mieszkania, a stare chcę wynająć. I pojęcia nie mam jak ugryźć temat... Jak skonsruowac umowę, żebym była bezpieczna? żeby nie miała potem problemów z pozbyciem się lokatorów (naczytałam się tu na forum o osobach, które się nie chcą wyprowadzić). Lepsza umowa na czas okreslony czy nieokreślony? Co zawrzeć w umowie? Wszelkie rady mile widziane.
Aha, mieszkanie chcę wynająć legalnie, tzn.płacić podatek.
-
Dziewczyny pomocy!
Czytam, szukam ale do końca nie wiem która dzielnica jest tzw: bezpieczną. Wiadomo o co chodzi.
Mieszkanie ma być jak najbliżej centrum lub niedaleko stacji metra z bezpośrednim dojazdem, z przynajmniej jedną sypialnią, do 1000F miesięcznie. Ofert jest całe zatrzęsienie...
Da się takie znaleźć? W jakiej dzielnicy szukać?
-
Się wkurzyłam;-/
Od kilku lat mam ubezpieczone mieszkanie w Multibanku ( ubezpieczenie zbiorowe w ramach kredytu mieszkaniowego),
Gdy braliśmy kredyt musieliśmy wybrać jakąś ubezpieczalnię, postanowiliśmy nie szukać dalej tylko pozostać właśnie tam.
Jakie jest moje zdziwienie, gdy przy zalaniu mieszkania z powodu obfitych opadów atmosferycznych nie dostanę ani grosza z ubezpieczenia!
Okazuje się że od tego mieszkanie nie jest ubezpieczone.. Byłam pewna że takie rzeczy obejmuje ubezp.
Tru...
-
dobraulica.pl/2013/02/softlofty-na-woronicza-ghelamco-kolo-zajezdni/
kiedyś się zastanawiałam, jak można kupować kwadraty w tak beznadziejnych miejscach jak np. w linku powyżej?
ja 2-3 lata temu szukałam mieszkania (od rozpoczęcia do zakupu minęło ok. roku). kupiłam w okolicy dobrze skomunikowanej, do przedszkola mamy 5 min. spacerem, są szkoły (to na przyszłość), jest żłobek publiczny do którego dziecko się dostało bez kombinowania z samotnym rodzicielstwem, jest park obok przedszkola ...
-
Dziewczyny pomozcie:)Pierwszy raz chce wynająć mieszkanie, lokalizacja niezła - 100m2 w centrum Zoliborza Warszawa, może być prywatnie i na firmę.Co warto zawrzeć w umowie wynajmu i na co zwrócić uwagę? Jakie agencje polecacie czy lepiej szukać samemu . zgłosiłam do Strzelczyka, ale mieszkań na rynku dużo i trzeba się samej zaktywizowac.
-
Wkrótce odbieramy mieszkanie od dewelopera, zastanawiamy się nad założeniem klimatyzacji (ostatnie piętro, potem od razu dach, część okien na południe).
Myśleliśmy o klimatyzacji w części mieszkania, czyli tylko w części dziennej, kuchni i sypialni - one są od południa. Dwa pokoje dzieci są od północy, wiec nie wiemy, czy tam też ją robić...
Będę bardzo wdzieczna za wszelkie info na ten temat - wady, zalety, rodzaje, koszty...
Przyznam, ze jestem zielona w temacie ;)
Pozdrawiam :)
-
Drogie mamy, może któraś z Was wie..........
Chciałabym się dowiedziec czy mam obowiązek udostępniac mieszkanie przyszłym najemcom (wypowiedziałam umowę, okres wypowiedzenia wynosi 1 miesiac). W umowie jest zawarte, ze mam udostępniać mieszkanie w celu sprawdzenia stanu technicznego i nic wiecej. Wypowiedziałam umowę najmu, osoba od której wynajmuje upiera się, ze mam udostępniac mieszkanie osobom, które będą zainteresowane wynajmem i będą przychodziły je ogladac. Mam małe dziecko , nie mam ...
-
wiem, że niełatwo teraz o sprzedaż mieszkania...walczymy od kilku miesięcy..
Trafili się bardzo zainteresowani klienci ale...niekoniecznie odpowiadają mi ich propozycje ale też zastanawiam sie czy przy takiej ilości mieszkań do sprzedaży na rynku powinnam wybrzydzać...z drugiej strony to dość niepewni klienci....
Kupujący będą brać kredyt na całość, przerobiłam juz to wcześniej z inną parą która kredytu nie dostała i podchodzę sceptycznie no ale nie walą inni drzwiami i oknami....dzisiaj pr...
-
jak by było dla Was tzn gdybyscie chciały kupic mieszkanie? oczywiscie można takiego kominka nie używać, nie przeszkadza jakoś w sensie zajmowania miejsca.
-
Chyba musimy się poddać bo po kilku miesiącach prób sprzedaży bezpośredniej, kolejnym obniżeniu ceny dalej jesteśmy właścicielami naszego M....
Rok temu bez najmniejszych problemów sprzedaliśmy kawalerkę a z obecnym mieszkaniem kaszana...Na osiedlu mieszkań do sprzedaży od groma i tak jak rok temu jeszcze były rozchwytywane tak teraz ogłoszenia podobnie jak nasze wiszą po kilka miesięcy bez odzewu....
Stwierdziliśmy, że zamiast kolejny raz obniżać cenę może skorzystamy jednak z oferty pośre...