mieszkanie

(261 wyników)
  • pokoje, sypialnia, garderoba, przedpokój, łazienka, kuchnia oddzielna z oknem, balkon... i pełne pole manewru (no tylko poza przestawianiem ścian) co ciekawego można zrobić, wstawić, kupić ? co macie a nie miałyście i nie wiecie jak mogłyście bez tego wcześniej żyć :-) czego nie macie a marzycie żeby mieć/zrobić? z pierwszych rzeczy które wiem, że będą to: 1. pralko-suszarka (zakładam, że zmywarka to już standard więc o niej nawet nie piszę) 2. rolety podnoszone od dołu (kiedyś były t...
  • Przede mną pierwsze w życiu wynajmowanie (komuś) mieszkania, mam oczywiście mnóstwo obaw że czegoś nie dopilnuję, coś przeoczę. Czy wynajmowałyście/wynajmujecie mieszkanie i możecie udzielić mi rad nt tego co koniecznie muszę w umowie uwzględnić (poza oczywistościami, trochę już na temat czytałam). Mieszkanie na osiedlu zamkniętym (z ochroną), z rozbudowaną ofertą rozrywkową (basen, domek klubowy, boisko, grill itp) - jak zabezpieczyć się przed ponoszeniem konsekwencji ewentualnych szkód jaki...
  • Bo boję się że dwa miesiące na wzięcie kredytu, wyszukanie nowego mieszkania po sprzedaży "starego" może być mało. Z kolei jak powiem kupującym że trzy miesiące może ich odstraszyć tak długi czas.... Jakie są wasze doświadczenia ?
  • Kontynuując temat z kiedyś tam ;) mam pytanie. Jakich formalności należy dopełnić najpierw sprzedając mieszkanie. Tu najbardziej interesuje mnie sprawa podatku a raczej jak go uniknąć bo z pieniędzy ze sprzedaży będziemy finansować kupno nowego. Jest (była) ulga meldunkowa ale nie mogę znaleźć druku na którym zgłosić. Mieszkamy od 2002 r do dziś ;). Przy kupnie też jestem ciekawa czy mam zapłacić podatek od wzbogacenia się ? Podpowiedzcie kochane ;) bo z niemowlakiem na ręku ciężko gdziekolwi...
  • Ma WDPD zawsze mozna liczyc więc może i tym razem. Suszyłam mężowi głowę abyśmy kupili mieszkanie. W Końcu po trzech latach sie zgodziła, ale zastrzegł, że ma to być Warszawa okolice stacji metra Młociny. I klops. Ja myslałam o Legionowie ale chyba muszę przyznać mu rację. Nie batrdzo wiem jak zacząć szukać. Rynek wtórny ale nowe budownictwo. Może podpowiecie. Nie znam Warszawy. Alicja
  • Witajcie błagam o pomoc. Przed chwilą dosłownie moje córki wpadły do pokoju z takim wrzaskiem, że chyba całe osiedle je słyszało. Okazało się, że kiedy były w kuchni, przez okno wpadł jakiś robal. Z opisu wynika że był czarny matowy, podłużny, miał wiele nóg, latał, wielkość ok. 3 cm. Nogi miał pozakrzywiane w różne strony, cokolwiek to nie miałoby znaczyć. Czy ktoś ma pomysł co to może być? Bo to to prawdopodobnie jest w mieszkaniu i nie wiem, czy mam się bać, czy można spokojnie iść spać. ...
  • czy obecnie standardem w wynajmowanych mieszkaniach jest pralka? czy pralka w mieszkaniu wplywa na cene wynajmu? wlasnie mebluje mieszkanie (na dodatek nie wiem czy dla studentow czy rodziny) i nie wiem czy wydanie kolejnych kilkuset zlotych jest konieczne
  • Mam takie pytanie do Was. Mieszkam w kamienicy mam małe mieszkanie 50 m2 i chciałabym kupić większe. Strasznie podobają mi sie mieszkania w kamienicach ze wzgl. na swój klimat. Wiec najchętniej kupiłabym to drugie większe też w kamienicy. Ale jest jedno ale i to duże jak dla mnie. Obecnie mieszkam w kamienicy gdzie w mojej klatce są wykupione tylko 2 mieszkania na własność, reszta jest lokatorska z gminy. No i własnie chodzi mi o takich mieszkańców, bo ja mam już dość tego syfu na klatce, n...
  • Czym kierowac sie przy podejmowaniu decyzji o ustalenie "rol" poszczegolnych pomieszczen? Lazienka i kuchnia sa bezdyskusyjne ze wzgledu na konieczne warunki przylaczen, ale jak reszta? Co jest wazniejsze; mozliwosc przyjecia gosci raz na jakis czas, czy codzienne wygodne zycie? Czy warto sprzeciwstawic sie tradycji? Natchnelo mnie na ten temat bo sama od pewnego czasu mocno to rozwazam. Mam 3 pokoje - malenki pokoik (obecnie miejsce do pracy&hobby) sredni-sypialnie i duzy pokoj, otwarty...
