Forum Na emigracji Matki Polki w UK
ZMIEŃ
      mieszkanie

mieszkanie

(400 wyników)
    • Witam serdecznie, Myślę nad założeniem w Polsce firmy, której usługi będą skierowane do Polaków na emigracji. Mój pomysł opiera się na tym, że wiele osób zostawiło w Polsce puste mieszkania, które tylko stoją i generują koszty lub są oddane pod opiekę rodzinie lub też są wynajmowane znajomym za symboliczną kwotę wynoszącą tyle co opłaty i za darmo się zużywają. Rozwiązaniem dla tego typu sytuacji mogłaby być moja firma, która wynajmowała by takie mieszkanie od osoby będącej za granicą, za...
    • W czerwcu przyjedza do uk moj syn, znalazlam mu prace , ale w inny miescie. Gdy zaczlam szukac mieszkania okazalo sie , ze nie moge go wynajac na niego , ja sama mieszkam w uk 3 miesiace, to tez za malo. czy jest jakas mozliwosc wynajecia mieszkania dla osoby, ktora dopiero co przyjechala z polski, czy jest mozliwosc wynajecia pokoju , zaznaczam , ze nikogo nie znam w tym miescie. gdy wchodze na strony z nieruchomosciami sa same mieszkania. po jakim okresie czasu stalego zamieszkiwania w uk ,...
    • Bede pierwszy raz wynajmowala mieszkanie z agencji, agentka zaproponowala umowe na pol roku, zapytalam czy bede tam musiala faktycznie mieszkac przez pol roku - odpowiedzila ze tak a potem umowa zmieni sie na rolling , month by month.Najbardziej mnie niepokoi ze jezeli bede chciala sie wyprowadzic np po miesiacu (teoretyczna sytuacja) to i tak musze zaplac agencji za pozostale 5 mies.Czy jest jakies wyjscie z tej sytuacji? Jak negocjowac z agencja?
    • Po roku pracy czy np. po 3 miesiącach od przyjazdu gdy nie mam gdzie mieszkać z 2 dzieci. Wy to pewnie wiecie a ja nie mogę się tego doszukać. Dzięki :)
    • Czy wiecie może czy wynajmujący ma prawo sprawdzić czy landlord ma prawo do mieszkania i to mieszkanie nie jest np z counsilu?
    • zawsze w Uk'u mieszkalam w domu z ogrodkiem, wiec wiem co i jak mialam. Teraz mysimy ciac troche koszty i nie wiem czy nie bedzie dobrym rozwiazaniem wynajem mieszkania. Tylko biorac pod uwage, ze apartamenty nie sa wcale tansze od domow, to nie wiem czy jest sens? Czy oprocz kosztow ogrzewania, ktore musza byc nizsze niz w domu, sa jeszcze jakies zalety takiego mieszkania w apartamencie?
    • Rozjeżdża nam się termin upragnionego zakupu domu. Na początku chcieliśmy 2 bed za 250tys, ale teraz chcemy od razu 3bed za 300 i ciułamy na depozyt. Chcemy koniecznie zamieszkać w nowym domu już, w 2013, ale po przeliczeniu wyszłoby mi, że nawet butów bym sobie do tego czasu nie mogła kupić nie mówiąc o wakacjach czy wyjeździe do rodziny. A kolejnych lat ciułania nie zniosę, na wygraną w totka liczyć nie mogę (bo nie gram). Co robić? Zdecydowaliśmy się więc zamieszkać ze znajomymi (na min 6...
    • Dziewczyny i Chłopcy szukam pilnie małego mieszkania w Bristolu (tzn. jakaś jedna sypialnia i living room - może być 2 sypialni). Są dwa warunki: - za rozsądną cenę ;) (tzn tak do 500 F miesięcznie) - mam dwójkę dzieci - 8 i 2,5 roku - na tym się rozjechaliśmy, mąż szuka od jakiegos czasu i wszędzie gdzie słyszą o dzieciach - to CIAO! Bardzo będę wdzięczna za pomoc, bo za dwa tygodnie przylatujemy a ja zaczynam się w panice za gustownym namiotem rozglądać ;) Jak ktos nie chce na foru...
    • Jak sie tutaj przeprowadzalismy bylam zachwycona, nowe budownictwo, urokliwa okolica, super polaczenia komunikacyjne. No i na tym sie skonczylo. Teraz przeklinam mieszkanie jak moge. Wilgoc, zimno (parter) bez balkonu ani kalwalka ogrodka (wiec suszenie ubran odywa sie w livingu). Wiem, najprostsza sprawa bylaby zmiana mieszkan, ale to nie jest takie proste jak sie okazuje. Na pewno ogranicza nas budzet (mozemy przeznaczyc na czynsz ok £1000). Za taka cene nie mamy duzego wyboru (Londyn...
    • Witam. Czy ktoras z Was ma moze mieszkanie counsilowskie i zmieniała je na większe? Czekam juz 1,5 roku nie bardzo wiem po jakim czasie moge otrzymac wieksze. Moze ktoras zwas zamieniala? Dziekuje.
    • Moj chlopak dostal prace ale musimy sie przeprowadzic dali nam dosownie 5 tygodni tylko gdzie miesiac musilemy wczesniej wypowiedzenie dac i tak w ciemno dalismy:( tracimy polowe naszego rent payment bo w zasadzie inaczej sie nie dalo i tylko bedziemy 2 tygodnie na naszym starym mieszkaniu. Znalezlismy nowe -nieumeblowane z ogrodem ale sliczne male i skromne dosc drogie ale te wszystkie tansze juz poszly niestety.Ja juz czekac nie moglam i jiesteth wzielismy co zostalo. A mieszkanie jak tanie...
