Forum Dom Wspólnoty mieszkaniowe
ZMIEŃ
      mieszkanie

mieszkanie

(1175 wyników)
    • hmm, nie wiem czy dobrze pytam... ale będę wdzięczna za każdą sugestię kupiłam mieszkanie od developera. w sąsiednim mieszkaniu sasiadka nie zaczęła jeszcze prac wykończeniowych, wiec jest wielce prawdopodobne, że sie nie wprowadzi przed zimą. obawiam sie, że może nie ogrzewać mieszkania (budynek został oddany w 09.2004). wydaje mi się, ze w mieszkaniu powinna być utrzymywana jakaś minimalna temperatura- czy słusznie? jeśli tak jest, to jaka? i jakie przepisy to regulują? będ...
    • Witam! Zdecydowałem się na zakup mieszkania u developera. Chcę tam urządzić mały gabinet stomatologiczny.W umowie kupna nie mam żadnej opcji dotyczącej przeznaczenia tego mieszkania. Jakie warunki muszę spełnić? Jak wygląda sprawa z wspólnotą mieszkaniową? Rozumiem, że po podpisaniu aktu notarialnego do czasu wykształcenia się wspólnoty( o ile taka powstanie) mam wolną rękę? Proszę o pomoc B
    • Czy ktoś gdzieś kiedyś odpowiedział już na pytanie, co mają zrobić (zadeklarować) właściciele więcej niż jednej nieruchomości? Dla uproszczenia niech będzie to w jednym mieście powiedzmy stołecznym (czyli tam, gdzie wprowadzono opłaty od "gospodarstwa" - a nie tam, gdzie są opłaty od metra kwadratowego). I co robić w przypadku mieszkań / domów wynajmowanych, których najemcy (dajmy na to studenci) gdzies przecież są na stałe zamieszkali i być może tamże płacą za śmieci? A co z osobami, posiada...
    • Witam. Poszukuję porady w temacie ogrzewania mieszkań we wspólnocie. Jest mieszkanie nieogrzewane ze wskazaniami licznika 0kJ w każdym sezonie grzewczym. Licznik jest sprawny, wymieniony w 2012roku. Mieszkanie jest opomiarowane licznikiem CO na klatce schodowej przed drzwiami mieszkania. Ze względu na innych właścicieli, którzy skarżą się na konieczność większego zużycia CO przez tę sytuację, przegłosowano na zebraniu punkt, aby osoby, które mają wskaznia licznika na poziomie 0-2kJ płacili ni...
    • witam, nasza wspolnota liczy 13 lokali, przez wiele lat CO bylo kupowane od sasiadujacej wspolnoty po bardzo wysokich cenach. Kilku właścicieli zrezygnowało więc ze wspólnego ogrzewania i założyłow mieszkaniach własne piece gazowe. W ubiegłym roku, Wspólnota uznała, ze dalsze płacenie sąsiadom za ogrzewanie jest całkowicie nieopłacalne i zakupiła własny piec gazowy. Mieszkańcy zostali poinformowani, że teraz powinni wymienic kaloryfery ponieważ żeliwne nie będą się tak mocno nagrzewać jak...
    • Teren jest ogrodzony. Załóżmy że wezwę karetkę. W mieszkaniu jest domofon, ale nie ma możliwości otworzenia bramy, można otworzyć tylko furtkę. Czy tak może być? Karetka nie wjedzie na posesję?
    • Znowu jestem. i nie tylko tutaj (patrz pod kreską). A jak się to komu nie podoba, to może mi ... nabluzgać. [b]Witek Kalinowski[/b] ------ [b]O mnie[/b] Założyciel i przez wiele lat wiceprezes Stowarzyszenia "Wspólnota Mieszkaniowa": kilka poradników dla wspólnot i spółdzielni, kilkadziesiąt sesji szkoleniowych, kilkaset artykułów prasowych nt. gospodarki i polityki mieszkaniowej, ok. 20 tys. udzielonych konsultacji - osobiście, w internecie i telefonicznie:[b] 501 514 786[/b]. Ter...
    • Mam jeszcze jedno pytanie - czy są jakieś normy lub przepisy mówiące o tym, jak powinien wyglądać pomiar temperatury w mieszkaniu? Chodzi o to, jakim termometrem i jak długo temperatura ma być mierzona? Mam w mieszkaniu 3 różne termometry rtęciowe, które wskazują taką samą temperaturę, więc wydają mi się w miarę wiarygodne. Podczas ostatnich mrozów Pani z administracji mierzyła u mnie temperaturę termometrem elektrycznym kollron rt 810. Pomiar odbywa się w ten sposób, że ustawia termometr ...
    • Witam, mam pytanie do ekspertów na tym forum. Jestem właścicielem mieszkania w starym bloku, mieszkanie jest na ostatnim pietrze, kupiłam je 8 lat temu. Blok nie jest docieplony i jest w nim zimno. Dodatkowo w tym roku przemarzła ściana oddzielająca moje mieszkanie od mieszkania sąsiedniego. Po wizycie administracji okazało się, że w tej scianie jest stary niezabezpieczony przewód kominowy (kiedyś były w tym bloku piece kaflowe) i dlatego ściana przemarza i wychładza mieszkanie. Przy mrozach ...