  • Tak się zastanawiam czy wystawić ogłoszenie na jakimś portalu ? Czy ulec "czarowi" BN i oddać się w ich ręce ? Macie może doświadczenie w tej kwestii ?
  • czy WDPD kupiłaby takie mieszkanie ?
  • Zawsze mieszkalam w bloki, teraz kupilismy domek (a raczej szeregowiec) w lesie i sie zaczelo... W kuchni mamy mrowki. Nie faraonki czy cos, tylko zwykle, czarne mrowki. Przy zlewie laza, moze rurami wlaza? Normalne to, ze jak sie mieszka w lesie to ma sie mrowki w domu? A w lazience te "lezki", to zmaczy te trojkatne takie, srebrne. Wiecie o co mi chodzi ;) jak sie tego badziewia pozbyc? Bo o ile mrowki jakos scierpie, to te zarazy obrzydliwe lazienkowe przyprawiaja mnie o mdlosci...
  • Niedługo przeprowadzimy się do nowego mieszkania. Obecnie jest ono w stanie surowym-deweloperskim.Urządzić należy wszystko i wszystko dobrze rozplanować. Proszę podzielcie się własnymi doświadczeniami w urządzaniu, aranżacji, organizacji waszych mieszkań itp.Jakich rzeczy żałujecie, a o czym warto za wczasu pomyśleć. Mogą być to drobiazgi, każda rada mile widziana ;).
  • Mam do Was pytanie.Może się orientujecie.Najpierw krótko opisżę sytuację, potem spytam. Siostra wynajęła mieszkanie w domku.Na rok czasu z możliwością przedłużenia.Jeśli tylko na rok,to i tak,po tym roku musi mieszkać trzy miesiące,bo jak nie to kaucja przepada(dziwne ale tak w umowie było).Mieszkają tam od 2 listopada.Siostra jest w ciąży i spodziewa się córeczki w lutym.A tu tak.. Wychodzi grzyb na ścianach w kuchni,jest taka wilgoć,że skraplająca się woda na ganku tworzy kałużę.Okna są t...
  • stoimy przed wyborem: mieszkanie na środkowej kondygnacji z małą loggią, albo o tym samym układzie na najwyższej kondygnacji z wyjściem na dach (taras 50mkw) wielki taras kusi.....ale czy najwyższa kondygnacja nie jest zbyt problematyczna (przy nowoczesnych technologiach budowania): śnieg, deszcze, niskie temp.? roszę o rade
  • Nie wiem czy to odpowiednie forum ale....... no ale moze jednak cos doradzicie :) Jutro jadę z córką oglądać mieszkanie do wynajęcia, na czas studiów, będzie mieszkać z jeszcze jedna studentką, na co zwracać uwagę przy oglądaniu, podpisaniu umowy itd. Nie mam w tej kwestii doświadczenia .
  • Co byscie kupiły? Obdarowywani mieszkają w tym miejscu juz kilkanascie lat, więc wszystkie sprzęty mają, a dużo podarunków domowych przez lata podostawali... Teraz po prostuu strasznie namęczyli się z tym remontem i chciałabym im cos kupic w ramach oglądania efektów...
  • Witam serdecznie, mam dość nietypowy problem, wyprowadzam się z mieszkania, ponieważ syn wynajmującego chce się tam wprowadzić ze swoją dziewczyną i do tego momentu jest wszystko ok - miałam czas na wyprowadzkę etc. Teraz kiedy dochodzi do przekazania kluczy wynajmujący chce oddać mi 1/2 kaucji podając absurdalne powody np. uszkodzenie w 15-letniej pralce, które jak potwierdził fachowiec wynika wyłącznie z jej wieku, jakieś zabrudzenia na ścianach itp. Generalnie jeśli by się uparł to jedyne ...
  • Mam pytanie czy takie dokumenty jak akt notarialny zapisu mieszkania oraz zaświadczenie ze spółdzielni że nie ma osób zameldowanych w mieszkaniu, że nie jest prowadzona działalność i że nie ma długów w mieszkaniu osoba sprzedająca mieszkanie powinna nam przedstawić już przy umowie przedwstępnej czy dopiero przy umowie końcowej. Jutro idziemy na spotkanie aby ustalić termin podpisania umowy przedwstepnej. Jak to wygląda w prawie i z Waszego doświadczenia?
  • Jestem na etapie wybierania mieszkania w dużym mieście (Poznań) i jestem już strasznie skołowana:/ Słyszałam już opinie, że: 1) mieszkanie w wielkiej czy małej płycie absolutnie NIE, bo jest akustyczne, bo nie wiadomo kiedy się rozpadnie i zazwyczaj jest słaba izolacja budynku, szczeliny i zimno i wchodzi pleśń, mieszkania są nieustawne i często z ciemną kuchnią (której nie chcę); 2) mieszkanie w kamienicy NIE, bo to skarbonka, bez przerwy remonty, wysokie mieszkania ogrzewane gazem (dr...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się