    • Od razu zaznaczam, że nie jestem wyłudzaczką zasiłków, ani nie oszukuje by dostać mieszkanie. Pojawił się jednak problem, i rozważam złożenie wniosku o mieszkanie z councilu. Ciekawa jestem tylko jak to wygląda. Kwestia jest taka, że mąż w dwa lata temu otworzył firmę budowlaną. Zainwestował dużo kasy, w między czasie zaczął też dość kosztowny kurs na uprawnienia hydrauliczne. Niestety firma dla której robił zlecenie upadła, i na 99% nie odzyskamy włożonych pieniędzy. Mąż dostał tylko...
    • W obecnym mieszkaniu mam często nieproszonych gości których się panicznie boję bo są to dość duże okazy.Co ciekawe, mieszkam na 2 pietrze w mieszkaniu dwupoziomowym (czyli 2 i 3 piętro).Dziś wieczorem napotkałam aż 2 naraz, w tym jeden dosłownie wielkości dłoni.Spotykam je zazwyczaj w holu, na suficie na 2gim poziomie.Czy znacie jakieś dobre sposoby na pozbycie się pająków z domu.Słyszałam o spryskaniu okien jakimś specjalnym preparatem ale boję się jakiejś chemii bo mam w domu półroczne dzie...
    • Mam pytanie. Jak często wasi landlordowie przychodzą oglądać mieszkania/domy? W poprzednich mieszkaniach nikt nam po kontach nie myszkował. Obecny landlord, kilka razy przyjeżdżał bez uprzedzenia i właził do domu z własnymi kluczami, raz mnie tak wystraszył, że go K trochę ustawił i powiedział, że sobie tego nie życzymy, że ma nas uprzedzać. Teraz uprzedza ale co z tego jeśli robi to wyprzedzeniem max pół godziny. A dziś to już kompletena porażka, zepsuła się kuchenka, zamówił najtańszą z moż...
    • Proszę o radę. Niedługo chce się u mnie zatrzymać znajoma na kilka tygodni. Ja wynajmuję mieszkanie i biorę benefity - w tym hausing. Czy jest możaliwe wyrobienie jej numeru NIN i konta bankowego pod moim adresem? Czy mogę z tego tytułu mieć jakieś kłopoty? Nie zamierzam podnajmować jej mieszkania tylko gościć ją przez góra miesiąc.
    • tak sie zastanawiam, czy takie tez problemy macie z lokatorami.Ja -zawsze jakies straty. Ostatnio nie moglam pokryc tych z depozytu bo ludzie go odmieszkali.Teraz inni dzwonia ze co chwila cos chca-mieszkanie piekne, czyste, zadbane-po oddaniu zawsze wymaga remontu.Albo uszczelki nie potrafia wymienic,hydraulika za 30zl nie wezwa-nie, rozwala caly kran...Zepsuja pralke, pokradna wyposazenie.Okazuje sie ze to nie jest rentowny biznes.A wy jakie macie doswiadczenia?
    • hej dziewczyny mam pytanie bo byc moze ktoras z was ma podobna sytuacje. obecnie konczy mi sie maciezynskie i nie mam niestety nikogo kto moze pomoc mi przy dziecku wiec o powrocie do pracy nie mam co myslec a przedszkola sa tak drogie ze przy moich zarobkach nie ma sensu wracac do pracy. wiec pracuje tylko maz ale zbliza nam sie czas przeprowadzki i czy ktos wie jakie mamy szanse na wynajcie mieszkania jesli pracuje tylko jedna osoba mam na mysli meza ?? czy jedna pensja pozwoli nam na wyn...
    • i czy sie tego nie boicie? Szczegolnie w kontekscie chorob nowotworowych ( w tym czestej bialaczki) u dzieci? Wlasnie czytalam artykul (po niemiecku), ze badania wykazuja scisly zwiazek z zamieszkiwaniem terenow w poblizu elektrowni (nawet oddalonych o 50 km) z chorobami nowotworowymi szczegolnie u dzieci. W UK o ile sie nie myle jest ich 19, wiec potencjalnie duzo z Was mieszka w ich poblizu (mam namysli w promieniu 80 km). W PL budowa elektrowni ciagle budzi wiele kontrowersji i prz...
    • Dostaliśmy właśnie dokument od agencji, w którym objaśnione są wszystkie opłaty związane z wynajęciem mieszkania czyli holding fee, reference fee, inventory itp. Wszystko to znam ale są i nowe, których wcześniejsze agencje nigdy od nas nie wołały: - cost of protecting your deposit in the Government Deposit Scheme - Government deposit scheme renewal fee - dodatkowa opłata dla agencji przy każdorazowym przedłużeniu umowy - zobowiązanie się do pokrycia kosztów "advertising property" na wypa...
    • Chciałabym zasięgnąć porady od tych z was, które kupiły mieszkanie lub dom na kredyt, ale z góry zakładając, że będzie to nieruchomość na wynajem. Jeśli możecie podzielcie się swoimi doświadczeniami. Ja wiem tylko tyle, że kredyt wtedy przyznawany jest na innych zasadach. Napiszcie do mnie: anna.agnes(at)o2.co.uk.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się