    • Przechodził ktoś procedurę (przez wydział architektury) zmiany sposobu użytkowania części mieszkania w bloku, np. jednego pokoju, na cele np. biurowe? Dziennie przychodziłoby kilku-kilkunastu interesantów/klientów.
    • Hej, mam pytanie. Zamierzam się wyprowadzić od rodziców (mieszkamy w domku) - w grę wchodzi tylko mieszkanie w bloku, rzecz jasna. Oczywiście wynajem, nie stać mnie na zakup i nie zamierzam ładować się w kredyty. Może wyda się to głupie, ale nie wiem, jak się do tego praktycznie zabrać;) Tzn. tak po prostu mam wparować do siedziby spółdzielni i zapytać o wolne mieszkanie do wynajęcia? Czy robi się to jakoś inaczej, bardziej 'urzędowo', że tak powiem? Kiedyś natknęłam się na info, że teraz jak...
    • w czasie ostatnich deszczy przez elewacje budynku zaczeła przesiakac woda i w moim mieszkaniu pojawiła się plama na ścianie. faba zaczęła się łuszczyć. Administrator powiedział, że mam się ubiegac o naprawe tego u dewelopera (budynek juz po rekojmii więc nie wiem z jakiego tytułu) odwodząc tym samym od zgłoszenia tego do ubezpieczyciela i pokrycia kosztów naprawy z ubezpieczenia nieruchomości. Twierdzi że zalanie poszło od zle osadzonego okna i skoro odebrałam bubel to teraz muszę dochodz...
    • Witam, kilka dni temu doszlo u mnie do wybicia ścieków z glownego pionu kanalizacyjnego, na skutek jego zatkania. Zglosilem sprawe do zarzadcy naszej nieruchomosci i poprosilem o pokrycie kosztow naprawy z ubezpieczenia wspolnowy (moje mieszkanie nie bylo ubezpieczone). Dowiedzialem sie ze bedzie to trwalo dosc dlugo (kilka miesiecy) i zebym sam zaczal remontowac mieszkanie robiac dokumentacje zdjeciowa i zbierajac faktury. Troche boje sie ze gdy po remoncie przyjdzie do mnie rzeczozna...
    • Witam, nie wiem, czy to dobre forum, ale postanowiłem tutaj umieścic moje pytanie. Moja dziewczyna ma właśnościowe mieszkanie w bloku 3 piętrowym na ostatnim piętrze. Jako, że mieszkanie nie jest duże 45m2, to pomyśleliśmy o możliwości adaptacji klatki schodowej i powiększeniu mieszkania? Czy jest to w ogóle możliwe, jakie czynności powinniśmy zrobić aby to zrobić? Tak jak pisałem, mieszkanie dziewczyny jest na ostatnim piętrze (na wprost schodów) Drzwi do jej mieszkania, są oddalone o ...
    • Jak rozwiązać problem dotyczący pozostawionego mieszkania? Jakieś 16-17 lat temu zmarli właściciele i do tej pory nie zostały uregulowane sprawy spadkowe. Przez pierwsze 10 lat nikt w tym mieszkaniu nie mieszkał, a następnie wprowadziła się osoba, która co prawda nie jest rodziną byłych właścicieli, ale poprzez wychowanie, a później opiekę nad właścicielami - uważa się za jednego ze spadkobierców. Pozostali spadkobiercy rozsiani są po kraju, a także poza granicami kraju. Wg ...
    • Kupilam mieszkanko 16 maja 2008 musze je sprzedac ,aby nie placic bykowego do US musi byc piec lat pelnym kalendarzowych ,kiedy moge sprzedac po 16 maja 2013 czy na koniec roku 2013 Pozdrawiam
    • Może ktoś orientuje się, co mam zrobić? Mam mieszkanie komunalne, moja mama ma mieszkanie własnościowe 30m,ja mam 5 osobową rodzinę. Po śmierci mamy ja dziedziczę jej mieszkanie. Słyszałam, że będę musiała oddać mieszkanie komunalne jak stanę się właścicielką tego 30m. Tylko ,że ja nie wiem jak w 5 osób zmieścimy się w kawalerce? Czy mogę coś zrobić , żeby nie utracić dotychczasowego mieszkania? po
    • W naszym budynku, na parterze sąsiedzi sprzedali mieszkanie a nowa właścicielka zamierza tam urządzić kancelarię notarialną. Lokal jest lokalem mieszkalnym a nie użytkowym (nie ma wejścia z ulicy, tylko przez klatkę), a obok są inne mieszkania. Czy nowy własciciel musi uzyskać zgodę wspólnoty na to żeby w mieszkaniu urządzić kancelarię notarialną?
    • Czy wspólnota może utrudnić wykup mieszkania komunalnego niepożądanemu sąsiadowi?
    • [b][/b]Mieszkam w nowym mieszkaniu od czerwca 2009 r.Budynki stoja juz 2 lata,nie moglam sie wczesniej wprowadzic. W moim mieszkaniu czuc wszystkie zapachy gotowania sasiadow,nawet dym papierosowy przedostaje sie do mojego mieszkania i jestem ciagle podtruwana - ja nie pale,wiec dla mnie to jest bardzo uciazliwe.Bylam osobisci u dewelopera,ale dostalam odpowiedz ze jest po gwarancji.Byl przeglad wyciagow wentylacyjnychale niestety nikt tego nie zrobil.Tyle co sie dowiedzialam,ze ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się